«Η υπόσχεση του Έλληνα υπουργού». Έτσι τιτλοφορείται η συνέντευξη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa», και όχι άδικα, αν διαβάσει κανείς ανάμεσα στις γραμμές όσων εκμυστηρεύεται λίγες ώρες μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, αλλά και την κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ την Πέμπτη.
«Έκλεισε όντως ένας κύκλος», λέει, μιλώντας για το μνημόνιο που παρουσιάστηκε στη Βουλή, αποτέλεσε αντικείμενο 'επανειλημμένης επαναδιαπραγμάτευσης' και επέβαλε θυσίες, με αποτελέσματα όπως την μείωση του ελλείμματος, την ώθηση στις εξαγωγές και την επάνοδο της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά –όπως λέει- που δεν άρκεσαν όμως για να μην ξεσπάσει οργή στο άκουσμα νέων περικοπών ύψους έξι δις ευρώ. Ερωτηθείς πάντως αν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει με την ίδια αποφασιστικότητα, ο κ.Χρυσοχοΐδης, είναι κάθετος. «Βεβαίως. Η συζήτηση την οποία κάναμε την Πέμπτη μέσα στο ΠΑΣΟΚ χρησίμευσε ακριβώς σε αυτό», λέει, εξηγώντας ότι οδήγησε στην κατανόηση ότι «για την χώρα μας υπάρχει μία μόνο κατεύθυνση», αλλά και τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να λάβει τώρα αποφάσεις και η Ευρώπη. «Πολιτικοί, τραπεζίτες και σχολιαστές πρέπει να σταματήσουν να μιλούν στην τύχη για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας», λέει, διαπιστώνοντας ότι αυτό προκαλεί άγχος και έλλειψη εμπιστοσύνης, που δεν βοηθούν.
Ερωτώμενος ο υπουργός Ανάπτυξης αν αναφέρεται στην πέμπτη δόση του δανείου, στην αναδιάρθρωση ή στο νέο δάνειο για την χώρα, απαντά ... «στα πάντα» και εξηγεί ότι «χρειαζόμαστε να ληφθούν αποφάσεις τώρα. Να δείξει η Ευρώπη ότι είναι σταθερή και διαθέτει μία ενιαία φωνή». Παράλληλα, εκτιμά πως εφόσον ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα, εντός των 30 επόμενων μηνών η Ελλάδα θα επιστρέψει στα επίπεδα ανάπτυξής της προ κρίσης, στα 230 δις ευρώ του ΑΕΠ το 2009.
Εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, στη διαδικασία που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τρίτης στη Βουλή, ο υπουργός Ανάπτυξης, κάνει ένα ακόμα 'άνοιγμα' στην αντιπολίτευση για συναίνεση, αφού πάντως πρώτα την ...καταγγέλλει. «Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της πλειοψηφίας, εμείς καταβάλλαμε ήδη μία προσπάθεια. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πρόσφερε την παραίτησή του με αντάλλαγμα έναν πρωθυπουργό, που να επιλεγεί από ευρύτερη συμμαχία», λέει, τονίζοντας πως «η όλη προσπάθεια απέτυχε, διότι κανείς δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη να κυβερνήσει την χώρα στη συγκεκριμένη φάση», αλλά και πως «παραμένουμε πάντα ισχυροί στον διάλογο». Όσο για το αίτημα σύσσωμης πλέον της αντιπολίτευσης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, απαντά πως μένει ...εμβρόντητος, καθώς «οι συντηρητικοί μας οδήγησαν στην κατάρρευση το 2009 και τώρα φέρονται σαν να έφτασαν από τη Σελήνη».