Εθνική και Eurobank για να αποφύγουν την κρατικοποίηση επιχειρούν να συγκεντρώσουν τα κεφάλαια από ιδιώτες-limit up για Eurobank - iefimerida.gr

Εθνική και Eurobank για να αποφύγουν την κρατικοποίηση επιχειρούν να συγκεντρώσουν τα κεφάλαια από ιδιώτες-limit up για Eurobank

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην εγχώρια τραπεζική αγορά μετά το ναυάγιο της συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank που επιβλήθηκε την Κυριακή από την τρόικα. Οπως επισήμως ανακοινώθηκε, οι δύο τράπεζες πάνε σε χωριστές συνελεύσεις και χωριστές απόπειρες αύξησης κεφαλαίου, με την ελπίδα να συγκεντρώσουν το 10% από ιδιώτες μετόχους και να αποτρέψουν τον απόλυτο έλεγχό τους από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η Εθνική θα δώσει μάχη προκειμένου να συγκεντρώσει περίπου 950 εκατ. ευρώ από ιδιώτες μετόχους και αντιστοίχως η τρέχουσα διοίκηση της Eurobank, απαλλαγμένη από τον παλαιό μέτοχό της, θα επιχειρήσει με ίδιες δυνάμεις να επιτύχει την αύξηση κεφαλαίου των περίπου 580 εκατ. ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν βολιδοσκοπηθεί και θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι με ένα ή και δύο μισθούς, αλλά και επιχειρηματίες που εμπιστεύονται το μάνατζμεντ. Αν επιτύχει θα πρόκειται για πείραμα λαϊκού καπιταλισμού, καθώς θα αναδειχθεί μοναδικό σχήμα μετόχων - εργαζομένων και στελεχών.

Οι επόμενες μέρες θεωρούνται κρίσιμες αν και επικρατεί ενθουσιασμός στο δίκτυο της Τράπεζας μετά τις εξελίξεις, όπως αναφέρει το Βήμα.

Tρελή άνοδος στο Χρηματιστήριο

Ενω αρχικά, τόσο η Eurobank, όσο και η Εθνική είχαν αγγίξει το limit down, τώρα η Eurobank κινείται ανοδικά με 26% και η Εθνική στο -7,69%.

Η στόχευση της Eurobank είναι να αναζητήσει από ιδιώτες το 10% της ανακεφαλαιοποίησης που απαιτείται.

Οι καταθέτες στην Eurobank εμφανίστηκαν από την αρχή της ημέρας πολύ πιο ώριμοι από τους χρηματιστηριακούς παίκτες. Ενώ δηλαδή στο Χρηματιστήριο η μετοχή της τράπεζας κλείδωσε από το ξεκίνημα στο limit down με -30%, στα γκισέ και στα ΑΤΜ της τράπεζας δεν παρατηρείται τίποτα το ανησυχητικό και η κίνηση μοιάζει σταθερή, όπως μιά συνηθισμένη ημέρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ