Στον Σαμαρά ο «Γόρδιος δεσμός» για τις απολύσεις στο Δημόσιο - iefimerida.gr

Στον Σαμαρά ο «Γόρδιος δεσμός» για τις απολύσεις στο Δημόσιο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λεπτές ισορροπίες καλείται να κρατήσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στη συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους της Τρόικα την Κυριακή, με όλα τα κρίσιμα θέματα να παραμένουν «ανοιχτά». Ο πρωθυπουργός αναζητεί τη «χρυσή τομή» μεταξύ των αξιώσεων των δανειστών αλλά και των προτάσεων που έχουν συμφωνηθεί εντός των τειχών, από τους κυβερνητικούς εταίρους και τα αρμόδια υπουργεία.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Τρόικα έχει οριστεί για τις 11 το πρωί, ωστόσο ενδέχεται να μετατεθεί κατά λίγες ώρες εάν απαιτηθεί να προηγηθεί νέα επαφή των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο.

Τα δύο σημαντικότερα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα, είναι οι απολύσεις στο Δημόσιο και η επικείμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, με τις δύο πλευρές έχουν επιδοθεί σε έναν «αγώνα δρόμου» για την εξεύρεση της «μέσης οδού». Αντίθετα, η κυβέρνηση εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξη ότι η Τρόικα μπορεί να πεισθεί από την πρόταση για τον νέο φόρο στα ακίνητα (που θα αντικαταστήσει εφέτος το ειδικό τέλος), γεγονός που θα απομακρύνει την πιθανότητα λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2013.

Πιο σκληρές προτάσεις για απολύσεις

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως η Τρόικα επανήλθε με πιο σκληρές προτάσεις για απολύσεις, ενώ η ελληνική πλευρά προσπαθεί για κάποιον συμβιβασμό, καθώς υπάρχουν και πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα. Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν σε ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει τις απολύσεις 25.000 ατόμων έως το τέλος του 2014, τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και το πλάνο της διαθεσιμότητας.

Η Τρόικα ζητεί την άμεση απομάκρυνση περίπου 1.000 επίορκων δημόσιων υπαλλήλων και την αντικατάστασή τους από άλλους, ισάριθμους, που θα εισέλθουν μέσω ΑΣΕΠ και ανεξαρτήτως του κανόνα 5/1 (δηλαδή πέντε αποχωρήσεις για μία πρόσληψη). Ωστόσο, δεν δέχεται ότι είναι σημαντική η αντικατάσταση των περίπου 1.000 επίορκων υπαλλήλων με άλλους, χαρακτηρίζοντάς το ως συμβολική κίνηση από πλευράς κυβέρνησης και ως «ένα μικρό κομμάτι της συζήτησης». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, απέρριψε την πρόταση, με το επιχείρημα πως θα πρέπει να αποφασίσουν τα πειθαρχικά συμβούλια, τα οποία καθυστερούν σημαντικά να συνεδριάσουν για τα σχετικά θέματα.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς καλείται να ισορροπήσει μεταξύ δύο αντίθετων θέσεων, οι οποίες εκφράζονται αφενός από τις αξιώσεις της Τρόικα (ζητά δεσμεύσεις για μεγάλο αριθμό αποχωρήσεων) και αφετέρου από την άρνηση του κ. Μανιτάκη (που στηρίζεται από τη ΔΗΜΑΡ και τον Φώτη Κουβέλη) για άμεσες απολύσεις. Ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να αποφύγει την άμεση ρήξη με αμφότερες τις πλευρές (ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να παραμείνει στη θέση του ο Μανιτάκης, ειδικά όσο έχει τη στήριξη του κ. Κουβέλη) και - σύμφωνα με το Mega - αναμένεται να ζητήσει από την Τρόικα να του δοθεί χρόνος μέχρι το Μάιο, προκειμένου να παρουσιάσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που θα απομακρυνθούν ανά οργανισμό.

Εγείρει ερωτήματα για τη συγχώνευση

Για την επικείμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, την οποία η κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα, η Τρόικα εξετάζει το μέγεθος της τράπεζας που θα δημιουργηθεί και ότι δεν θα επιβαρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Οπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι (μετά την ανάληψη των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς) πρέπει να υπάρξει τρόπος ώστε να απορροφηθούν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton Bank και, επίσης, το θέμα είναι εάν χρειάζεται να δημιουργηθεί ή όχι ένας νέος πόλος στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα.

Ο προβληματισμός της Τρόικα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, εστιάζεται κυρίως στο μέγεθος που θα δημιουργηθεί από την συγχώνευση των δύο τραπεζών (Εθνικής και Eurobank), στο ύψος των συνεργιών καθώς και στα επιπλέον κεφάλαια που ενδεχομένως να χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση του νέου ομίλου.

Ελπίδα από τις ληξιπρόθεσμες

Οι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου ευελπιστούν από την άλλη πλευρά, ότι τείνει να μηδενιστεί το δημοσιονομικό κενό για το τρέχον έτος, μέσω των ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και των εισπράξεων από το ειδικό τέλος επί των ακινήτων. Ειδικά για το τελευταίο, η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της Τρόικας για τις τρεις εναλλακτικές προτάσεις για τον «νέο φόρο», προκειμένου (με τις καλύτερες των προβλεπόμενων εισπράξεων από το ειδικό τέλος) να κλείσει κατά 200 εκατ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό.

Λύση πακέτο σχεδιάζει η Τρόικα

Σημειώνεται ότι, κυβέρνηση και Τρόικα φαίνεται πως έχουν διαφορετικό σχεδιασμό και ως την εκταμίευση των επόμενων δόσεων (2,8 δισ. ευρώ ως «υπόλοιπο» του περασμένου Δεκεμβρίου, που έπρεπε να έχει εκταμιευθεί τον Μάρτιο και 6 δισ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο του 2013). Η ελληνική πλευρά επιζητεί να επιλύσει άμεσα το θέμα με τους δημοσίους υπαλλήλους, προκειμένου να εκταμιευθούν τα 2,8 δισ. ευρώ εντός του Απριλίου (ίσως και με τηλεδιάσκεψη) και τα 6 δισ. ευρώ τον Μάιο. Αντίθετα, οι δανειστές θεωρούν ότι όλα τα ζητήματα αποτελούν «πακέτο» (οπότε η οποιαδήποτε εμπλοκή σε ένα θα δημιουργήσει συνολικό κώλυμα) και να εγκριθεί η εκταμίευση και των 8,8 δισ. ευρώ μαζί (πιθανόν στο Eurogroup στις 13 Μαΐου).

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν έως τις 20 Μαΐου (οπότε λήγει ομόλογο του Δημοσίου) και εκ του λόγου αυτού δεν δημιουργείται ιδιαίτερη ανησυχία.

Ρίχνουν τους τόνους για Μανιτάκη

Το Δημόσιο θεωρείται ως μεγάλο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση, μετά και την εκ νέου απόρριψη του σχεδίου Μανιτάκη. Το απόγευμα της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρχε «δυσφορία» για τους χειρισμούς του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών να λένε πως ο κ. Μανιτάκης δεν θα συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει τους τόνους και να μην δώσει χαρακτηριστικά ενδοκυβερνητικής κρίσης μετά την εμπλοκή αυτή που παρουσιάστηκε και την εκ νέου απόρριψη του σχεδίου Μανιτάκη. Σε αυτό το πλαίσιο, το μεσημέρι του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες της Αγίου Κωνσταντίνου, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Κουβέλη ότι «θέμα Μανιτάκη δεν τίθεται».

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, το μεσημέρι του Σαββάτου, συναντήθηκε με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Μανιτάκης με τον κ. Κουβέλη συζήτησαν τις διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο, τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμιστικές δράσεις και τα σχέδια στελέχωσης προσωπικού των υπουργείων και φορέων. Η συνάντηση διεξήχθη μετά από πρόσκληση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, κάτι που ερμηνεύεται ως πλήρη στήριξη στο πρόσωπο του κ. Μανιτάκη και του σχεδίου που έχει υποβάλει για τη μεταρρύθμιση στο δημόσιο.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουβέλης, μιλώντας στη νεολαία της ΔΗΜΑΡ το μεσημέρι του Σαββάτου ξεκαθάρισε πως είναι λογικό να υπάρχουν διαφωνίες στην κυβέρνηση, αλλά είναι αναγκαίο να βρίσκεται κοινός πολιτικός τόπος για να είναι θετικό το αποτέλεσμα της «δύσκολης αλλά αναγκαίας πορείας».

Πώς προέκυψε το θέμα Μανιτάκη

Το νέο επεισόδιο στην παρατεταμένη κρίση Μανιτάκη, ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής μετά την εκ νέου απόρριψη του σχεδίου που ο ίδιος υπέβαλε στην Τρόικα για τη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση. Η Τρόικα, σύμφωνα με το Mega, πρότεινε στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης την απόλυση επίορκων ή κοπανατζήδων δημοσίων υπαλλήλων μέχρι τον Ιούνιο και την πρόσληψη στη θέση τους ισάριθμων, ικανών υπαλλήλων, ώστε να μην υπάρχει κενό.

Ο κ. Μανιτάκης εκδήλωσε αδυναμία να αποδεχθεί και αυτή την πρόταση, λέγοντας ότι οι αποχωρήσεις αυτών των κατηγοριών υπαλλήλων είναι αναγκαστικές, αλλά με βάση τους νόμους της χώρας και όχι χωρίς να έχουν τελεσιδικήσει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ