Αν και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης δεν θα παραστεί στη νέα συνάντηση της Τρόικα με το οικονομικό επιτελείο το απόγευμα του Σαββάτου όπου θα τεθούν ξανά επί τάπητος όλα τα ανοιχτά θέματα, η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει τους τόνους και να μην δώσει χαρακτηριστικά ενδοκυβερνητικής κρίσης μετά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής με την εκ νέου απόρριψη του σχεδίου Μανιτάκη
Σαμαράς σε Κουβέλη: Δεν τίθεται θέμα αποχώρησης Μανιτάκη
Σε αυτό το πλαίσιο το μεσημέρι του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες της Αγίου Κωνσταντίνου ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Κουβέλη ότι «θέμα Μανιτάκη δεν τίθεται».
Συνάντηση Κουβέλη - Μανιτάκη
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ το μεσημέρι του Σαββάτου συναντήθηκε με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Μανιτάκης με τον κ. Κουβέλη συζήτησαν τις διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο, τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμιστικές δράσεις και τα σχέδια στελέχωσης προσωπικού των υπουργείων και φορέων.
Οπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο η συνάντηση διεξήχθη μετά από πρόσκληση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, κάτι που ερμηνεύεται ως πλήρη στήριξη στο πρόσωπο του κ. Μανιτάκη και του σχεδίου που έχει υποβάλει για τη μεταρρύθμιση στο δημόσιο.
Κουβέλης: Είναι λογικό να υπάρχουν διαφωνίες στην κυβέρνηση
Ο κ. Κουβέλης, μιλώντας στη νεολαία της ΔΗΜΑΡ το μεσημέρι του Σαββάτου ξεκαθάρισε πως είναι λογικό να υπάρχουν διαφωνίες στην κυβέρνηση, αλλά είναι αναγκαίο να βρίσκεται κοινός πολιτικός τόπος για να είναι θετικό το αποτέλεσμα της «δύσκολης αλλά αναγκαίας πορείας».
Πώς προέκυψε το θέμα Μανιτάκη
Το νέο επεισόδιο στην παρατεταμένη κρίση Μανιτάκη, ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής μετά και τη (νέα) απόρριψη του σχεδίου που ο ίδιος υπέβαλε στην τρόικα για τη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση. Σύμφωνα με το Ethnos κ. Μανιτάκης είναι πλέον εκτός των συζητήσεων με την Τρόικα και τη συζήτηση για τη δημόσια διοίκηση αναλαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών.
Η Τρόικα, σύμφωνα με το Mega, πρότεινε στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης την απόλυση επίορκων ή κοπανατζήδων δημοσίων υπαλλήλων μέχρι τον Ιούνιο και την πρόσληψη στη θέση τους, ισάριθμων, ικανών υπαλλήλων, ώστε να μην υπάρχει κενό.
Ο κ. Μανιτάκης εκδήλωσε αδυναμία να αποδεχθεί και αυτή την πρόταση, λέγοντας ότι οι αποχωρήσεις αυτών των κατηγοριών υπαλλήλων είναι αναγκαστικές, αλλά με βάση τους νόμους της χώρας και όχι χωρίς να έχουν τελεσιδικήσει.
Τα υπόλοιπα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης
Εκτός από τη διαθεσιμότητα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών θεωρούνται το χαράτσι για τα ακίνητα και η συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank, τα οποία και θα τεθούν εκ νέου στο τραπέζι της συνάντησης Στουρνάρα - Τρόικα που ξεκινά στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου στο υπουργείο Οικονομικών.
Στο μείζον θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε λίγο πριν από τη συνάντηση με τους επικεφαλής της Τρόικα το απόγευμα της Παρασκευής, ότι βασικό είναι πειστούν για τις συνέργειες της συγχώνευσης Εθνικής- EUROBANK, ότι δηλαδή δεν θα χρειαστεί να βάλουν κι άλλα λεφτά για την ανακεφαλαιοποίησή τους, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί τελικά λύση.
Οσον αφορά, δε, στο νέο Φόρο Ακινήτων, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι η Τρόικα δεν ήταν ούτε αρνητική ούτε θετική, καθώς το πακέτο των ισοδύναμων μέτρων για την κάλυψη της απώλειας εσόδων ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, θα συνεκτιμηθεί με τα υπόλοιπα μέτρα που έχει εκπονήσει το οικονομικό επιτελείο για την κάλυψη του δημοσιονομικού «κενού» που υπολογίζεται από την Τρόικα στο τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι για την Κυριακή το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η νέα συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την Τρόικα.