Αδικη χαρακτηρίζει την απόφαση για «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, με την υποψία, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, πως προέρχονται από «ξέπλυμα», γιατί κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο να αποδειχθεί.
«Το γεγονός ότι γίνεται κατάσχεση χρημάτων καταθετών, μεταξύ των οποίων και Ρώσων, οπουδήποτε, είτε στην Κύπρο, είτε σε άλλες περιοχές, αυτό αποτελεί υπονόμευση της εμπιστοσύνης σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πούτιν σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD την παραμονή της επίσκεψής του στη Γερμανία.
Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Για εκείνους τους ανθρώπους που πήγαν και επένδυσαν ή απλώς κατέθεσαν εκεί προσωπικά τους χρήματα στις τράπεζες, χωρίς να παραβιάζουν κανένα νόμο, ούτε της Κύπρου, ούτε της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τώρα έπιασαν και τους κούρεψαν μεμιάς το 60% των καταθέσεών τους, άραγε είναι αυτό δίκαιο;».
Παράλληλα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε ότι η κυπριακή τραπεζική κρίση μπορεί να είναι προς όφελος της Μόσχας και ενθάρρυνε τους Ρώσους να επενδύσουν στη χώρα τους γιατί η περιπέτεια της Κύπρου κατέδειξε την «αστάθεια» των δυτικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
«Οσο περισσότερο 'κουρεύετε' τους ξένους καταθέτες στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των χωρών σας, τόσο το καλύτερο για εμάς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.
«Επειδή εκείνοι που επηρεάζονται, που θίγονται ή που φοβούνται (όχι όλοι, αλλά πολλοί), ελπίζουμε ότι θα επιστρέψουν στα δικά μας χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Και θα κρατήσουν τα χρήματά τους στις δικές μας τράπεζες», εξήγησε ο Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.
«Μέχρι ενός ορισμένου σημείου, είμαι ευχαριστημένος γιατί αυτό κατέδειξε την αναποτελεσματικότητα και την αστάθεια των αποταμιεύσεων στα δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα» είπε ο Πούτιν σχολιάζοντας το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Ρώσος πρόεδρος επέρριψε την ευθύνη της κρίσης στην ΕΕ, κατηγορώντας την ότι έκανε τα «στραβά μάτια» στην υπόθεση. «Μήπως δημιουργήσαμε εμείς αυτήν την υπεράκτια ζώνη; Η Ευρωπαϊκή Ενωση την δημιούργησε. Ή μάλλον, τη δημιούργησαν οι αρχές της Κύπρου και οι αρχές της ΕΕ το επέτρεψαν», κατέληξε.