Στις 3 Απριλίου του 1973 ένας τεχνικός που εργαζόταν στην εταιρεία Motorola δέχθηκε ένα περίεργο τηλεφώνημα. Στην άλλη πλευρά της γραμμής ήταν ο μηχανικός Μάρτιν Κούπερ ο οποίος ενημέρωσε τον συνάδελφό του ότι του μιλούσε από ένα πραγματικό κινητό τηλέφωνο.
Μέσα από τέτοιες ιστορίες δημιουργούνται οι μύθοι και οι «θρύλοι» των μεγάλων τεχνολογικών επιτευγμάτων και τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν τέτοια, ενώ σήμερα «γιορτάζουμε» τα σαράντα τους χρόνια.
«Μέσα σε διάστημα 40 ετών, τα κινητά τηλέφωνα έχουν εξελιχθεί από επαγγελματικά εργαλεία σε είδη κατανάλωσης για επικοινωνία, πρόσβαση στο διαδίκτυο και πολλές άλλες λειτουργίες» αναφέρει ο δρ. Μάικ Σορτ, πρώην πρόεδρος του Ινστιτούτου Μηχανικής και Τεχνολογίας, μιλώντας στο BBC.
«Στο μέλλον θα δούμε μια ακόμη μεγαλύτερη γκάμα συσκευών, αρκετές από τις οποίες θα τις... φοράμε» πρόσθεσε ο ίδιος.
«Θα δουλεύουμε ως άνθρωποι με όλες μας τις αισθήσεις. Η πρόοδος της τεχνολογίας στο χώρο των γυαλιών έχει ήδη αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα» τόνισε ο δρ. Μάικ Σορτ.
Ο «πατέρας» του κινητού τηλεφώνου
Ο Μάρτιν Κούπερ είναι σήμερα 85 ετών. Θεωρείται ο «πατέρας» του κινητού τηλεφώνου.
Σε παλιότερη συνέντευξή του στο BBC, ο Μάρτιν Κούπερ παραδέχθηκε ότι δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το κόστος απόκτησης μιας συσκευής κινητής τηλεφωνίας θα ήταν τόσο προσιτό σήμερα.
Η συνέντευξη δόθηκε το 1983, όταν το κόστος απόκτησης μιας συσκευής κινητής τηλεφωνίας αντιστοιχούσε σε 3.500 δολάρια.
«Οραματιζόμασταν ότι μια μέρα οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας θα ήταν τόσο μικρές που οι άνθρωποι θα μπορούσαν να τις κρεμάσουν στο αυτί τους» ανέφερε ο Κούπερ.
Όπως είπε ο Κούπερ, η ιδέα για την κατασκευή του πρώτου κινητού τηλεφώνου «γεννήθηκε» στο τέλος της δεκαετίας του '60, όταν η εταιρεία ΑΤ&Τ ανακάλυψε το τηλέφωνο αυτοκινήτου.
Σημειωτέον ότι,το 2012, σύμφωνα με την Διεθνή Ενωση Τηλεπικοινωνιών, υπήρχαν έξι δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα στον πλανήτη και την ίδια ώρα ο πληθυσμός της Γης δεν ξεπερνούσε τα 7 δισ.