O Aπόλλωνας δεν πωλείται... - iefimerida.gr

O Aπόλλωνας δεν πωλείται...

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια ερώτηση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας για την τύχη του αρχαίου ναού του Απόλλωνος Ζωστήρος που βρίσκεται εντός του ακινήτου του Αστέρα Βουλιαγμένης που πωλείται, έφερε στο φως μια συγκλονιστική ιστορία.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές ρωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς εάν είναι σε γνώση τους η ύπαρξη του εν λόγω αρχαίου ναού εντός του προς εκποίηση ακινήτου στον Αστέρα Βουλιαγμένης, και αν ναι, γιατί έχουν επιτρέψει την προώθηση της διαδικασίας εκποίησης του ακινήτου αυτού παρά τις αντίθετες προβλέψεις των παραπάνω αναφερομένων διατάξεων.

Επίσης ρωτούν σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε να σταματήσει άμεσα κάθε διαδικασία εκποίησης του αρχαιολογικού χώρου του ναού του «Απόλλωνος Ζωστήρος» (αρχαίου ναού και των υποδομών που τον συνοδεύουν), καθώς και του δάσους και της παραλίας με τα οποία ήταν από την αρχαιότητα συνδεδεμένος. Παράλληλα, ζητούν να ενημερωθούν για τα μέτρα στα οποία προτίθενται γενικότερα να προχωρήσουν, ώστε να αποτραπεί άμεσα η εκποίηση και άλλων ακινήτων εντός των οποίων βρίσκονται ανεκτίμητης αξίας για την πολιτιστική μας κληρονομιά αρχαία μνημεία, όπως για παράδειγμα η περιοχή ΑΣΤΕΡΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ που με γνωμοδότηση του Υ.Π.Π.Ο. έχει χαρακτηρισθεί ως χώρος «αρχαιολογικής αξίας» που χρήζει απόλυτης προστασίας.

Από την κυβέρνηση απαντούν ότι ο «Αστέρας» πωλείται, όχι όμως και ο ναός. Πρόκειται για το σημαντικό ιερό του Απόλλωνα Ζωστήρα, το οποίο βρίσκεται στην πλαζ του ξενοδοχείου της Βουλιαγμένης -κυριολεκτικά μέσα στην άμμο- ένας εξαιρετικός ναός με μεγάλη ιστορία, ο οποίος μάλιστα έχει αναστηλωθεί.

Αλλά και οι ...καμπάνες του ξενοδοχείου έχουν αρχαία, σύμφωνα με το Βήμα. Βρέθηκαν όταν γίνονταν εργασίες για την ανακαίνισή τους και σήμερα περικλείονται στον μικρό αύλειο χώρο καθεμιάς! Πρόκειται για κτίσματα της κλασικής εποχής, τα οποία είχαν κατασκευαστεί επάνω σε μία πρωτοελλαδική εγκατάσταση της 3ης π.Χ. χιλιετίας. Δεν μπορεί να πει κανείς φυσικά, ότι πρόκειται για μοναδικά ευρήματα, απλώς κάποια κατάλοιπα είναι, έχει όμως σημασία το γεγονός, ότι τελικά οι άνθρωποι όσοι αιώνες κι αν περάσουν,ξέρουν να εκτιμούν την ομορφιά του περιβάλλοντος.

Στην προκειμένη περίπτωση ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα που ανακαλύφθηκε το 1924 από παιδιά του ορφανοτροφείου της Βουλιαγμένης που έπαιζαν, σκάβοντας στην παραλία υπήρξε το ιερό του αρχαίου δήμου των Αιξωνίδων Αλών, ο οποίος κάλυπτε τις σημερινές περιοχές της Βούλας και της Βουλιαγμένης. Ο ναός κτίσθηκε τον 6ο π.Χ. αιώνα και η σημασία του έγκειτο στο γεγονός, ότι από εκεί αναχωρούσαν τα πλοία με προσκυνητές για την Δήλο, το κατ΄εξοχή ιερό του Απόλλωνα. Γι΄ αυτό και τελούνταν τα Ζωστήρια, η ετήσια γιορτή των Αλαιέων κατά την οποία η Αττική ανανέωνε τα δικαιώματά της επί της ιεράς νήσου της Δήλου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ