Με σχέδιο νόμου κόβονται οι μισθοί 2.000 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων - iefimerida.gr

Με σχέδιο νόμου κόβονται οι μισθοί 2.000 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων

Με σχέδιο νόμου κόβονται οι μισθοί 2.000 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χρειάστηκε να φτάσει στο κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου η Τρόικα για να προωθήσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης νομοθετική ρύθμιση με την οποία σταματά η μισθοδοσία 2.000 επίορκων υπαλλήλων. Η απαίτηση των δανειστών για άμεσες απολύσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο είχε εξελιχθεί σε γόρδιο δεσμό για την κυβέρνηση, αφού ο υπουργός τόνιζε πως χρειάζεται χρόνος για να ολοκληρωθεί ένας σωστός σχεδιασμός.

Ο κ. Μανιτάκης υποστήριζε πως το κλειδί της διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι η κινητικότητα. Παράλληλα άφηνε αιχμές για τους προκατόχους του, τους οποίους κατηγόρησε για προχειρότητα στη διαμόρφωση των νέων οργανογραμμάτων στα υπουργεία, καθώς επιχείρησαν να καταργήσουν οριζόντια δομές χωρίς αξιολόγηση.

Ωστόσο όπως αναφέρει και το Εθνος, η αντίστροφη μέτρηση ολοκληρώνεται αύριο με την άφιξη των τριών απεσταλμένων της Τρόικα και η κυβέρνηση δεν θα είχε άλλα περιθώρια, αφού οι δανειστές είναι με την κόκκινη κάρτα στο χέρι. Ετσι με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα όσοι δημόσιοι υπάλληλοι αντιμετωπίζουν κακουργηματικές διώξεις θα σταματούν να πληρώνονται μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους.

Τι ίσχυε μέχρι σήμερα - Επαιρναν το 50% του μισθού τους

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι υπάλληλοι αυτοί έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν το 50% του μισθού τους μέχρι να υπάρξει τελεσίδικη απόφαση δικαστηρίου. Συγκεκριμένα βάσει του Νόμου 4093 του 2012 όσοι υπάλληλοι τίθενται σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας, το οποίο προβλέπει ότι θα αμείβονται με το 1/3 ή το 1/4 των αποδοχών τους μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση.

Αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι να διακόψει και μέσα στις επόμενες ημέρες θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα διακόπτεται πλήρως η μισθοδοσία των συγκεκριμένων υπαλλήλων. Βέβαια στην περίπτωση που αυτοί δικαιωθούν δικαστικά, τότε θα επιστρέψουν και στην εργασία τους, ενώ θα τους καταβληθούν και όλοι οι μισθοί που τους είχαν αφαιρεθεί. Ετσι θα σταματήσει άμεσα η μισθοδοσία 2.000 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων.

Κεδίκογλου: Προχωράμε στις τιμωρίες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε τιμωρίες δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς να χρειαστεί να τελεσιδικήσουν οι περιπτώσεις τους. «Αν κάποιος έχει παραπεμφθεί για σοβαρότατο αδίκημα, για κακούργημα, τίθεται αυτοδικαίως σε αργία. Γνωρίζουμε ήδη 2.000 περιπτώσεις».

Ποιοι άλλοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Εκτός όμως από τους 2.000 επίορκους η κυβέρνηση προσπαθεί να εντοπίσει και παραπέμψει στα πειθαρχικά συμβούλια ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων με την κατηγορία της πλαστογραφίας. Ηδη έχουν εντοπιστεί 130 περιπτώσεις μόνιμων υπαλλήλων οι οποίοι είχαν καταφέρει να προσληφθούν προσκομίζοντας πλαστά στοιχεία. Το εντυπωσιακό είναι πως ανάμεσά τους είναι και αρκετοί ένστολοι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ