Στο στόχαστρο της Ευρώπης έχει μπει η πολιτική της Google που αφορά την συλλογή και διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της, καθώς κατηγορείται ότι τα συλλέγει εις βάρος τους.
Με πρωτοστάτη την Γαλλία, πολλές οργανώσεις στην Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία την Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία συμφώνησαν στην από κοινού ανάληψη δράσης με σκοπό να επιβληθούν πρόστιμα και περιορισμοί στις δραστηριότητες της Google.
Το τελευταίο χρόνο η εταιρία προχώρησε στην αναθεώρηση της πολιτικής της όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της, συγχωνεύοντας 60 διαφορετικές πολιτικές που εφαρμόζονταν σε διάφορα κράτη σε μία, με παγκόσμια και καθολική ισχύ. Πολλές ευρωπαϊκές οργανώσεις εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε αυτό καθώς υποστηρίζουν πως η νέα πολιτική της εταιρίας δεν επιτρέπει στους χρήστες να γνωρίζουν ποιες πληροφορίες συλλέγονται, πως αυτές χρησιμοποιούνται από τις υπόλοιπες υπηρεσίες της εταιρίας και για πόσο χρόνο διατηρούνται.
Φυσικά οι οικονομικές κυρώσεις που πρόκειται να υποστεί η Google θα είναι αρκετά περιορισμένες, ειδικά αν λάβουμε υπόψη τα τεράστια κέρδη της. Ενδεικτικά η γαλλική οργάνωση για την προστασία της ιδιωτικότητας CNIL έχει το δικαίωμα να θέσει πρόστιμο μέχρι 300.000€, ποσό που η εταιρία μπορεί να βγάλει μέσα σε 3 λεπτά.
Η ανάληψη νομικής δράσης εναντίον της Google σίγουρα θα βλάψει την φήμη της και μπορεί να μπλοκάρει την ικανότητά της να συλλέγει δεδομένα μέχρι να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των παραπάνω χωρών. Η Ευρώπη απαιτεί από την εταιρία συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τα δεδομένα που συλλέγει από τους χρήστες της με τα προηγούμενα να είναι παρουσιασμένα με απλό και κατανοητό τρόπο.
Για την ιστορία, να πούμε πως αυτή τη στιγμή η Google κυριαρχεί στην ευρωπαϊκή αγορά του Internet με το 95% των αναζητήσεων να γίνεται με την μηχανή της, ενώ το αντίστοιχο νούμερο στις ΗΠΑ να είναι 65%. Ειδικά στην Ευρώπη όπου η νομοθεσία σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών είναι αυστηρή υπάρχει αρκετή ένταση ανάμεσα στις εταιρίες και διάφορους οργανισμούς.
Γεγονός είναι βέβαια πως οι χρήστες, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο, συνεχίζουν να προσφέρουν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τους χωρίς φειδώ και οικειοθελώς, όντες ανυποψίαστοι σχετικά με το που μπορούν αυτά να χρησιμοποιηθούν. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η ευκολία που προσφέρουν οι διάφορες online υπηρεσίες αλλά και η ανάγκη τους για αυτοπροβολή.