Συνεχίζονται οι κωλυσιεργίες στο Δημόσιο, με την Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών του υπουργείου Οικονομικών της οποίας ρόλος είναι να εισπράξει βεβαιωμένους φόρους και πρόστιμα, να έχει στα «αζήτητα» 500 υποθέσεις με ανείσπρακτα έσοδα τα οποία αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ.
Δεν εισπράττει ούτε τα βεβαιωμένα -και πολυπόθητα- έσοδα η Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών λόγω κωλυσιεργίας, καθώς ενώ έχει 500 φορολογικές υποθέσεις από τις οποίες μπορεί να εισπράξει σύμφωνα με τους αρμόδιους μέχρι και 3 δισ. ευρώ συνεδριάζει μόνο μια φορά την εβδομάδα με αποτέλεσμα να προλαβαίνει μόνο 4-5 υποθέσεις, όπως αναφέρουν τα «Νέα».
Πως και γιατί δημιουργήθηκε η επιτροπή
Η δημιουργία της εν λόγω επιτροπής, άρχισε από τις 31 Μαΐου 2012, όταν το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωση την δημιουργία της. Προεδρεύων, ήταν ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ενώ συμμετέχουν δύο υπάλληλοι της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών, προϊστάμενοι οργανικών μονάδων επιπέδου Διεύθυνσης, ένας υπάλληλος του ΣΔΟΕ και ένας εκπρόσωπος του ΣΕΒ. Αν ο φορολογούμενος είναι μέλος ομοσπονδίας επαγγελματιών, βιοτεχνών ή εμπόρων, αντί του εκπροσώπου του ΣEB μετέχει ένας εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ.
Ρόλος της επιτροπής, είναι να επιλύει φορολογικές διαφορές εάν υπερβαίνουν το ποσό των 50.000 ευρώ, όπως για παράδειγμα εάν επιβληθούν πρόσθετοι φόροι σε μια επιχείρηση οι οποίοι αμφισβητούνται από τον επιχειρηματία ή επιδιώκει συμβιβασμό, ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα αντί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη να καταφύγει στην Επιτροπή του άρθρου 70.
Η μεγάλη διαφορά μου υπάρχει ανάμεσα στην προσφυγή στην Δικαιοσύνη και την Επιτροπή είναι ότι ενώ τα δικαστήρια απαιτούν προκαταβολή 50% των βεβαιωμένων φόρων, η επιτροπή δεν έχει καμία οικονομική απαίτηση, γεγονός που την καθιστά ιδιαιτέρως δημοφιλή, με το 60-70% μάλιστα των υποθέσεων που εκκρεμούν να είναι μεγάλες υποθέσεις του ΣΔΟΕ.