«Στέλνουν τον Παπακωνσταντίνου στην έρημο» - οι αντιδράσεις του ξένου Τύπου - iefimerida.gr

«Στέλνουν τον Παπακωνσταντίνου στην έρημο» - οι αντιδράσεις του ξένου Τύπου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρώτο θέμα συνεχίζει να είναι το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας στα διεθνή Μέσα, με την αλλαγή της ηγεσίας στο υπουργείο Οικονομικών να μονοπωλεί το ενδιαφέρον.

Στέλνουν τον Παπακωνσταντίνου στην έρημο αναφέρει χαρακτηριστικά η στον τίτλο της η γερμανική εφημερίδα Bild, ενώ η επίσης γερμανική Ηandelsblatt σχολιάζει σχετικά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο «Στην Ευρώπη δεν τον ξέρει κανένας όμως η μοιρα της Ευροζώνης βρίσκεται στα χέρια του».

Ο Παπανδρέου αντικατέστησε τον Υπουργό Οικονιμικών σε μια προσπάθεια να περάσει τα ιδιαίτερα αντιδημιφιλή οικονομικά μέτρα αναφέρει το BBC. Ο ανταποκριτής τους στην Αθήνα τους Malcolm Brabant, σχολιάζει πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος έιναι μέλος της παλαιάς φρουράς του ΠΑΣΟΚ ενώ αναφέρει και την κριτική που δέχεται το κυβερνών κόμμα για ανακύκλωση των ίδιων προσώπων.

Ο κάποτε μεγαλύτερος αντίπαλος του Παπανδρέου, επελέγη για το Υπουργείο Οικονομίας αναφέρει το Euronews.

Oι New York Times σχολιάζουν επιπλέον πως το Υπουργείο Οικονομικών προτάθηκε στον Λουκά Παπαδήμο αλλά εκείνος αρνήθηκε, ενώ θεωρούν κομβικής σημασίας την απομάκρυνση του Δημήτρη Δρούτσα από το Υπουργείου Εξωτερικών και την αντικατάστασή του από τον Σταύρος Λαμπρινίδη.

«Ο Παπανδρέου θυσίασε τον αντιδημοφιλή υπουργό Οικονομικών και τοποθέτησε τον βασικό εσωκομματικό του αντίπαλο στη θέση του» αναφέρει το Reuters

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις και τα σχόλια στις ηλεκτρονικές σελίδες των γαλλικών εντύπων

- Η Φιγκαρό τιτλοφορεί στην ιστοσελίδα της : " Σε μια τελευταία προσπάθεια να επιλύσει την πολιτική κρίση στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την Παρασκευή το σχηματισμό μιας νέας κυβερνητικής ομάδας".

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι "αν η νέα ομάδα δεν μπορέσει να επιλύσει την κρίση, τότε η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να σταθεί. Απομένει να αποδειχθεί αν αυτό το παιγνίδι της μετακίνησης θέσεων, θα αρκέσει για να ηρεμήσει την οργή του δρόμου".

Σχετικά με το όνομα του νέου υπουργού Οικονομικών, ο αρθρογράφος σημειώνει : "Πριν να μπεί στην ομάδα Παπανδρέου ο Ευάγγελος Βενιζέλος, 54 χρονών, είχε θητεύσει σε πολλές υπουργικές θέσεις...Από εδώ και στο εξής η ευθύνη του θα είναι να περιορίσει την οικονομική και κοινωνική κρίση και να διαπραγματεύεται με τους πιστωτές της χώρας".

- " Εν μέσω κρίσης, νέος υπουργός οικονομικών στην Ελλάδα ", γράφει η εφημερίδα Λε Μοντ.

Για την εφημερίδα ο Ευάγγελος Βενιζέλος "αναλαμβάνει θέση κλειδί, σε μια στιγμή όπου η Αθήνα διέρχεται μια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση άνευ προηγουμένων διαστάσεων. Ενδεικτικό του πόσο κεντρική θέση έχει ο κ. Βενιζέλος είναι το γεγονός ότι αναλαμβάνει και την θέση του αντιπροέδρου".

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο κ. Βενιζέλος έχει κάνει ένα μέρος των σπουδών του στη Γαλλία και ότι είχε διαχειριστεί τις προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Το δημοσίευμα αναφέρει για τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ότι έχαιρε εκτιμήσεως στο εξωτερικό, αλλά του ασκούσε κριτική η βάση του ΠΑΣΟΚ για τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε στην Ελλάδα. Στο νέο κυβερνητικό σχηματισμό, αναλαμβάνει ένα πόστο όπου θα εκτίθεται πολύ λιγότερο.

- " ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ : Ο νέος ισχυρός άνδρας της ελληνικής κυβέρνησης " τιτλοφορεί στην ηλεκτρονική του σελίδα το πολιτικό περιοδικό Nouvel Observateur. Το δημοσίευμα έχει σαν υπότιτλο: " Βενιζέλος, πρώην υπουργός Αμυνας και αντίπαλος του Γ. Παπανδρέου, γίνεται υπουργός Οικονομικών ". Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, της οποίας μειώθηκαν τα χαρτοφυλάκια, χαρακτηρίζεται από τον αρθρογράφο, ως " ουσιαστικός " και " καθοριστικός για το μέλλον της Ελλάδας ".

- Η εφημερίδα Le Parisien σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην ηλεκτρονική της σελίδα, ότι ο πρωθυπουργός ήταν αντιμέτωπος με τις αντίρροπες πιέσεις των πιστωτών και του δρόμου, αλλά και με δεδομένη την άρνηση του αρχηγού του βασικού κόμματος της δεξιάς αντιπολίτευσης.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται, επίσης, η ανακοίνωση του Γ. Παπανδρέου ότι θα ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο για τη νέα κυβέρνηση.

Δίνεται, παράλληλα, δήλωση του Ζαν Πιερ Ζουαγιέ (Jean Pierre Joyet) προέδρου της γαλλικής αρχής των χρηματοπιστωτικών αγορών (AMF) αλλά και πρώην υφυπουργού αρμόδιου για τα ευρωπαϊκά θέματα.

Σύμφωνα με τον κ. Ζουαγιέ " η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα έλυνε τίποτε και θα μπορούσε να σημάνει την αρχή του τέλους της ευρωζώνης ".

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν στα μεσημβρινά τους δελτία και στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων, την νέα σύνθεση της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το δελτίο του δημόσιου καναλιού RaiTre, "ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε ως νέο υπουργό οικονομικών τον Ευάγγελο Βενιζέλο και με τον τρόπο αυτό θέλησε να δείξει ότι λαμβάνει υπόψη του τις πιο άκαμπτες θέσεις και απόψεις της αριστεράς, η οποία, στο πλευρό των διαδηλωτών, αμφισβητεί τις περικοπές που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο".

Η ανταποκρίτρια του καναλιού από τις Βρυξέλλες, τονίζει ότι "η συντηρητική αντιπολίτευση ένιψε τας χείρας της, θέτοντας ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση, την επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών με την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο".

Το δελτίο του τηλεοπτικού καναλιού Tg5, (ιδιοκτησίας του ομίλου Μπερλουσκόνι) από την μεριά του υπογραμμίζει ότι "οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις που επέβαλλε η Ευρώπη και υποσχέθηκε η σοσιαλιστική κυβέρνηση, συγκρούονται με την κοινή γνώμη η οποία τις θεωρεί μια τραγωδία, σαφώς σοβαρότερη από τον κίνδυνο χρεοκοπίας".

Ο δε σχολιαστής της εφημερίδας "Κορριέρε Ντέλλα Σέρα" Αντόνιο Φερράρι τονίζει ότι "με την νέα κυβέρνηση,πολλά πράγματα αλλάζουν: ο πρωθυπουργός δέχθηκε να τοποθετήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην θέση του Απόστολου της απόλυτης λιτότητας Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Πρόκειται για νίκη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση δεν έχει πλέον μορφή πυραμίδας, αλλά σχήμα διευθυντηρίου, με τον πρωθυπουργό και δέκα υπουργούς". Σύμφωνα με τον κ. Φερράρι,"η όλη προσπάθεια, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα είναι εύκολη. Για τον κ. Βενιζέλο αυτή είναι η πρόκληση από την οποία θα κριθεί το μέλλον του μέσα στο κόμμα και την χώρα. Για τον Παπανδρέου πρόκειται για αποστολή που απορρέει από την αναγκαιότητα ενός συμβιβασμού. Περιμένουμε να δούμε πως θα αντιδράσουν οι αγορές".

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΑΣΟΚ Βενιζέλος ανασχηματισμός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ