Κι όμως έχουν και οι καμηλοπαρδάλεις αϋπνίες - iefimerida.gr

Κι όμως έχουν και οι καμηλοπαρδάλεις αϋπνίες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι έντονες στιγμές της καθημερινότητας δεν επηρεάζουν μόνο τον ανθρώπινο ύπνο, αλλά και πάρα πολλά ζώα, ακόμη και τις επιβλητικές καμηλοπαρδάλεις οι οποίες δεν μπορούν να κλείσουν μάτι όταν στρεσάρονται.

Ενας βιολόγος, εν ονόματι Φλόριαν Σικς, μελέτησε 17 καμηλοπαρδάλεις σε ζωολογικούς κήπους της Γερμανίας στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής και έφθασε στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή περιβάλλοντος, η απώλεια συντρόφων και συγγενών, αλλά και άλλες αγχωτικές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν αϋπνίες στα πανύψηλα αυτά ζώα.

Ο Σικς για να μελετήσει τον ύπνο τους τοποθέτησε ειδικές κάμερες νυκτός στα κλουβιά τους, αφού εάν ο ερευνητής ήταν παρών οι καμηλοπαρδάλεις δεν υπήρχε περίπτωση να κοιμηθούν.

Το ίδιο συμβαίνει και στις καμηλοπαρδάλεις που βρίσκονται στη άγρια φύση όπου συνήθως λαγοκοιμούνται όρθιες, ενώ η χαρακτηριστική τους στάση ύπνου, με κουλουριασμένα τα πόδια και λυγίζοντας το κεφάλι προς τα πίσω, σπάνια συμβαίνει μιας και δεν αισθάνονται σχεδόν ποτέ τόσο ασφαλείς.

Πράγμα λογικό για ένα ζώο που είναι προγραμματισμένο να κοιμάται περίπου μόνο τέσσερις ώρες την ημέρα ευρισκόμενες σε μόνιμη επιφυλακή για λιοντάρια και άλλους κυνηγούς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ