Οι έντονες στιγμές της καθημερινότητας δεν επηρεάζουν μόνο τον ανθρώπινο ύπνο, αλλά και πάρα πολλά ζώα, ακόμη και τις επιβλητικές καμηλοπαρδάλεις οι οποίες δεν μπορούν να κλείσουν μάτι όταν στρεσάρονται.
Ενας βιολόγος, εν ονόματι Φλόριαν Σικς, μελέτησε 17 καμηλοπαρδάλεις σε ζωολογικούς κήπους της Γερμανίας στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής και έφθασε στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή περιβάλλοντος, η απώλεια συντρόφων και συγγενών, αλλά και άλλες αγχωτικές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν αϋπνίες στα πανύψηλα αυτά ζώα.
Ο Σικς για να μελετήσει τον ύπνο τους τοποθέτησε ειδικές κάμερες νυκτός στα κλουβιά τους, αφού εάν ο ερευνητής ήταν παρών οι καμηλοπαρδάλεις δεν υπήρχε περίπτωση να κοιμηθούν.
Το ίδιο συμβαίνει και στις καμηλοπαρδάλεις που βρίσκονται στη άγρια φύση όπου συνήθως λαγοκοιμούνται όρθιες, ενώ η χαρακτηριστική τους στάση ύπνου, με κουλουριασμένα τα πόδια και λυγίζοντας το κεφάλι προς τα πίσω, σπάνια συμβαίνει μιας και δεν αισθάνονται σχεδόν ποτέ τόσο ασφαλείς.
Πράγμα λογικό για ένα ζώο που είναι προγραμματισμένο να κοιμάται περίπου μόνο τέσσερις ώρες την ημέρα ευρισκόμενες σε μόνιμη επιφυλακή για λιοντάρια και άλλους κυνηγούς.