Τσίπρας: Μπορούμε δεν μπορούμε θα επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό - iefimerida.gr

Τσίπρας: Μπορούμε δεν μπορούμε θα επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό

Τσίπρας: Μπορούμε δεν μπορούμε θα επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για την επαναφορά του κατώτατου μισθού από μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους εργαζόμενους της ΕΘΝΟDATA.

Ταυτόχρονα όμως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεψε ότι όσο η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό το καθεστώς του Μνημονίου τα πράγματα θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο και δεν απέκλεισε και κούρεμα καταθέσεων στη χώρα μας.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας, είπε μεταξύ άλλων: «Να ξαναφέρουμε το πλαίσιο της εργασιακής νομοθεσίας εκεί που το βρήκαμε, δίνοντας ακόμα περισσότερες δυνατότητες στους εργαζόμενους. Να αποδομήσουμε το καθεστώς της εργασιακής ζούγκλας που έχουν οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια. Μας λένε, μπορείτε να επαναφέρετε τον κατώτατο μισθό; Εμείς λέμε, μπορούμε δεν μπορούμε, θα το κάνουμε για έναν λόγο. Είναι η μόνη προϋπόθεση για να ξανακινήσει η οικονομία».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οι δανειστές έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε συρρικνώσεις, μέσα από τις συγχωνεύσεις που κάνουν στον τραπεζκό κλάδο, κάτι που σημαίνει συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού. Και έχουν αποφασίσει, συμπλήρωσε, να ισοφαρίσουν τη χασούρα τους, χασούρα που έχει γίνει είτε από την αλόγιστη επέκταση του παρελθόντος σε δάνεια τα οποία σήμερα, μέσα από την τραγική πολιτική της ύφεσης, δεν μπορούν να αποπληρωθούν, είτε από τα αδιέξοδα των μνημονιακών τους επιλογών, έχουν αποφασίσει να την ισοφαρίσουν μέσα από τη συρρίκνωση του εργασιακού κόστους, ενδεχομένως και μέσα από ένα κούρεμα καταθέσεων.

Κάποιοι μας λένε, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, ότι η Κύπρος είναι ειδική περίπτωση. Εμείς θα πούμε ότι η Κύπρος είναι περίπτωση προς μελέτη, η οποία το επόμενο διάστημα, το λένε, δεν το κρύβουν, το λέει ο επικεφαλής του Eurogroup, το υπονοεί ο κ. Σόιμπλε σε δηλώσεις του, η Κύπρος θα είναι περίπτωση που θα ακολουθηθεί, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, ιδιαίτερα του Νότου, που βρίσκονται υπό την ασφυκτική κηδεμονία της τρόικας, είτε σε μνημόνια, είτε έξω από μνημόνια.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε μαύρο χιούμορ συνδυάζοντας την πρωταπριλιά με την τρικομματική κυβέρνηση: «Υπό μία έννοια η τρικομματική κυβέρνηση γιορτάζει σήμερα την προγραμματική της συμφωνία» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι ο δρόμος που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί στον όλεθρο και, επικαλούμενος τις δραματικές επιπτώσεις, που φέρνουν οι αλλαγές στα εργασιακά, επισήμανε ότι ο δρόμος της τρόικας είναι εκείνος που οδηγεί στην καταστροφή. «Στόχος της μνημονιακής πολιτικής είναι να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια χώρα συγκρίσιμη σε ό,τι αφορά την οικονομία της και το εργασιακό της καθεστώς με άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όχι με κεντροευρωπαϊκές χώρες, αλλά με χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Κύπρο, επέκρινε όσους έδειξαν ικανοποιημένοι: «Με τι ακριβώς πανηγύριζαν; Με την καταστροφή της Κύπρου; Με το ότι αυτή η καταστροφή θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και θα είναι ίσως και το μέλλον μας εδώ σε πολύ άμεσο χρονικό διάστημα;» αναρωτήθηκε.

Και συνέχισε: «Κάποιοι βγήκαν να πουν ότι η τραγωδία της Κύπρου είναι η τραγωδία του ΣΥΡΙΖΑ. Ναι. Βεβαίως. Γιατί η εθνική τραγωδία, η τραγωδία του λαού μας είναι τραγωδία και για μας. Άραγε γι' αυτούς τι είναι; Επιτυχία; Αυτοί πανηγυρίζουν με την καταστροφή της Κύπρου; Επιχαίρουν μ΄ αυτό το κακό που βρήκε τον κυπριακό λαό και μας λένε ότι πρέπει κι εμείς να ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο;»

Η απάντηση της κυβέρνησης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου απαντώντας στον κ. Τσίπρα, δήλωσε:

«Είναι γνωστή η αδυναμία του κ. Τσίπρα στην κινδυνολογία. Το κάνει συνεχώς από το περασμένο καλοκαίρι και διαψεύδεται ανελλιπώς. Έτσι θα συμβεί και αυτή τη φορά. Η κυβέρνηση οδηγεί σταθερά τη χώρα μακριά από τα επικίνδυνα βράχια του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ