Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι επισκέπτονται χώρες, όπου επιτρέπεται η παρένθετη μητρότητα, προκειμένου να αποκτήσουν παιδιά. Η ηθική και η νομική υπόσταση αυτής της πρακτικής ωστόσο, σύμφωνα με την οποία τρίτες γυναίκες κυοφορούν έμβρυα για λογαριασμό άτεκνων ζευγαριών, αμφισβητείται.
Πρόκειται για μια βιομηχανία εμπορευματοποίησης του ανθρώπινου σώματος ή για ένα δώρο ζωής στα άτεκνα ζευγάρια; Η εκπομπή Reporter ταξιδεύει στην Ουκρανία, που αποτελεί τον κυριότερο προορισμό για όσους προσπαθούν να πραγματοποιήσουν το όνειρο της απόκτησης ενός παιδιού.
Η «οδύσσεια» των ζευγαριών που επιλέγουν τη λύση της παρένθετης μητρότητας ξεκινάει μετά την γέννηση του παιδιού. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δεν δέχονται να παραχωρήσουν υπηκοότητα στα νεογέννητα, με το σκεπτικό ότι αποτελούν αποτέλεσμα μιας πρακτικής, που χρησιμοποιεί το γυναικείο σώμα για εμπορικούς σκοπούς.
Τα τελευταία χρόνια, πολλά ζευγάρια από τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ιταλία και τη Σουηδία έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα, στην προσπάθειά τους να φέρουν τα νεογέννητα πίσω στην πατρίδα. Εξ αρχής γνωρίζουν ότι αναλαμβάνουν τεράστιο ρίσκο, αφού στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε η παρένθετη μητρότητα αλλά και η δωρεά ωαρίων είναι παράνομη.
Οι επικριτές χαρακτηρίζουν την παρένθετη μητρότητα «ενοικίαση μήτρας». Πρόκειται, υποστηρίζουν, για εκμετάλλευση ευάλωτων και φτωχών γυναικών. Γι' άλλους, οι παρένθετες μητέρες προσφέρουν μια χείρα βοηθείας στα άτεκνα ζευγάρια και λαμβάνουν αποζημίωση για τους τεράστιους κινδύνους που αναλαμβάνουν με την εγκυμοσύνη.
Από τον περασμένο Ιανουάριο, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Δικαιοσύνης, όλα τα παιδιά που γεννιούνται από παρένθετες μητέρες δικαιούνται τη γαλλική υπηκοότητα, αν ένας από τους βιολογικούς γονείς είναι Γάλλος. Παράλληλα και η ουκρανική κυβέρνηση θεσπίζει αυστηρούς κανόνες για να προστατεύσει τα δικαιώματα των παιδιών που γεννιούνται από παρένθετες μητέρες στη χώρα. Πηγή Euronews