Τεράστιο άλμα στον τομέα της ιατρικής αποτελεί η νέα εξέταση που προβλέπει αν μία γυναίκα πρόκειται να αναπτύξει καρκίνο των ωοθηκών ή του μαστού, προκειμένου να τον προλάβει έγκαιρα και να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες, όπως έκαναν δύο Βρετανίδες που μοιράζονται την ιστορία τους.
Η νέα εξέταση εντοπίζει το γονίδιο BRCA στις γυναίκες και ερευνά το ποσοστό μελλοντικής εμφάνισης του καρκίνου στις ωοθήκες και τους μαστούς, ενώ αρκετές γυναίκες επιλέγουν να αφαιρέσουν προληπτικά τα όργανα που μελλοντικά μπορεί να αναπτύξουν καρκίνο.
Δύο τέτοιες περιπτώσεις περιγράφει σε σχετικό άρθρο η εφημερίδα Τα Νέα: Η πρώτη περίπτωση είναι αυτή της Βρετανίδας Τρέισι Μπάρακλαφ, η οποία είχε ιστορικό στη νόσο, αφού η μητέρα η γιαγιά και η προγιαγιά της είχαν πεθάνει από καρκίνο των ωοθηκών σε ηλικία 60 ετών. Η Τρέισι αποφάσισε να κάνει την εξέταση και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι είχε 85% πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο του μαστού και 60% πιθανότητες για καρκίνο των ωοθηκών.
Η ίδια αποφάσισε προληπτικά να αφαιρέσει τις ωοθήκες της, σε ηλικία 36 ετών και τέσσερα χρόνια αργότερα προχώρησε και σε μαστεκτομή. Σήμερα, 12 χρόνια μετά, είναι υγιής και ευτυχισμένη και όπως δηλώνει η ίδια «ξέρω ότι ο γιος μου δε θα χρειαστεί να στερηθεί τη μητέρα του όσο είναι ανήλικος»
Η δεύτερη περίπτωση ήταν της, επίσης Βρετανίδας, Βίκι Λάμπερτ, η οποία διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το 2009 σε ηλικία 50 ετών. Προκειμένου οι γιατροί να ρυθμίσουν κατάλληλα τη θεραπεία της υποχρεώθηκε να κάνει και εξέταση BRCA1 και βρέθηκε θετική στο γονίδιο, οπότε πέρα από τη μάχη με τον καρκίνο του μαστού, εν τέλει αποφάσισε να αφαιρέσει και τις ωοθήκες της προληπτικά.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα τα Νέα, χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του διευθυντή Γονιδιωματικής Ιατρικής στην κλινική Κλίβελαντ των ΗΠΑ, Χάρις Ενγκ, ο οποίος επισημαίνει οτι «Ακόμη και μικρός κίνδυνος να υπάρχει, βάζει τη γυναίκα στη διαδικασία του χειρουργείου. Ή θα αισθάνεσαι ότι έχεις μία ωρολογιακή βόμβα μέσα σου, ή θα αφαιρέσεις στήθη και ωοθήκες.»
Η νέα εξέταση φέρνει ορισμένες αλλαγές στον τρόπο διάγνωσης και πρόβλεψης του καρκίνου:
Στην περίπτωση καρκίνου του μαστού οι ειδικοί θα μπορούν πλέον να υπολογίσουν το 5% του γυναικείου πληθυσμού που έχει διπλάσιες πιθανότητες από τον μέσο όρο να αναπτύξει καρκίνο.
Στην περίπτωση καρκίνου ωοθηκών, ενώ οι περισσότερες γυναίκες που ανέπτυσσαν καρκίνο του μαστού θεωρούνταν «ύποπτες» για μελλοντική εκδήλωση και καρκίνου ωοθηκών, πλέον μπορούν να ξέρουν με ακρίβεια αν πραγματικά κινδυνεύουν και πιο όργανο απειλείται.