Τι μπορεί να μετατρέψει κάποιον σε «απειλή» για τον κόσμο και να τον οδηγήσει στον εγκλεισμό του σε ψυχιατρικό άσυλο;
Δεδομένων των απαρχαιωμένων αντιλήψεων των ανθρώπων και των τριτοκοσμικών συνθηκών που επικρατούν στο χώρο της ψυχικής υγείας σε κράτη σαν την Ελλάδα, όπου λίγοι ευσυνείδητοι γιατροί και ερευνητές, για να παράσχουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους, πρέπει πρώτα να αναμετρηθούν με το τέρας που λέγεται «Σύστημα δημόσιας υγείας», οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν κάποιον στον εγκλεισμό είναι ουκ ολίγοι.
Σίγουρα, όμως, είναι λιγότεροι από εκείνους που κρίνονταν επαρκείς πριν από 200 χρόνια για να μετατρέψουν κάποιον σε «αποκλίνουσα περίπτωση», η οποία όφειλε επειγόντως να αποκοπεί από τον κοινωνικό ιστό και να απο-κλειστεί σε άσυλο φρενοβλαβών.
Μία γρήγορη έρευνα στα αρχεία τέτοιων ασύλων του δυτικού κόσμου στις αρχές του 19ου αιώνα μπορεί να αποκαλύψει εκπληκτικά στοιχεία, όπως λόγου χάρη το ότι ένας συχνότατος λόγος εισαγωγής ενός ατόμου σε τέτοιους χώρους ήταν η λεγόμενη «θρησκευτική μελαγχολία» ή, πιο απλά, η «θρησκεία».
Ιδού και κάποιες άλλες περισσότερο ή λιγότερο εξωφρενικές διαγνώσεις που αποτέλεσαν ωστόσο την αιτίαση για τον εγκλεισμό ανθρώπων:
-Η βίαιη προσκόλληση κάποιου σε κάποια γυναίκα την οποία δεν ενέκριναν οι φίλοι του.
-Η ενδεχόμενη υπερβολική ενασχόληση με την εργασία.
-Ένα ατύχημα που προκάλεσε στο θύμα σοβαρούς μώλωπες στο κρανίο.
-Ο τρόμος, τον οποίο προκάλεσε σε κάποιον, άγνωστος άνδρας που κρύφτηκε στην οικία του πρώτου, κρυβόμενος σε μια γωνία του σπιτιού κάτω από λινά υφάσματα.
-Η αβεβαιότητα κάποιου που πίστευε ότι δεν ήταν αρκετά ταπεινός.
-Ο υποχονδριασμός.
-H μη μετριοπαθής χρήση αλκοόλ.
-Ο φόβος κάποιου ότι δεν θα καταφέρει να ξεπληρώσει τα χρέη του, εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης της εποχής (στις ΗΠΑ του 1826).
-Η απογοήτευση 28χρονης γυναίκας έπειτα από μακροχρόνια προσκόλληση σε άνδρα.
-Η μη μετριοπαθής χρήση όπιου.
-Το άγχος 29χρονης γυναίκας με τρία παιδιά.
-O διαταραγμένος κύκλος της έμμηνου ρύσεως 33χρονης γυναίκας.