Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν συμφωνεί με την ιδέα να καθυστερήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο η λήψη της απόφασης για τη χορήγηση του δεύτερου πακέτου οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, σύμφωνα με δήλωσή του στην εφημερίδα Tagespiegel.
"Δεν συμφωνώ ότι πρέπει να δεχθούμε να καθυστερήσουμε τις αποφάσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο", απάντησε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας.
Απαντώντας στο αν η Ελλάδα καταφέρει ποτέ να ξεπληρώσει τα δάνεια, ο Γιούνκερ απαντά, «αυτή είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία για τους έλληνες. Αλλά πρέπει να πω ότι οι έλληνες έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την δημοσιονομική εξυγίανση. Τώρα έχουν δεσμευτεί, ότι μέχρι το τέλος του έτους να λάβουν για ακόμη μια φορά μέτρα ύψους 3% του ελληνικού ΑΕΠ για τη δημοσιονομική εξυγίανση. Αυτό θα σήμαινε, ότι σε έξι μήνες αυτού του έτους θα εξοικονομηθούν 125 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό θα το κάνουν οι έλληνες» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει, ωστόσο αυτό δε θα γίνει στο «άψε σβήσε».
«Δεν θεωρώ ότι είναι καλό, πώς οι Γερμανοί μιλάνε για τους έλληνες και την Ελλάδα. Κανείς δεν πρέπει ξεχάσει ότι, οι έλληνες έχουν κάνει μεγάλες θυσίες και θα κάνουν κι άλλες μελλοντικά. Γι αυτό δεν βοηθάει, λαμβάνοντας υπόψη τις τεράστιες προσπάθειες, να προσβάλουμε με διεισδυτικό τρόπο τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Οι έλληνες προχωράνε σε ένα δεύτερο πακέτο εξυγίανσης, θα ενισχύσουν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και να αξιώσουν γι αυτό τη γερμανική τεχνογνωσία. Έτσι, δεν ισχύει στο ελάχιστο, ότι εμείς ταΐζουμε τους έλληνες», επισήμανε.
Πληροφορίες Ευρωπαίων αξιωματούχων τοποθετούν την απόφαση το νωρίτερο στα μέσα Ιουλίου, αλλά και ίσως μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με την Tagespiegel, που επικαλείται πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να καθυστερήσει μέχρι το Σεπτέμβριο την απόφαση, εξαιτίας των ερωτηματικών που παραμένουν ως προς τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Το Βερολίνο προωθεί τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, όμως οι ευρωπαϊκές χώρες είναι διχασμένες ως προς το πώς θα διαμορφωθεί αυτή η συμμετοχή.
"Θα υπάρξει συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών", διαβεβαίωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επέμεινε στον εθελοντικό χαρακτήρα αυτής της συμμετοχής.