Τη χώρα του θεωρεί ως πρότυπο ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, αναφορικά με τη δύσκολη αλλά εφικτή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται σε ένα κράτος.
«Πιστεύω πως εμείς οι Γερμανοί έχουμε αποδείξει ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει. Μέσω μιας επιτυχούς πολιτικής δημοσιονομικής σταθεροποίησης μπορούν να επιτευχθούν και τα δύο: εξυγίανση των δημοσιονομικών και επίτευξη ανάπτυξης», είπε ο κ. Ρέσλερ.
Παράλληλα, ανέφερε πως η Γερμανία θα πρέπει να συνεχίσει να δίνει το καλό παράδειγμα στους άλλους, από τους οποίους απαιτεί να εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα: «Είναι πιο σημαντικό να μην απαιτούμε μόνο από τους άλλους να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις και να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους, αλλά και οι ίδιοι να δίνουμε το καλό παράδειγμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται σε πολλές χώρες εναντίον της Γερμανίας, ο κ. Ρέσλερ τόνισε ότι «στο Eurogroup λειτουργούμε ως εταίροι».
Ωστόσο, ο κ. Ρέσλερ σημείωσε ότι δεν έχουν νόημα τα προγράμματα σταθεροποίησης της οικονομίας μέσω συνεχούς δανεισμού και τάσσεται υπέρ των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ σε ό,τι αφορά τη χώρα του, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι και τα δύο επόμενα χρόνια θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία για την γερμανική οικονομία.
Οσο για το θέμα της Κύπρου, ο κ. Ρέσλερ ανέφερε πως το πρόγραμμα διάσωσης που αποφασίστηκε, δεν αποτελεί πρότυπο για την επίλυση οικονομικών προβλημάτων άλλων χωρών, συμπληρώνοντας πως «δεν υπάρχουν πρότυπα. Κάθε κράτος είναι διαφορετικό και για αυτό αξίζει να σκεφτόμαστε από κοινού με το κράτος που έχει πρόβλημα με ποιον τρόπο θα επιλυθούν τα προβλήματα προς το συμφέρον ενός σταθερού ευρώ».