H Κύπρος χρεοκoπούσε, οι Ρώσοι το γλεντούσαν - iefimerida.gr

H Κύπρος χρεοκoπούσε, οι Ρώσοι το γλεντούσαν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τετάρτη βράδυ στη Λεμεσό. Μόλις μία μέρα μετά το «όχι» της κυπριακής Βουλής στο αρχικό σχέδιο του Eurogroup και παρότι η Κύπρος έχει βυθιστεί στην αβεβαιότητα, οι νεαροί Ρώσοι της «μικρής Μόσχας», όπως αποκαλείται η παραθαλάσσια πόλη, δεν δείχνουν να ανησυχούν.

Στο αγαπημένο τους στέκι, το κλαμπ «7 Seas», συνωστίζονται κατά εκατοντάδες, ανάμεσά τους πανέμορφες Ρωσίδες που προσπαθούν να ισορροπήσουν στα τακούνια των πανάκριβων Louboutin τους.

Ο φακός της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail» συλλαμβάνει τους θαμώνες σε στιγμές ξέφρενου κεφιού. Κοκτέιλ με βότκα και φιάλες πανάκριβης σαμπάνιας Κριστάλ συμπληρώνουν το σκηνικό της αφθονίας.
Ωρες αργότερα, το ρολόι δείχνει 3 π.μ. και άλλη μία επιτυχημένη «βραδιά γυναικών» έχει φτάσει στο τέλος της, ωστόσο οι Ρώσοι ιδιοκτήτες των Porsche και των Range Rover, που βρίσκονται παρκαρισμένα έξω από το κλαμπ, παραμένουν διψασμένοι για διασκέδαση. Το πάρτι μεταφέρεται στις επαύλεις και στα νεόδμητα διαμερίσματα που έχουν στο «πιάτο» την παραλία με τους εντυπωσιακούς φοίνικες...
Οσα περιγράφει η ρεπόρτερ της βρετανικής εφημερίδας, λίγη σχέση έχουν με όσα ακολούθησαν στο νησί τις επόμενες μέρες. Οπως κάθε σπιθαμή του ελεύθερου κυπριακού εδάφους, έτσι και η Λεμεσός, η πανέμορφη πολιτεία που δεσπόζει στη νότια ακτογραμμή της Κύπρου, δέχθηκε ένα μεγάλο πλήγμα από την καταβύθιση των τραπεζών και το «κούρεμα» των καταθέσεων.

Αδιαφορούν για την κρίση

Ο φακός της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail» συνέλαβε τους θαμώνες του κλαμπ «7Seas» της Λεμεσού σε στιγμές ξέφρενου κεφιού, αδιαφορώντας για το τι φέρνει η επόμενη μέρα. «Απολαμβάνουμε τις καλές στιγμές όσο διαρκέσουν», λένε χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για την περιοχή με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ξένων, ιδίως Ρώσων, όπου ανθούν οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες αλλά και η διαχείριση ναυτιλιακών εργασιών. Οι προβολείς της δημοσιότητας έπεσαν αμέσως επάνω στη Λεμεσό και τις αντιδράσεις της ρωσικής παροικίας, που αριθμεί 30.000 άτομα (κατ' άλλους ανέρχονται σε 40.000) ως μονίμους κατοίκους.

Εχουν τη Λεμεσό για πόλη τους


Η συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα είναι εκείνη που κέντρισε το ενδιαφέρον της «Daily Mail», να καταγράψει τις αντιδράσεις των ανθρώπων που συγκεντρώνουν σε μεγάλο βαθμό τον πλούτο της πόλης. Ωστόσο, τα χειρότερα δεν είχαν έρθει ακόμη, με το εξοντωτικό «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ και πολλοί Ρώσοι έμοιαζαν να ζουν μόνο για το σήμερα. «Τι επιφυλάσσει το μέλλον στο παραδεισένιο μας νησί δεν το ξέρει κανείς μας. Ετσι όλοι απολαμβάνουμε τις καλές στιγμές όσο διαρκέσουν» λέει μια 29χρονη μπιζνεσγούμαν από τη Μόσχα, περιγράφοντας με τον πιο γλαφυρό τρόπο το αβάσταχτα ελαφρύ κλίμα εκείνης της βραδιάς στο «7 Seas»... Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας είναι σαφές ότι οι πλούσιοι Ρώσοι της Λεμεσού, τουλάχιστον τις πρώτες μέρες του νέου κυπριακού δράματος, δεν έδωσαν μεγάλη σημασία σε όσα συνέβαιναν γύρω τους.

«Χθες (σ.σ. Εννοεί την ημέρα του «όχι») έζησα μία από τις καλύτερες μέρες που είχα ποτέ στο μαγαζί» περιγράφει γνωστός Αρμένης κοσμηματοπώλης. «Η πελατεία μου αποτελείται κυρίως από Ρωσίδες. Τους αρέσουν τα καλά κοσμήματα και ξοδεύουν 4.000 λίρες τη φορά. Αλλά αυτήν την εβδομάδα παρατήρησα ότι αγοράζουν αντικείμενα για τον χρυσό τους. Ξέρουν ότι αν επενδύσουν τα χρήματά τους σε χρυσό και όχι στις τράπεζες, κανείς -ούτε η Μέρκελ και η ΕΕ- δεν μπορεί να τους τα πάρει» καταλήγει ο κοσμηματοπώλης, δίνοντας τη δική του εκδοχή για την καταναλωτική μανία των ημερών.

Γιατί προτιμούν τη Λεμεσό

Στη Λεμεσό σήμερα υπολογίζεται πως υπάρχουν 30,000 – 50,000 Ρωσόφωνοι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού. Με τον όρο «Ρωσόφωνος» εννοούμε όλους όσους προέρχονται από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων και των Ρώσων εκ Ρωσίας. Από αυτούς οι 8,000 έχουν πάρει την Κυπριακή υπηκοότητα. Πολλοί άρχισαν να έρχονται στη Λεμεσό επειδή ήταν ήδη φίλοι ή συγγενείς τους εδώ και επειδή οι περισσότεροι ήθελαν να ζουν δίπλα στη θάλασσα. Επιπρόσθετα όλοι ξέρουμε ότι τα καλύτερα ξενοδοχεία, που βρίσκονται ακριβώς πάνω στην παραλία είναι στη Λεμεσό.

Αρέσει η πολυτέλεια

Πέραν από τη γεωγραφική θέση της πόλης, οι Ρώσοι βρήκαν και κάτι άλλο στο πρόσωπο της Λεμεσού που το έβρισκαν και εξακολουθούν να βρίσκουν ελκυστικό, την πολυτέλεια. Στη Λεμεσό, πέρα από τα καλά ξενοδοχεία, υπάρχουν πολλά εστιατόρια υψηλής τάξεως, που προσφέρουν καλό φαγητό και πολυτέλεια. Σε σύγκριση με την Πάφο για παράδειγμα, επίσης παραλιακή πόλη, που μόνο ταβέρνες έχει.

Πέρα της πολυτελείας όμως υπήρχε ένα ακόμη πλεονέκτημα στη Λεμεσό. Πολλοί λογιστές και δικηγόροι της πόλης είχαν προ καιρού συνάψει επαγγελματικές σχέσεις με τη Ρωσία, με αποτέλεσμα όταν ήρθαν οι Ρωσόφωνοι στο νησί να προτιμήσουν τη Λεμεσό, όπου έδρευαν οι συνεργάτες τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους σιγά σιγά άρχισαν να μεταφέρονται όλες οι Ρωσικές τράπεζες από τη Λευκωσία όπου ήταν αρχικά στη Λεμεσό». Ετσι όπως έχει γίνει η ζωή στη Λεμεσό, υπάρχουν τα πάντα που ζητά και θέλει ένας Ρωσόφωνος. Γι' αυτό και μένουν πολλοί μόνιμα στο νησί, και για αυτό συνεχίζουν να έρχονται νέοι Ρωσόφωνοι κάθε χρόνο.

Δεύτερη πατρίδα τους

Πολλοί Ρωσόφωνοι βλέπουν την Κύπρο σαν δεύτερη τους πατρίδα. Οι Κύπριοι τους συμπεριφέρονται με πολύ καλό τρόπο, πολλοί ακόμη λένε ότι τους συμπεριφέρονται καλύτερα από οπουδήποτε αλλού έχουν επισκεφθεί» αναφέρει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ρωσόφωνων κατοίκων Κύπρου.

Δικαιολογημένα θα έλεγε κανείς πως αποκαλούν την Κύπρο κι ακόμη πιο συγκεκριμένα τη Λεμεσό δεύτερη πατρίδα τους, αφού μπορούν να βρουν ό,τι χρειάζονται.

Σήμερα στη Λεμεσό λειτουργούν δυο Ρωσόφωνα σχολεία, υπάρχουν Ρωσόφωνα έντυπα, όπως είναι η εβδομαδιαία εφημερίδα Βεστνικ Κίπρα και αριθμός άλλων περιοδικών. Υπάρχουν δυο μεγάλες οργανώσεις, η μια είναι ο Σύλλογος Ρώσων Επιχειρηματιών της Κύπρου και η άλλη είναι ο Σύνδεσμος Ρωσόφωνων Κατοίκων Κύπρου. Και εντός του 2013 αναμένονται να αρχίσουν οι κατασκευαστικές εργασίες για την πρώτη Ρώσικη ορθόδοξη εκκλησία στο νησί, συγκεκριμένα σε περιοχή της επαρχίας Λεμεσού. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια γίνονται αισθητές προσπάθειες απο τους Ρωσόφωνους να μάθουν τον ελληνοκυπριακό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα. «Από τα πρώτα πράγματα που αρχίσαμε να κάνουμε όταν άρχισε τη λειτουργία της η εφημερίδα Βεστνικ Κίπρα ήταν η δημοσίευση κειμένων που αφορούν την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου στη Ρώσικη γλώσσα. Επίσης τελευταίως αρχίσαμε να διοργανώσουμε μαθήματα ελληνικών για Ρωσόφωνους» συμπλήρωσε ο κ. Νοσόνοφ, ο οποίος είναι και ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας Βέστνικ Κίπρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ