Διαστάσεις θρίλερ τείνει να πάρει και αυτή η αξιολόγηση της Τρόικα, η οποία ήδη μελετά τις ελληνικές θέσεις για την κάλυψη των εκκρεμοτήτων. Κι αυτό που ενισχύει την άποψη ότι η αξιολόγηση μόνο υγιεινός περίπατος δεν ήταν, είναι οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι στις αλλεπάλληλες συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό, το βασικό αντικείμενο ήταν η απαίτηση της Τρόικα για την κάλυψη «κενού» που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ λόγω της προβληματικής εφαρμογής μέτρων τα οποία έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, όπως επίσης η απαίτηση για νέα μέτρα εφόσον εφαρμοστεί από φέτος ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων!
Το... κερασάκι στην τούρτα είναι η μάλλον «στυφή» γεύση που άφησε στην Τρόικα το επικαιροποιημένο σχέδιο για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου, το οποίο συμπεριλαμβάνει νέα οργανογράμματα και σε εποπτευόμενους φορείς καθώς και 3μηνιαίους στόχους διαθεσιμότητας- κινητικότητας, με αποτέλεσμα κάποιοι να φοβούνται ότι το Δημόσιο μπορεί να αποτελέσει την αχίλλειο πτέρνα των λεπτών διαπραγματεύσεων.
Ειδικά όσον αφορά στην εκτίμηση της Τρόικα για δημοσιονομικό «κενό» από 600 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ από τη μη εφαρμογή και την υποαπόδοση μέτρων που έχουν θεσμοθετηθεί, το βασικό πρόβλημα προέρχεται από την πρόθεση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τελικά την εισφορά 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, που θα επέφερε 600 εκατ. ευρώ στη 2ετία (150 + 450 εκατ. ευρώ) και ήδη αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα. Ως εκ τούτου, χαρακτηρίζεται κρίσιμη η θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων για τις ρυθμίσεις οφειλών, από τις οποίες προσδοκώνται έως 5,5 δισ. ευρώ σε βάθος 3ετίας ή 4ετίας. Κι αυτό γιατί τα εν λόγω έσοδα θα αποτελέσουν «εργαλείο» για τη κάλυψη του« κενού» στα Ταμεία (μειωμένες εισφορές λόγω υψηλής ανεργίας) αλλά και στον ΟΑΕΕ από τη μη εφαρμογή της εισφοράς του 2 τοις χιλίοις.
Εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζεται και η διαπραγμάτευση για τη φορολόγηση των ακινήτων, με δεδομένο ότι η Τρόικα απαιτεί επιπλέον 1 δισ. ευρώ από άλλες πηγές, εάν εφαρμοστεί από φέτος ο Ενιαίος Φόρος. Ήδη το βάρος των προσπαθειών έχει πέσει στη μείωση του Εκτακτου Τέλους, για την οποία αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη των απωλειών εσόδων και η κατάσταση περιπλέκεται λόγω του ότι η ΔΗΜΑΡ επιμένει στο ότι δεν πρέπει να διατηρηθεί σε ισχύ το Εκτακτο Τέλος, προειδοποιώντας μάλιστα ότι δεν θα ψηφίσει τη σχετική διάταξη.