Τζον Λίπσκι: «Η Γερμανία θα άφηνε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει» - iefimerida.gr

Τζον Λίπσκι: «Η Γερμανία θα άφηνε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο εκτελών χρέη διευθυντή του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι απείλησε τη Γερμανία ότι θα άφηνε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, στερώντας της την επόμενη δόση του διεθνούς δανείου, αν το Βερολίνο δεν σταματούσε να κωλυσιεργεί και δεν δεσμευόταν ότι θα συμμετείχε στη διάσωση της χώρας.

Αυτό αποκαλύπτει ο ανταποκριτής της εφημερίδας Γκάρντιαν στις Βρυξέλλες, επικαλούμενος Ευρωπαίους αξιωματούχους και διπλωμάτες. Ο συντάκτης σχολιάζει ότι η σκληρή στάση του κ. Λίπσκι συνιστά αλλαγή πολιτικής του ΔΝΤ σε σχέση με την πιο ήπια συμπεριφορά του Ντομινίκ Στρος-Καν.

Οι πιέσεις-απειλές Λίπσκι προς τους Γερμανούς φέρονται να έγιναν πριν από περίπου τρεις εβδομάδες στο περιθώριο της συνόδου G8 στη Γαλλία, μία εβδομάδα μετά την παραίτηση Στρος-Καν. Ο Αμερικανός αξιωματούχος ζήτησε από τους Γερμανούς να δεσμευθούν με συγκεκριμένο ποσό για τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, το Βερολίνο υποχώρησε και δέκα ημέρες αργότερα η καγκελάριος Μέρκελ παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι η Αθήνα θα χρειαστεί νέα διάσωση. Η κα Μέρκελ φέρεται να ήθελε να ακολουθήσει την πάγια τακτική τη καθυστέρησης και δράσης την τελευταία στιγμή, που σύμφωνα με το δημοσίευμα έχει ενοχλήσει τους Αμερικανούς.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για τις εξελίξεις στην Αθήνα και την ικανότητα του Γιώργου Παπανδρέου να τηρήσει το δικό του μέρος της συμφωνίας, ενώ ο χρόνος εκπνέει.

Σε άλλο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται ότι το Βερολίνο ,αφού υποχώρησε στο μεγάλο ζήτημα, επιχείρησε να ορίσει τους όρους της συμφωνίας διαφωνώντας σε διάφορα θέματα με τη Γαλλία, την ΕΚΤ και την Κομισιόν, με άξονα τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στην ελληνική διάσωση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Χρεοκοπία ΔΝΤ Γερμανία Τζον Λίπσκι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ