Τα τύμπανα του πολέμου που ηχούν στην Κορέα δοκιμάζουν τις διπλωματικές αντοχές των ηγετών του πλανήτη, καθώς η προκλητική Πιονγκγιάνγκ διαθέτει πυρηνικά όπλα τα οποία μπορούν να τινάξουν στον αέρα κάθε διαπραγμάτευση.
Το Σάββατο, η Βόρεια Κορέα κήρυξε τη χώρα σε «κατάσταση πολέμου» με τη Νότια, μία ημέρα μετά την υπογραφή από τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν ενός διατάγματος, με το οποίο τίθενται σε επιφυλακή οι πυραυλικές μονάδες της χώρας για να επιτεθούν σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος της Νότιας Κορέας.
Επίθεση σε αμερικανικούς στόχους;
Διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως στο στόχαστρο των βορειοκορεατικών πυραύλων βρίσκονται οι ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα, οι περιοχές Ουάσινγκτον, Λος Αντζελες, Τέξας και Χαβάη. Αυτό προκύπτει – σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές – από τη φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Kcna, η οποία απεικονίζει τον Κιμ στο γραφείο του, με τέσσερις αξιωματικούς, ενώ πίσω τους βρίσκεται χάρτης που αναγράφεται: «σχέδιο στρατηγικής για να χτυπήσουμε τις ΗΠΑ».
Μάλιστα, το σχόλιο των Κορεατικών μέσων είναι πως «επιτέλους σχεδιάστηκε ένα πλάνο για στρατηγική προετοιμασία, ώστε να οι πύραυλοι να είναι έτοιμοι για επίθεση στην ενδοχώρα των ΗΠΑ ανά πάσα στιγμή».
Με βάση αυτή τη φωτογραφία, ορισμένοι μιλούν για γκάφα του νεαρού ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν (ο οποίος άθελά του αποκάλυψε τους στόχους του), ενώ άλλοι για επίδειξη δύναμης.
Ωστόσο, οι πιο προηγμένοι πύραυλοι της Βόρειας Κορέας εκτιμάται πως είναι σε θέση να φθάσουν μέχρι την Αλάσκα, αλλά όχι στο υπόλοιπο της ηπειρωτικής χώρας των ΗΠΑ.
Εντονη η ανησυχία των ΗΠΑ
Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του τις πρόσφατες απειλές της Βόρειας Κορέας και ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει ιστορικό φιλοπόλεμης ρητορικής.
«Εχουμε δει νέες και μη εποικοδομητικές ανακοινώσεις από την Βόρεια Κορέα. Λαμβάνουμε αυτές τις απειλές σοβαρά υπόψη μας και παραμένουμε σε στενή επαφή με τους Νοτιοκορεάτες συμμάχους μας», δήλωσε η Κέιτλιν Χέιντεν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. «Αλλά θα θέλαμε να παρατηρήσουμε ότι η Βόρεια Κορέα έχει ιστορικό φιλοπόλεμης ρητορικής και απειλών και ότι η σημερινή ανακοίνωση είναι στο ίδιο πνεύμα», πρόσθεσε η ίδια.
Βομβαρδιστικά «καθησυχάζουν» τους συμμάχους
Το Πεντάγωνο έστειλε πάνω από τον ουρανό της Νότιας Κορέας ένα ζεύγος βομβαρδιστικών Β-2, των γνωστών Στελθ, τα οποία μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και θεωρούνται αιχμή του δόρατος της αμερικανικής πολεμικής ισχύος.
Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, στόχος είναι αφενός να καθησυχαστούν οι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, από τις συνεχιζόμενες απειλές της Βόρειας Κορέας, και αφετέρου να αναγκαστεί η Πιονγκγιάνγκ να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών για τα πυρηνικά.
«Παραμένουμε πλήρως έτοιμοι και ικανοί να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους μας. Εξακολουθούμε να λαμβάνουμε επιπρόσθετα μέτρα κατά της βορειοκορεατικής απειλής, περιλαμβανομένου του σχεδίου μας να αυξήσουμε τον αριθμό των αμερικανικών πυραύλων ανάσχεσης και των ραντάρ εντοπισμού και έγκαιρης προειδοποίησης», δήλωσε η ίδια.
Υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση, το μήνυμα της Μόσχας
Η Ρωσία κάλεσε τη Βόρεια Κορέα και τη Νότια Κορέα όπως και τις ΗΠΑ να επιδείξουν «μέγιστη υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση» μετά την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ ότι στην χώρα έχει κηρυχθεί κατάσταση πολέμου με τη Σεούλ.
«Αναμένουμε από τα δύο στρατόπεδα να επιδείξουν μέγιστη υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση και ότι κανείς δεν θα ξεπεράσει το σημείο χωρίς επιστροφή», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ ο Γκριγκόρι Λογκβίνοφ, ο αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που είναι επιφορτισμένος με θέματα που αφορούν την κορεατική χερσόνησο. «Δεν μπορούμε φυσικά να μείνουμε αδιάφοροι τη στιγμή που υπάρχει μια κλιμάκωση της έντασης. Δεν μπορούμε να μην ανησυχούμε», σημείωσε.
Η Ρωσία βρίσκεται διαρκώς σε επαφή με τους εταίρους της στις εξαμερείς διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας (τη Βόρεια Κορέα, την Νότια Κορέα, την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία), πρόσθεσε.
Εξάλλου διπλωματική πηγή που επικαλείται το Ιντερφαξ δήλωσε σχετικά με την θέση της Ουάσινγκτον και της Σεούλ στην τρέχουσα κρίση: «Η κατάσταση είναι βεβαίως πολύ τεταμένη και επικίνδυνη, αλλά υπάρχουν και ενθαρρυντικά στοιχεία: η αντίδραση των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας είναι μετρημένη και ήρεμη έως έναν βαθμό».
Εκκλήσεις και προειδοποιήσεις από Ευρωπαίους
Την ίδια ώρα, έκκληση στη Βόρεια Κορέα «να απέχει από κάθε νέα πρόκληση», έκανε το Παρίσι. «Η Γαλλία είναι έντονα προβληματισμένη από την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο», αναφέρει σε Δελτίο Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Φιλίπ Λαγιό.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βέστερβέλε, κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να σταματήσει να παίζει με τη φωτιά.