Ενας-ένας, παράγοντες και οργανισμοί του τόπου, το όνομα των οποίων περιλαμβάνεται στην υποτιθέμενη «λίστα Λαγκάρντ» που έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο και αφορά σε διαγραφές χρεών που είχαν στις κυπριακές τράπεζες, διαψεύδουν οποιαδήποτε ανάμιξή τους, αναφέρει η μεγαλύτερη εφημερίδα του νησιού «Φιλελεύθερος».
ΠΕΟ: Παραπλανητική ψιθυρολογία η συμπερίληψή της στις λίστες
Η συμπερίληψη του ονόματος της Παγκήπριας Εργατικής Ομοσπονδίας στις διάφορες λίστες που κυκλοφορούν σε ΜΜΕ αυτές τις μέρες και η αναφορά ονομάτων ηγετικών στελεχών της, «με τρόπο που αυθαίρετα και παραπλανητικά παραπέμπει σε ύποπτες δοσοληψίες», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Οργάνωσης, μάς υποχρεώνει να ξεκαθαρίσουμε ξανά αυτό που ήδη έχουμε ξεκαθαρίσει στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ξαναεπιχειρήθηκε αυτού του είδους η ισοπεδωτική και κατά συνέπεια ανεύθυνη και παραπλανητική μικροκομματική ψιθυρολογία», αναφέρει η ΠΕΟ σε ανακοίνωσή της.
«Ότι δηλαδή, η απόφαση της τράπεζας, για όσους γνωρίζουν τα δεδομένα της υπόθεσης είναι νομικά και ηθικά απόλυτα λογική και καμία σχέση δεν έχει με πολιτικές παρεμβάσεις ή χαριστικές πράξεις», προσθέτει και ξεκαθαρίζει ότι τα όποια ονόματα ηγετικών στελεχών της ΠΕΟ αναφέρονται, είναι με την ιδιότητά τους ως κατά νόμο εκπρόσωποι της ΠΕΟ και όχι με την προσωπική τους ιδιότητα και η όποια συνεργασία τους με την τράπεζα δεν έχει καμία σχέση με δικές τους προσωπικές υποθέσεις».
Η συνδικαλιστική οργάνωση αναφέρει περαιτέρω ότι «το ποσό το οποίο αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματα αφορά υπόλοιπο (το οποίο τριπλασιάστηκε με ανατοκισμούς), το οποίο η τράπεζα, αφού μελέτησε τα δεδομένα της υπόθεσης αποφάσισε να το θεωρήσει τελικά ως μη εισπράξιμο».
Διευκρινίζει ότι τα δάνεια αφορούσαν την ανέγερση και τη λειτουργία δύο ξενοδοχειακών μονάδων σε συνεργασία και με άλλα συνδικαλιστικά κινήματα του εξωτερικού στις αρχές της δεκαετίας του 1980, με στόχο την αξιοποίησή τους σε προγράμματα ανάπαυσης των εργαζομένων, καθώς και τουριστικών ανταλλαγών για εργαζόμενους και συνταξιούχους.
Οι μονάδες αυτές ήταν εγγεγραμμένες στον Έφορο Εταιρειών ως νομικά πρόσωπα (εταιρείες Λτδ.) ιδιοκτησίας της ΠΕΟ.
Τελικά, οι δυο μονάδες τις οποίες η ΠΕΟ είχε στην κατοχή της και οι οποίες ήταν η εγγύηση για τα δάνεια της, όταν αυτά είχαν συναφθεί, αναφέρεται, κατέληξαν στη διαχείριση της Τράπεζας και στην ιδιοκτησία της.
«Γνωρίζουμε καλά ότι σε συνθήκες όπως αυτές που διερχόμαστε, όταν έχεις να αντιμετωπίσεις τέτοιου είδους δημοσιεύματα που προκαλούν εύκολους συνειρμούς, ιδιαίτερα όταν απευθύνονται σε κόσμο που είναι δικαιολογημένα θυμωμένος και απογοητευμένος, δεν είναι καθόλου εύκολο να τα αντιμετωπίσεις και να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας.
Παρόλα αυτά, η ιστορία της ΠΕΟ, οι αγώνες της, η ολοκάθαρη και πλήρως διαθέσιμη σε όλους οικονομική κατάσταση των ηγετικών στελεχών της, πιστεύουμε ότι συνεχίζει να είναι η ασπίδα που προστατεύει το κίνημά μας από όλες τις διαχρονικές και πολυάριθμες προσπάθειες που κατά καιρούς εκδηλώνονται και οι οποίες έχουν ως στόχο να πλήξουν την ηθική υπόσταση του κινήματός μας και να διαταράξουν τις σχέσεις των εργαζομένων με τη συνδικαλιστική τους οργάνωση. Είμαστε σίγουροι ότι κάτι τέτοιο, ούτε αυτή τη φορά δεν πρόκειται να περάσει», προστίθεται.
Αυτές οι διαρροές, αναφέρει η ΠΕΟ, «έχουν γίνει από άτομα τα οποία έχουν τεράστιες ευθύνες για τις αλόγιστες και ύποπτες αποφάσεις όταν ήταν μέρος της διοίκησης της Τράπεζας - οι οποίες αφορούσαν και την αγορά ελληνικών ομολόγων - και είναι σαφές ότι έγιναν σκόπιμα και επιλεκτικά, για να θολώσουν τα νερά και να μεταφέρουν αλλού τις τεράστιες ευθύνες που τους βαρύνουν για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Τράπεζα».
Τέλος, η ΠΕΟ ζητά εκ νέου πλήρη διερεύνηση όλων των συναλλαγών των τραπεζών, με πλήρη διαφάνεια, έτσι ώστε εκεί και όπου θα διαπιστωθούν ηθικά και νομικά ύποπτες και ατεκμηρίωτες δοσοληψίες, να καταγγελθούν και να πάρουν το δρόμο τους και δηλώνει ότι θα αναμένει το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής που διόρισε η Κυβέρνηση «για να λάμψει η αλήθεια και να σταματήσουν οι ψιθυρολογίες και οι σκόπιμες και παραπλανητικές διαρροές».
Τίμης Ευθυμίου: Ουδέν μεμπτό για το άτομό μου
Ο Τίμης Ευθυμίου αναφέρει ότι όλες οι υποχρεώσεις που είχε έναντι της Τράπεζας Κύπρου ως μέτοχος σε συγκεκριμένη εταιρεία, «έχουν ρυθμιστεί μετά από εξόφληση σχετικού δανείου στο πλαίσιο νόμιμου διακανονισμού με την Τράπεζα το 2008, όπως δηλαδή συμβαίνει σε χιλιάδες περιπτώσεις καθυστερημένων δανείων εταιρειών».
Σε ανακοίνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) αναφέρεται πως ο κ. Ευθυμίου προβαίνει μεν σε αυτή τη διευκρίνιση «παρά το γεγονός ότι θεωρώ πως ανθρωπόμορφα αρπακτικά βρήκαν την ευκαιρία να ρίξουν στο δραματικό σκηνικό της Κύπρου 'αίμα και χρήμα', προβαίνοντας σε 'αποκαλύψεις' λιστών αμφιβόλου πηγής και καμίας πιστοποίησης».
Ο κ. Ευθυμίου αναφέρει ότι «ο διακανονισμός αυτονόητα θα πρέπει να εμφαίνεται και στα αρχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και ως εκ τούτου ουδεμία ενέργεια χαριστική, μεμπτή και παράνομη υφίσταται».
Ως εκ τούτου, συνεχίζει ο κ. Ευθυμίου, «επιφυλάσσω τα νόμιμα δικαιώματά μου έναντι προσώπων, εντύπων και ηλεκτρονικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που κάνουν αναφορά στο όνομά μου σε σχέση με 'λίστα διαγραφής δανείων πολιτικών προσώπων'».
Ο Τίμης Ευθυμίου τάσσεται υπέρ του διορισμού «εδώ και τώρα ποινικού ανακριτή ώστε οι ένοχοι να οδηγηθούν στο σκαμνί».
Σωτήρης Σαμψών: Διαψεύδει διαγραφή χρεών από συγκεκριμένη εταιρεία
Διαψεύδεται με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο ως αναληθές και μη ανταποκρινόμενο στην πραγματικότητα, δημοσίευμα στο οποίο υπάρχει ο ισχυρισμός ότι κατά ή περί τον Αύγουστο του 2010, «φαίνεται να έχει διαγραφεί ποσό των 11.000 ευρώ» από δάνειο 61.000 στην εταιρεία Ατρωτος Λτδ, αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Πολιτικό Γραφείο του βουλευτή Αμμοχώστου Σωτήρη Ν. Σαμψών.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «όχι μόνο τέτοιο ή άλλο ποσό δεν χαρίστηκε στην εταιρεία, αλλά αντίθετα, το περί ου ο λόγος τραπεζικό ίδρυμα προχώρησε στη δέσμευση ποσού ύψους 11.000 ευρώ, άσχετο με το εν λόγω δάνειο, το οποίο βρισκόταν κατατεθειμένο επ' ονόματι του κ. Σαμψών, σε άλλο προσωπικό λογαριασμό».
Επομένως, ο κ. Σαμψών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πολιτικού του Γραφείου, «όχι μόνο δεν επωφελήθηκε με οποιοδήποτε τρόπο ως το δημοσίευμα ισχυρίζεται, αλλά έχασε και δικές του προσωπικές καταθέσεις που διατηρούσε σε τούτο το τραπεζικό ίδρυμα και που καμία σχέση δεν είχαν με το εν λόγω δάνειο της εταιρείας».
Προς επιβεβαίωση της αλήθειας των πιο πάνω αναφερομένων, ο κ. Σαμψών «έχει ζητήσει όλα τα επίσημα σχετικά έγγραφα και λογαριασμούς της εταιρείας από το τραπεζικό ίδρυμα, τα οποία και θα δημοσιοποιήσει ευθύς μόλις αυτά περιέλθουν στην κατοχή του», καταλήγει η ανακοίνωση.
Σοφοκλής Χατζηγιάννης: Του αφαιρέθηκαν παράνομοι τόκοι και επιβαρύνσεις
Ο πρώην βουλευτής Σοφοκλής Χατζηγιάννης με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι οι οφειλές του προς τράπεζες είχαν αποπληρωθεί μετά την αφαίρεση των «παράνομων τόκων και αντικανονικών επιβαρύνσεων».
Σε ανακοίνωσή του με αφορμή την αναφορά στο πρόσωπό του στη λίστα με ονόματα πολιτικών και συγγενών πολιτικών προσώπων των οποία διαγράφηκαν δάνεια, ο κ. Χατζηγιάννης δηλώνει ότι "το όλο θέμα αφορά εξώδικους διακανονισμούς χρεών προς τις τράπεζες, τα οποία και αποπληρώθηκαν προς αποφυγή δικαστικής διαμάχης μετά την αφαίρεση παράνομων τόκων και αντικανονικών επιβαρύνσεων, που είχαν επιβληθεί από τις τράπεζες και οι οποίοι, παράνομοι τόκοι και επιβαρύνσεις, ήταν αντίθετοι με την τότε ισχύουσα νομοθεσία".
Σημειώνει τέλος ότι ο διακανονισμός είχε γίνει μετά από την αποχώρησή του από το βουλευτικό αξίωμα.
Γραπτή δήλωση Αθηνάς Κυριακίδου
Σε σχέση με τα σημερινά δημοσιεύματα που αφορούν ισχυριζόμενες διαγραφές οφειλών πολιτικών προσώπων από τραπεζικά ιδρύματα η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου αναφέρει:
Κατ' αρχήν δεν γίνεται αναφορά σε μένα προσωπικά αλλά στον αδελφό μου και στην πρώην σύζυγό του. Εξ όσων πληροφορήθηκα από τον αδελφό μου και την πρώην σύζυγό του, η συγκεκριμένη περίπτωση δεν αφορά χαριστική διαδικασία όπως αναληθώς δημοσιεύθηκε σε ελληνική εφημερίδα και αναδημοσιεύτηκε από κυπριακά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Η υπόθεση αφορά διακανονισμό οφειλών, μέσα στα πλαίσια της συνήθους πρακτικής που ακολουθούν τα τραπεζικά ιδρύματα, που έγινε ανάμεσα στα πιο πάνω πρόσωπα και στην Τράπεζα Κύπρου. Μάλιστα, στο πλαίσιο του διακανονισμού, οι υποχρεώσεις προς την Τράπεζα Κύπρου τακτοποιήθηκαν κατόπιν σύναψης νέου δανείου με την ΣΠΕ Αγίας Φύλας, ημερομηνίας 16/07/09.
Θεωρώ συκοφαντικά τα όσα έστω εμμέσως μου καταλογίζονται και επιφυλάσσομαι. Επιθυμία όλων μας είναι η απόλυτη διαφάνεια και η πραγματική κάθαρση. Όμως επειδή οι πολίτες περνούν δύσκολες μέρες είναι απαραίτητο πριν από την κάθε δημοσίευση ή αναδημοσίευση πληροφοριών να γίνεται εξακρίβωση την γνησιότητας των πληροφοριών αυτών. Στην προκείμενη περίπτωση φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε. Τις μέρες που θα ακολουθήσουν είναι αναμενόμενο να ακουστούν πολλά. Οι αθώοι όμως δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα.
Δεν του χαρίστηκε οποιοδήποτε ποσό, λέει ο πρώην βουλευτής Ανδρέας Γεωργίου
Εκπληξη και διαμαρτυρία για τη συμπερίληψη του ονόματός του στη λίστα των προσώπων που «υποτίθεται ότι τους χαρίστηκαν οφειλές» προς τη Λαϊκή Τράπεζα, εκφράζει ο πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Γεωργίου, ο οποίος αναφέρει πως εξόφλησε τις οφειλές του αφού του αφαιρέθηκαν παράνομοι τόκοι.
«Εκπλήττομαι και διαμαρτύρομαι για τη συμπερίληψη του ονόματός μου στη λίστα των προσώπων που υποτίθεται ότι τους χαρίστηκαν οφειλές προς τη Λαϊκή Τράπεζα. Η περίπτωσή μου αφορά δάνειο ύψους 50,000.00 λιρών Κύπρου, το οποίο σύνηψα προ του έτους 2000 και αφού πλήρωσα ένα σεβαστό ποσό έναντι, η Λαϊκή μου ζήτησε για εξόφληση ποσό πέραν των 140,000.00 λιρών, δηλαδή ποσό περίπου τρεις φορές μεγαλύτερο του δανείου, το οποίο περιείχε παράνομους και τοκογλυφικούς τόκους, καθώς επίσης παράνομες κεφαλαιοποιήσεις των τόκων, πράγματα που δεν προβλέποντο από τη συμφωνία δανείου που υπέγραψα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Γεωργίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, με βάση το νομικό καθεστώς που ίσχυε κατά το χρόνο σύναψης του δανείου, απαγορεύονταν οι τόκοι υπερημερίας και η κεφαλαιοποίησή τους, καθώς επίσης η Λαϊκή Τράπεζα δεν δικαιούταν να του ζητήσει να πληρώσει ποσό πέραν από το διπλάσιο του δανείου του, δηλαδή ποσό πέραν των 100,000.00 λιρών Κύπρου.
«Ετσι, το ποσό που με χρέωσαν και μου ζητούσαν πέραν των 100,000.00 Λ.Κ., η Λαϊκή Τράπεζα αποδέχθηκε ότι ήταν παράνομο, γι' αυτό νόμιμα και δικαιολογημένα δεν δέχτηκα να το πληρώσω και δεν το πλήρωσα. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι μου χαρίστηκε οποιοδήποτε ποσό, και πολύ κακώς παρουσιάζεται ως χάρη στις καταστάσεις της Λαϊκής Τράπεζας, εάν έτσι παρουσιάζεται», καταλήγει.
Τι προηγήθηκε
«Σεισμό» στον πολιτικό κόσμο και στην κοινή γνώμη έχει προκαλέσει η «καυτή» λίστα, που αποκάλυψε το ειδησεογραφικό site 24h, με τα ονόματα πολιτικών, των οποίων δάνεια διαγράφηκαν από τη Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου. Την λίστα με τα αρχικά των ονομάτων παρέδωσε στον γενικό εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη ο όμιλος Nikodea, στον οποίο ανήκει το 24h.
Ο κ. Κληρίδης τόνισε ότι «θα ακολουθήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς διερεύνηση για το αν υπάρχει κάτι μεμπτό στην υπόθεση».
Η «καυτή» λίστα θα κατατεθεί και στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, η οποία σύμφωνα με τον πρόεδρό της Δ. Συλλούρη, πρόκειται να διερευνήσει άμεσα το θέμα. «Η Επιτροπή μας είχε από καιρό ξεκινήσει τη διερεύνηση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και των ευθυνών σε σχέση με αυτό και όλα αυτά θα είναι μέσα» τόνισε ο κ. Συλλούρης.
Ολη η λίστα-φωτιά
Οι λίστες αυτές, όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Έθνος», αποτελούν την άκρη του νήματος για τη διερεύνηση του οργίου της ρεμούλας και της διαφθοράς, που συνέβαλε με δραματικό τρόπο στη σημερινή καταστροφή.
Διαγραφές χρεών από την Τράπεζα Κύπρου
- Ξενοδοχειακή εταιρεία Τ.Η.Ε που –σύμφωνα με το έγγραφο- είναι συνδεόμενη με ΑΚΕΛ – ΠΕΟ και ως φυσικά πρόσωπα καταγράφονται οι ΦΕ. ΚΥ. ΚΛ. ΑΛ. (αρχικά επωνύμων) είδε τον Μάιο του 2012 να διαγράφεται το συνολικό ποσό δανείου που είχε πάρει ύψους 2..813.000 ευρώ
- Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ), με αναφορά και πάλι τους ΦΕ. και ΚΥ., από δάνειο ύψους 554.000€ χαρίστηκε το υπόλοιπο ύψους 193.000€ και πάλι τον Μάιο του 2012
- Εταιρία N.M.G., που σύμφωνα με το έγγραφο συνδέεται με κορυφαίο στέλεχος του ΑΚΕΛ Ν.Κ., είχε λάβει δάνειο ύψους 1.830.000€ αλλά της χαρίστηκαν 111.000€ τον Μάρτιο του 2007 και τον Ιανουάριο του 2008
- Γνωστός πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ Π.Π. είχε πάρει δάνειο 168.000€. Αποπλήρωσε τις 67.000€ και τα 101.000 διαγράφηκαν τον Οκτώβριο του 2009
- Εταιρία At.ltd που συνδέεται με τον βουλευτή του ΔΗΣΥ, Σ.Σ., πήρε δάνειο 61.000€ αλλά τον Αύγουστο του 2010 διαγράφηκαν οι 11.000€
- Εταιρία Cy.Ind.Ltd, που ανήκει στον Αχ.Κ., αδελφό πρώην υπουργού του ΔΗΚΟ Μ.Κ., είχε πάρει δάνειο 1.595.00€ και πλήρωσε μόνο τις 310.00€ και τον Μάιο του 2011 διαγράφηκαν 1.285.000€!
- Στον πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ Σ.Χ. από δάνειο 58.000€, διαγράφηκε τον Απρίλιο του 2007 το ποσό των 26.000€
- Σε πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ Ε.Σ. είχε πάρει δάνειο 84.000€ και είδε να του διαγράφονται οι 16.000€ τον Ιούλιο του 2008
- Στον πρώην δήμαρχο μεγάλης πόλης που πρόσκειται στο ΑΚΕΛ Α.Μ. είχε χορηγηθεί δάνειο 105.000€ και διαγράφηκαν 17.000€ τον Νοέμβριο του 2008
- Στην εταιρία M.Th.Group της Λ.Π., νύφης του βουλευτή του ΔΗΚΟ Α.Κ., από δάνειο 625.000€ διαγράφηκε το ποσό των 330.000€ τον Αύγουστο του 2009
- Στην εταιρία Xen&Co της Μ.Ξ, συγγενούς μέλους της Δ.Σ. της Τράπεζας, από δάνειο 839.000€ διαγράφονται τα 237.000€ με ημερομηνίες αναφοράς Δεκέμβριο του 2007, Ιούλιο του 2008 και Σεπτέμβριο του 2010
- Η εταιρία που φέρει το όνομα του ιδιοκτήτη της, πρώην υπουργού, προέδρου κόμματος και στελέχους του ΔΗΣΥ, Τ.Χ. είχε πάρει δάνειο 708.000€ και διαγράφηκαν 399.000€. Η διαγραφή έγινε στον Μάρτιο του 2007 και του 2008
Στην Ελληνική Τράπεζα
- Η εταιρία T.Trading Co Ltd του Ν.Κ., βουλευτή μικρού κόμματος, από δάνειο 1.654.000€, τον Δεκέμβριο του 2008 διαγράφηκαν 543.000€
Στη Λαϊκή Τράπεζα
- Διαγραφή χρέους 39.000€ 2012 για τον Αρ.Γ. πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ
- Διαγραφή οφειλής του ύψους 71.000€ τον Ιούνιο του 2011 για τον Αν.Γ. πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ
- 54.000€ διαγράφηκαν από οφειλή του Σ.Χ, πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ (του είχε διαγραφή χρέος και από την Κύπρου)
- Εταιρία που κορυφαίος Κύπριος πολιτικός διαθέτει το 51% των μετοχών της, εμφανίζεται να έχει κάνει συμφωνία για διαγραφή χρέους ύψους 5,8 εκατομμυρίων δολαρίων με την υποσημείωση πως η διαγραφή έχει υπολογιστεί για το 2014
- Στην Π.Α. πρώην σύζυγο κορυφαίου υπηρεσιακού στελέχους του ΥΠΕΞ, Ν.Α., διαγράφηκε το 2010 οφειλή 18.500€
- Σε εταιρία που ανήκει στον εν ενέργεια πρέσβη Π.Ν. διαγράφηκε το 2012 το ποσό των 14.000€
Βγενόπουλος: Να παραιτηθεί ο Σαρρής, να αποκαλυφθεί ο Γ.Β.
Να επέμβει ο εισαγγελέας για την υπόθεση του κορυφαίου Κύπριου πολιτικού Γ.Β. ο οποίος φέρεται να διέγραψε δάνειο ύψους 5,8 εκατ. δολαρίων από τη Λαϊκή Τράπεζα και να παραιτηθεί ο υπουργός Μιχάλης Σαρρής γιατί αυτός το διέγραψε, ζητάει ο Ανδρέας Βγενόπουλος.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΔΡΕΑ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ
29/03/2013
«Να επέμβει ο κ. Γενικός Εισαγγελέας για την υπόθεση του Γ.Β.»
«Να παραιτηθεί άμεσα ο κ. Μιχάλης Σαρρής»
Όπως απεκάλυψε σήμερα η Ελληνική εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» διάφορες τράπεζες στην Κύπρο διέγραψαν κάποια δάνεια που έχουν σχέση με πολιτικούς. Μεταξύ αυτών αναφέρεται και «εταιρεία της οποίας μέτοχος με 51% είναι ο κ. Γ.Β. κορυφαίος Κύπριος πολιτικός με θητεία σε ανώτατα αξιώματα που εμφανίζεται να έχει κάνει συμφωνία για διαγραφή του ποσού των 5,8 εκατ. δολαρίων με την επισήμανση όμως ότι η διαγραφή έχει υπολογιστεί για το 2014».
Αυτή είναι μία περίπτωση για την οποία είχα ενημερωθεί και πρόκειται για αναδιοργάνωση/ρύθμιση παλαιού δανείου όπου εισπράχθηκαν άμεσα 15 εκατ. δολάρια και υπό την προϋπόθεση ότι θα εισεπράττοντο 3 εκ. δολάρια τον Φεβρουάριο του 2012 και 3 εκ. δολάρια τον Φεβρουάριο του 2014 η Τράπεζα συμφώνησε να αφαιρεθούν από την οφειλή οι παλαιοί τόκοι υπερημερίας.
Όμως τον Φεβρουάριο του 2012 η Διοίκηση του κ. Μιχάλη Σαρρή δεν τήρησε τη συμφωνία που είχε υπογραφεί και έκανε με τον κ. Γ.Β. νεώτερη συμφωνία εις βάρος των συμφερόντων της Τράπεζας.
Κατόπιν των ανωτέρω:
Ο κ. Γ.Β. λόγω στοιχειώδους πολιτικής ευαισθησίας πρέπει να παραιτηθεί της εκ του νόμου προστασίας των προσωπικών του δεδομένων και να αποκαλύψει ο ίδιος την ταυτότητά του καθώς και όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης.
Ο κ. Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να επέμβει άμεσα ώστε να εξετασθεί αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις απόδοσης ποινικών ευθυνών.
Ο Υπουργός Οικονομίας και Πρόεδρος της ΛΑΪΚΗΣ τον Φεβρουάριο του 2012 κ. Μιχάλης Σαρρής οφείλει να αποκαλύψει την συμφωνία που έγινε με τον κ. Γ.Β., αλλά και να υποβάλει άμεσα την παραίτησή του.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Γ.Β. ήταν υπέρμαχος, με δημόσιες δηλώσεις του, της Διοίκησης Σαρρή και είναι από τους πιο τακτικούς συκοφάντες μου στα Κυπριακά και στα Ελληνικά ΜΜΕ (που μάλιστα τον προλογίζουν με θαυμασμό), γεγονός που αποδεικνύει ότι η αρχική συμφωνία ρύθμισης που είχε κάνει με στελέχη της ΛΑΪΚΗΣ επί Προεδρίας μου δεν ήταν της αρεσκείας του.
Οφείλω να υπενθυμίσω τον ισχυρισμό μου ότι οι συκοφαντίες εναντίον μου εκπορεύονται είτε από ανθρώπους που προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν για τις δικές τους ευθύνες, ή από άγνοια, όπως συμβαίνει κυρίως στα Ελληνικά ΜΜΕ που παρασύρονται από τους εκ Κύπρου πληροφοριοδότες τους.
Υ.Γ. Για τις αναφερόμενες στο δημοσίευμα ρυθμίσεις μικρών ποσών, επειδή οι αποφάσεις ελαμβάνοντο σε χαμηλά επίπεδα ιεραρχίας στην Κύπρο, δεν γνωρίζω τι έγινε και συνεπώς δεν έχω άποψη για το εάν ήταν ορθές τραπεζικά ρυθμίσεις ή όχι.
Κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου: Θα αποδοθούν ευθύνες όταν αυτές τεκμηριωθούν
«Η κυβέρνηση θα χειριστεί το ζήτημα αυτό με πλήρη διαφάνεια και δεν θα διστάσει να αποδώσει ευθύνες, όταν αυτές τεκμηριωθούν, όπου κι αν ανήκουν» τονίζει, σε γραπτή δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης.
Στη δήλωση με αφορμή την «καυτή» λίστα, που δόθηκε στον γενικό εισαγγελέα με ονόματα πολιτικών προσώπων και εταιρειών, δάνεια των οποίων διαγράφηκαν από τράπεζες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για σύσταση Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία -όπως επισημαίνει- θα διερευνήσει, μεταξύ άλλων, «τα γεγονότα και τις αποφάσεις που σχετίζονται με την παροχή ή διαγραφή ή μείωση δανείων ή διαγραφή εγγυήσεων ή παροχή άλλων διευκολύνσεων από τράπεζες της Δημοκρατίας, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό και, ειδικότερα, αν αυτά πραγματοποιήθηκαν με βάση τις ορθές διαδικασίες, εγγυήσεις ή εξασφαλίσεις ή με βάση τα τραπεζικά κριτήρια καλού δανεισμού και κατά πόσον υπήρξε επαρκής έλεγχος εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα της έρευνας και έχει δώσει αυστηρές οδηγίες στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να διευκολύνουν το έργο της Επιτροπής, καταλήγει η γραπτή δήλωση.
Φήμες για εμπλοκή του Γιώργου Βασιλείου
Oπως προκύπτει από την έρευνα δημοσιευμάτων παλαιότερης περιόδου στον κυπριακό Τύπο ο μόνος κορυφαίος Κύπριος πολιτικός, «με θητεία σε ανώτατα αξιώματα» και αρχικά Γ.Β. που εμφανίζεται δημοσίως να στηρίζει τη διοίκηση Σαρρή στη Λαϊκή αλλά και να έχει παραστεί σε γενική συνέλευση της Λαϊκής Τράπεζας, είναι ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου.
Οπως γράφει το euro2day o τελευταίος είχε παρεβρεθεί προσωπικά σε Γενική Συνέλευση της Λαϊκής εκφράζοντας την πλήρη στήριξη του στην υπό τον Mιχάλη Σαρρή νέα διοίκηση της τράπεζας, παρέμβαση την οποία δημοσίευμα της εποχής χαρακτήρισε «καταλυτική». Ο ίδιος παρότρυνε τους μετόχους να στηρίξουν την τράπεζα και την νέα διεύθυνση.
Να σημειωθεί ότι το Sigmalive Κύπρου σε ρεπορτάζ του αναφέρει ότι επικοινώνησε με τον κ. Βασιλείου ο οποίος δεν ήθελε να τοποθετηθεί επί του θέματος.
Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται πλέον στον εν ενεργεία υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλη Σαρρή να δώσει αμέσως στοιχεία για τη συγκεκριμένη συμφωνία, λόγω και του σημαντικότατου ύψους διαγραφής.
Από τις υποθέσεις που αποκαλύπτονται η πλέον σοβαρή και από πλευράς ποσού, δείχνει πως είναι αυτή με τον «Γ.Β», ο οποίος ρύθμισε δάνειο στην Λαϊκή και στο δημοσίευμα προσδιορίζεται ως «κορυφαίος Κύπριος πολιτικός με θητεία σε ανώτερα αξιώματα» εμφανίζεται να έχει κάνει συμφωνία για διαγραφή ποσού 5,8 εκατ. δολαρίων για το 2014».