Η ιστορία της προκάλεσε συγκίνηση αλλά και αποτροπιασμό σε όλο τον κόσμο: τον περασμένο Οκτώβριο η 14χρονη Μαλάλα Γιουσαφζάι από το Πακιστάν δέχτηκε δολοφονική επίθεση από εξτρεμιστές της χώρας επειδή διεκδικούσε το δικαίωμα στην εκπαίδευση, γι' αυτήν και όλα τα κορίτσια σαν κι αυτή.
Μάλιστα είχε φτιάξει ένα δικό της blog όπου έγραφε για την καταπίεση υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν στη χώρα της όπου τα κορίτσια δεν είχαν ούτε τα στοιχειώδη δικαιώματα.
Το κορίτσι βαριά τραυματισμένο από την επίθεση μεταφέρθηκε στην Αγγλία για θεραπεία.
Σε 61.000.000 παιδιά που βρίσκονται σε ηλικία που πρέπει να ξεκινήσουν το σχολείο, σε όλο τον κόσμο αρνούνται το στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα, την εκπαίδευση. Περισσότερα από τα μισά, τα 32 εκατ. είναι κορίτσια.
Φίλοι της Μαλάλα μάλιστα έφτιαξαν ένα ίδρυμα για να προωθήσουν το μήνυμα του γενναίου κοριτσιού σε όλο τον κόσμο.
H Μαλάλα Γιουσαφζάι πούλησε τώρα την ιστορία της ζωής της σε εκδοτικό οίκο έναντι τριών εκατ. δολαρίων.
Το βιβλίο με τίτλο: «Είμαι η Μαλάλα» θα κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο από τον οίκο Weidenfeld & Nicholson στη Βρετανία και από τον Little στον υπόλοιπο κόσμο.
«Θέλω να πω την ιστορία μου, αλλά και την ιστορία 61 εκατομμυρίων παιδιών που δεν μπορούν να μορφωθούν. Θέλω να αποτελέσω μέρος μιας εκστρατείας που θα δώσει το δικαίωμα σε κάθε αγόρι και κορίτσι να πηγαίνει σχολείο. Είναι βασικό τους δικαίωμα» δήλωσε η Μαλάλα, η οποία πηγαίνει τώρα σε σχολείο του Μπέρμιγχαμ.
Στο βιβλίο η 16χρονη γράφει: «Ερχομαι από μια χώρα που δημιουργήθηκε τα μεσάνυχτα. Οταν κόντεψα να πεθάνω ήταν μόλις μετά το μεσημέρι. Ηταν Τρίτη 9 Οκτωβρίου του 2012, όχι από τις καλύτερες μέρες, στο μέσο των σχολικών εξετάσεων, αν και σαν παιδί των βιβλίων, δεν με πείραζε και τόσο όσο τους φίλους μου».
Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν μετά την επίθεση ανακοίνωσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη αποφάσισαν να γιορτάζουν την Ημέρα της Μαλάλα στις 10 Νοεμβρίου ενώ η 16 Πακιστανή ήταν η νεαρότερη υποψήφια για Νόμπελ ειρήνης στην ιστορία των βραβείων.