Η ανησυχία αυξάνεται στην Ισπανία για τη βίαιη στροφή που παίρνει το κίνημα διαμαρτυρίας, το οποίο απαιτεί δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.
Η βία αντιπροσωπεύει "ένα πολύ επικίνδυνο μίγμα αντισυστημικού (ακτιβισμού) και αντιδημοκρατικού ριζοσπαστισμού", δήλωσε ο υπουργός Προεδρίας Ραμόν Χορέγκι μετά τις συγκρούσεις κατά τις οποίες τραυματίσθηκαν περισσότεροι από 40 άνθρωποι στη Βαρκελώνη.
Το κίνημα αντιμετωπίζεται με συμπάθεια. Όμως χθες Τετάρτη διαδηλωτές στη Βαρκελόνη, προσπαθώντας να εμποδίσουν μια συζήτηση στο περιφερειακό κοινοβούλιο για περικοπές των κοινωνικών δαπανών, επιτέθηκαν σε βουλευτές που πήγαιναν στη συνεδρίαση, φωνάζοντας βρισιές και απειλές κατά της ζωής τους, σπρώχνοντάς τους και ρίχνοντας στα ρούχα τους σπρέι μπογιάς, προσπαθώντας ακόμη και να πάρουν τον σκύλο - οδηγό ενός τυφλού βουλευτή.
Η βία υποχρέωσε αρκετούς βουλευτές να φτάσουν με ελικόπτερο μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου. Η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές, έξι από τους οποίους συνελήφθησαν.
Η βία καταδιάσθηκε ομόφωνα από τα πολιτικά κόμματα και από πολλούς υποστηρικτές του ίδιου του κινήματος διαμαρτυρίας.
Το κίνημα παρασύρεται προς μια "ανοικτά αντιδημοκρατική" κατεύθυνση, αναφέρει σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα "Ελ Παΐς", ενώ ένας αρθρογράφος της "Ελ Μούντο" χαρακτήρισε "φασίστες" τους βίαιους διαδηλωτές.
"Αυτή είναι μια ιδεολογική και πολιτική μάχη, όχι μια σωματική μάχη", δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες στο κίνημα, ο οποίος απέδωσε τα χθεσινά επεισόδια σε "λίγους βίαιους".
Η χθεσινή βία στη Βαρκελόνη θεωρείται πως υπερέβη μια "κόκκινη γραμμή" και δυσφημίζει το κίνημα που είναι γνωστό ως 15-Μ και άρχισε από νεαρούς ακτιβιστές στις 15 Μαΐου, μια εβδομάδα πριν από τις ισπανικές τοπικές και περιφερειακές εκλογές.
Το μέλλον του κινήματος εξαρτάται τώρα από την ικανότητά του να ελέγξει τις βίαιες τάσεις, υπογράμμισε η εφημερίδα "El Periodico".
Νέες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην ανατολική πόλη Βαλένθια, όπου περίπου 100 άνθρωποι πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία κατά της ορκωμοσίας ως περιφερειακού πρωθυπουργού Φρανσίσκο Καμπς, σε βάρος του οποίου διεξάγεται έρευνα για διαφθορά.
Η διαμαρτυρία άρχισε ειρηνικά κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, σε αντίθεση με τη βία που επικράτησε χθες στη Βαρκελόνη.