ΟΟΣΑ προς Ευρωζώνη: Μην πάρετε άλλα μέτρα λιτότητας - iefimerida.gr

ΟΟΣΑ προς Ευρωζώνη: Μην πάρετε άλλα μέτρα λιτότητας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Να επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία στη μείωση των ελλειμμάτων και να μην λάβει προς το παρόν νέα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας έστω κι αν αυτό συνεπάγεται ότι δεν θα γίνουν σεβαστοί οι αριθμητικοί στόχοι, κάλεσε σήμερα την ευρωζώνη ο ΟΟΣΑ.

Στην προσωρινή εκτίμησή του για τις πλούσιες χώρες της Ομάδας των Επτά (G7), ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εκτιμά ότι η ανάκαμψη της ανάπτυξης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 είναι ισχυρότερη απ' ό,τι προβλεπόταν στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και στη Γερμανία, ενώ η Γαλλία και η Ιταλία, ευρισκόμενες σε στασιμότητα ή σε ύφεση, φαίνεται να τα καταφέρνουν ακόμη λιγότερο καλά απ' ό,τι υπολογιζόταν.

«Η παγκόσμια οικονομία γνώρισε μια νέα κρίση αδυναμίας στα τέλη του 2012, αλλά η δραστηριότητα αυτή τη στιγμή ανακάμπτει σε έναν αριθμό μεγάλων οικονομιών», εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης.

Η αμερικανική ανάπτυξη προβλέπεται να είναι κοντά στο 0,9% το πρώτο τρίμηνο του 2013 σε σχέση με το προηγούμενο, δηλαδή σχεδόν η διπλάσια απ' ό,τι αναμενόταν στις τελευταίες προβλέψεις που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα το Νοέμβριο, και στη συνέχεια 0,5% το δεύτερο τρίμηνο.

Στην Ιαπωνία, οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν επίσης σαφώς προς τα επάνω: +0,8% τους τρεις πρώτους μήνες της χρονιάς και +0,5% τους τρεις επόμενους.

«Στην Ευρώπη θα πρέπει αναμφίβολα να περιμένουμε λίγο περισσότερο για να δούμε μια σημαντική ανάκαμψη», εξηγεί ο ΟΟΣΑ.

Πράγματι στην ευρωζώνη οι διαφορές αυξάνονται. Οι προβλέψεις ανέβηκαν για τη Γερμανία σε περίπου +0,6% ανά τρίμηνο, ενώ μειώθηκαν για τη Γαλλία (-0,1% μετά +0,1%) και την Ιταλία (-0,4% μετά -0,2%).

«Οι υφιστάμενες δεσμεύσεις υπέρ μιας διαρθρωτικής δημοσιονομικής εξυγίανσης», δηλαδή χωρίς να ληφθεί υπόψη η επίδραση της συγκυρίας, πρέπει να είναι σεβαστές, υποστηρίζει ο ΟΟΣΑ.

Ο οργανισμός καλεί ωστόσο να μην σκληρύνει η λιτότητα. «Αυτό συνεπάγεται, δεδομένης της κακής συγκυρίας, να μην γίνουν σεβαστοί οι στόχοι του ονομαστικού ελλείμματος», για παράδειγμα η επιστροφή στο 3% του ΑΕΠ ήδη απ' αυτή τη χρονιά που έχει προβλεφθεί για ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ