Κούρεμα καταθέσεων και στις ΗΠΑ - iefimerida.gr

Κούρεμα καταθέσεων και στις ΗΠΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις τελευταίες μέρες ο όρος κούρεμα ακούγεται όλο και περισσότερο με αφορμή τα οικονομικά δρώμενα στην Κύπρο. Στο επίκεντρο είναι φυσικά το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης. Τι γίνεται όμως σε άλλες χώρες και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ένα επίσης μεγάλο τραπεζικό τομέα;

Σύμφωνα με άρθρο του Γιώργου Καισάριου στο capital.gr ακόμα και στις ΗΠΑ, οι καταθέσεις έχουν υποστεί «κουρέματα» και μάλιστα πάνω από μία φορά χωρίς να έχει αποτελέσει μεγάλη είδηση. Βέβαια δεν είναι εύκολο να βρει κάποιος στοιχεία από το Federal Deposit Insurance Corporation (αντίστοιχο αμερικάνικο ΤΕΚΕ).

Σε περίπτωση καταθέσεων που δεν προστατεύονται από το FDIC, έχουν χαθεί χρήματα σε τράπεζες που έχουν καταρρεύσει. Στην τράπεζα Netbank, η οποία έκλεισε, το 30% από 109εκ δολάρια ανασφάλιστων λογαριασμών δεν έχουν ακόμα επιστραφεί στους καταθέτες ενώ σε μια άλλη τράπεζα, την Miami Valley Bank, μόνο το 5,9% από ανασφάλιστα κεφάλαια έχει επιστραφεί. Σε μια άλλη περίπτωση, της IndyMac, οι καταθέσεις υπέστησαν κούρεμα 50%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στις ΗΠΑ οι τράπεζες είναι πολύ περισσότερες, κάτι καλό όσον αφορά τον ανταγωνισμό. Από το 2006 έχουν πέσει έξω 450 τράπεζες αλλά τα ποσά που έχουν χαθεί δεν είναι μεγάλα καθώς το FDIC δρά διορθωτικά προς τις τράπεζες πριν ακόμη δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα όπως εδώ. Εγχώριο παράδειγμα αποτελεί η Αγροτική τράπεζα της Ελλάδος, η οποία μέχρι σήμερα μας έχει κοστίσει 7 δις ευρώ ενώ θα μπορούσε να είχε κλείσει πριν από μια δεκαετία. Αυτό το ποσό είναι πάνω από το 3% του ΑΕΠ με βάση τα σημερινά μεγέθη και αυτά τα έχουν χρεωθεί οι πολίτες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ