Βενιζέλος: Η Ευρωζώνη πάει από το κακό στο χειρότερο και δεν φταίει μόνο η Γερμανία - iefimerida.gr

Βενιζέλος: Η Ευρωζώνη πάει από το κακό στο χειρότερο και δεν φταίει μόνο η Γερμανία

Βενιζέλος: Η Ευρωζώνη πάει από το κακό στο χειρότερο και δεν φταίει μόνο η Γερμα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αιχμές για τη συντηρητική Ευρώπη αλλά και ευθεία επίθεση για το μικροπολιτικό παιχνίδι που εκτυλίσσεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ στο εσωτερικό της χώρας, ήταν τα χαρακτηριστικά της ομιλίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε, με αφορμή την κρίση στην Κύπρο, ότι «οι εξελίξεις στην Ευρώπη πάνε από το κακό στο χειρότερο».

«Η κατάσταση φαίνεται αδιέξοδη», είπε. «Υπάρχουν ευθύνες στην Ευρωζώνη για την κακή και μυωπική διαχείριση της κρίσης. Είναι λάθος να αποδίδουμε ευθύνες μόνο στη Γερμανική κυβέρνηση. Υπήρξε ενιαία στάση της γερμανικής αντιπολίτευσης του πυρήνα της Ευρωζώνης και όλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Βορά και Νότου. Πιο χαρακτηριστική ήταν ή στάση της Γαλλίας που στήριξε αναφανδόν τη γερμανική θέση», συμπλήρωσε.

«Ο ευρωπαϊκός νότος είναι σε τραγική κατάσταση, η στρατηγική που ακολουθείται είναι επικίνδυνη», σημείωσε.

Σε ότι αφορά τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τις δηλώσεις του, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «προκαλεί έντονη ανησυχία, δεν πρέπει να διατηρηθεί η αβεβαιότητα πέριξ του χρηματοπιστωτικού συστήματος και είναι εξοντωτική για την Ευρωζώνη η συζήτηση περί ασφαλών και επισφαλών τραπεζών, γιατί αναπαράγει την ανισότητα όχι μόνο οικονομικά αλλά αναπτυξιακά και κοινωνικά. Αν κάποιοι δανείζονται ακριβά σε αντίθεση με άλλους οδηγούμαστε σε άρση των θεμελιωτικών όρων της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και του κοινού νομίσματος.

Η Ευρωζώνη αντί να υπερβεί τη στρατηγική της κρίσης την ανακυκλώνει και την αναπαράγει. Περιμένουμε μια διαφορετική αντίδραση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.»

Σε σχέση με τις εξελίξεις στην Κύπρο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «έπρεπε να στηρίξουμε την απόφαση για την απόρριψη του πρώτου σχεδίου γιατί ήταν εξαιρετικά κρίσιμη για την πιστωτική ασφάλεια στην Ε.Ε. η εγγύηση των καταθέσεων κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ. Είχαμε την εντύπωση πρόσθεσε, από τις επαφές μας με τα κυπριακά κόμματα, ότι μπορούν να επεξεργαστούν ένα plan Β με τη συμμετοχή και της Ρωσίας εξ αιτίας των μικρών μεγεθών της Κύπρου. Αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει άλλο στήριγμα για την Κύπρο εκτός από την Ελλάδα, έστω την Ελλάδα της κρίσης.»

Σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Βενιζέλος, μίλησε με σκληρή γλώσσα για τη στρατηγική που ακολούθησε το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη στρατηγική ήττα στη διαχείριση της Κυπριακής κρίσης.»

«Επενδύουν», είπε, «κάποιοι στην καταστροφή και της Ελλάδας. Αυτό δεν μπορεί να το ανεχθεί ο ελληνικός λαός.» «Τι θέλουν», διερωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος. «Να πετύχει η πολιτική μας ή να ταπεινωθεί η χώρα; Επενδύουν στο δεύτερο. Είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν οποία θεωρία υπηρετεί το στόχο τους. Υπάρχει όμως υπαρξιακό ζήτημα για την Ελλάδα και την Κύπρο. Οτι δεν κατάφερε ο «Αττίλας» να το πετύχει η οικονομική κρίση.»

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την εκτίμησή του ότι «οι Ευρωπαίοι έλαβαν υπόψιν τους μόνο τα οικονομικά χαρακτηριστικά της Κύπρου και όχι τη γεωπολιτική της σημασία.» «Εγινε όμως φανερό», είπε, «ότι άλλο γήπεδο εκτός από το ευρωπαϊκό δεν υπάρχει. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα μικρά περιθώρια που υπάρχουν, τα άλλα είναι επικίνδυνες δημαγωγίες εξοφληταίες άμα τη εμφανίσει. Προσφέρουν κακές υπηρεσίες οι θιασώτες της συνωμοσιολογίας που προσπαθούν να βρούνε ευθύνες στην Ελλάδα για την κατάσταση της Κύπρου. Είναι κωμικοτραγικό και εξοργιστικό ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να μην αντιλαμβάνονται σε τι βαθμό αδιεξόδου έφτασαν οι πολικές τους σε σχέση με την Κύπρο. Δίνουν οδό διαφυγής και υπεκφυγής σε πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα και σε ανθρώπους που οφείλουν να απολογηθούν για την κατάσταση στη Κύπρο.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ