Σε διαρκή αναζήτηση βρίσκονται εκατομμύρια καταθέτες στην Ευρώπη, καθώς το ενδεχόμενο φορολόγησης «ανασφάλιστων» καταθέσεων, αιωρείται σαν φάντασμα πάνω από το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, με αποτέλεσμα πολλοί να θεωρούν τις θυρίδες ως τη μόνη ασφαλή λύση.
Η ακραία αβεβαιότητα των χωρών του Μνημονίου και ο φόβος για ενδεχόμενο «κούρεμα» στις καταθέσεις μετά και τα γεγονότα της Κύπρου, οδήγησαν έναν μεγάλο αριθμό καταθετών να ψάξει «καταφύγιο» για τα μετρητά του προκειμένου να τα εξασφαλίσει, σύμφωνα το capital.gr. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2012 όταν άρχισαν να ενισχύονται ο φωνές για πιθανή επιστροφή στην δραχμή, σημειώθηκαν εκροές κεφαλαίου ύψους 85 δισ. ευρώ. Από αυτά ένα μεγάλο μέρος τοποθετήθηκε σε θυρίδες καθώς όπως προβλέπεται η τράπεζα δεν μπορεί να κάνει καταγραφή των φυλασσόμενων αντικειμένων και έτσι θα ήταν ασφαλή, ενώ στα θετικά προσμετράται το γεγονός ότι δεν υπολογίζονται ως κατάθεση και έτσι οι δικαιούχοι δεν πληρώνουν τόκο.
Στα αρνητικά καταλογίζεται, αν και είναι δύσκολο να δύσκολο να διατυπωθεί με πλήρη βεβαιότητα, το περιεχόμενο των θυρίδων δεν είναι πάντα ασφαλές αν και το μόνο σίγουρο είναι ότι για να ανοίξει μία θυρίδα απαιτείται εισαγγελική παραγγελία ή δικαστική απόφαση.
Στην περίπτωση της Λαϊκής τράπεζας, οι θυρίδες μεταφέρθηκαν στο «καλό» κομμάτι και θα χρησιμοποιούνται κανονικά χωρίς όμως να υπάγονται στο καθεστώς των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ οι οποίες γλιτώνουν το «κούρεμα», ενώ ο Κωνσταντίνος Μαριόλης στο άρθρο του επικαλείται την δήλωση αρμόδιου τραπεζικού στελέχους: «Αν προκύψουν ειδικά περιοριστικά μέτρα, είτε πτώχευση οι Αρχές ενδέχεται να θεωρήσουν τις θυρίδες περιουσιακό στοιχείο των πελατών και να διατάξουν το άνοιγμά τους, με την παρουσία εισαγγελέα». Άλλο ένα αρνητικό, είναι ότι σε περίπτωση παραβίασης της θυρίδας και κλοπής, η τράπεζα δε φέρει καμία ευθύνη καθώς δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της, με αποτέλεσμα οι θυρίδες να μην ασφαλίζονται.
Οι θυρίδες, μισθώνονται σε ετήσια βάση και ο δικαιούχος τοποθετεί μέσα ό,τι θέλει. Συνήθως χρησιμοποιούνται προκειμένου να φυλαχθούν πολύτιμα αντικείμενα και μετοχικοί τίτλοι, ενώ τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίση πολλοί τοποθετούν μετρητά. Σε κάποιες περιπτώσεις που έχουν ανοίξει θυρίδες με εισαγγελική παρέμβαση έχουν εντοπιστεί ράβδοι χρυσού, όπλα αλλά και ναρκωτικά.