Είχατε αρχίσει να μου ζητάτε απαιτητικά (μέσω twitter κυρίως) καινούργια συνταγή για γλυκό. Δεν ήθελα και πολύ πίεση. Λεμονόπιτα, λοιπόν, για σήμερα. Ανοιξιάτικη, μοσχοβολιστή, δροσερή κι όχι πολύ γλυκιά. Για πάμε στην κουζίνα να σας δείξω πως γίνεται, γράφει η διάσημη τηλεπαρουσιάστρια Μαρία Μπακοδήμου.
Για τη βάση:
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¼ φλιτζάνι καφέ ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¾ φλιτζανιού ξύσμα καρύδας.
6 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας (ή 2 κουταλιές επιπλέον έτος βούτυρο)
Για την κρέμα:
1 φλιτζάνι ζάχαρη
4 μεγάλα αυγά
½ φλιτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού
4 κουταλάκια του γλυκού (γεμάτα) ξύσμα λεμονιού
2 κουταλάκια του γλυκού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
μια πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Τοποθετούμε στο ταψί μας ένα κομμάτι λαδόκολα.
Ανακατεύουμε αλεύρι, ζάχαρη, και αλάτι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε την καρύδα, το βούτυρο και το λάδι καρύδας και τα ανακατευουμε όλα καλά μέχρι να γίνουν ένα.
Απλώστε το μείγμα στο ταψί και πιέστε το με το χέρι σας να έχει παντού το ίδιο πάχος. Το βάζουμε στο φούρνο για κανένα 20λεπτο, μέχρι να ροδίσει η βάση μας.
Ας ετοιμάσουμε την κρέμα.
Ανακατεύουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, το χυμό λεμονιού, φλούδα λεμονιού, το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ μέχρι να γίνουν ένα.
Βγάζουμε τη βάση από το φούρνο κι απλώνουμε πάνω της την κρέμα. Το ξαναβάζουμε στο φούρνο για ακόμα 20 λεπτά, εως να ροδίσει η επιφάνεια της. Τότε το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει, το κόβουμε σε μπάρες και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Έτοιμη η λεμονόπιτα μας κι υπέροχη.
Καλοφάγωτη!!