Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του Eurogroup -Λαγός της Μέρκελ για να φορολογηθούν οι καταθέσεις του Νότου - iefimerida.gr

Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του Eurogroup -Λαγός της Μέρκελ για να φορολογηθούν οι καταθέσεις του Νότου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πόλεμο μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου προκαλούν οι δηλώσεις του προέδρου του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος αποκάλεσε το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο μοντέλο για την επίλυση τραπεζικών προβλημάτων στην ευρωζώνη. Οι δηλώσεις αυτές παρότι ανασκευάστηκαν μερικώς εντούτοις δείχνουν το ρήγμα που υπάρχει πλέον ανάμεσα στη Γερμανία και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

Ποιοι συμφωνούν με τη Γερμανία και ποιοι αντιδρούν

Οι δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ χαροποίησαν χώρες όπως είναι η Ολλανδία (υπουργός Οικονομικών της είναι ο Ντάισελμπλουμ), η Γερμανία και η Φινλανδία των οποίων το τραπεζικό σύστημα φέρεται να έχει ισχυρά θεμέλια και αντιστοιχεί σε υγιείς οικονομίες.

Ενόχλησε ωστόσο σφόδρα χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, το Λουξεμβούργο, η Ιταλία αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο Γάλλος Μπενουά Κερέ, μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ δήλωσε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup κακώς προέβη σε αυτές τις δηλώσεις αφού η Κύπρος είναι μια ειδική περίπτωση και το πρότυπό της δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δριμύτερες ήταν οι αντιδράσεις του Λουξεμβούργου το οποίο αισθάνεται ότι βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, με ένα τραπεζικό σύστημα είκοσι φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της χώρας. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ζαν Ασελμπορν επέκρινε ανοιχτά τη Γερμανία λέγοντας ότι θέλει να επιβάλει το μοντέλο της στις άλλες χώρες.

«Οχι» από Ολάντ και Ραχόι

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις του προέδρου της Γαλλίας και του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι για τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ. Σε μια προσπάθεια να καταλαγιάσουν τις ανησυχίες ο Ολάντ και ο Ραχόι μιλώντας από το Παρίσι δήλωσαν ότι η Κύπρος αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση και ότι το μοντέλο που εφαρμόστηκε εκεί δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί σε άλλες χώρες.

Ποιος είναι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

Δεν έχει σπουδάσει ούτε ασχοληθεί στο παρελθόν με τα δημόσια οικονομικά. Αυτό τονίζουν τα «πορτρέτα» του Γερούν Ντάισελμπλουμ που γράφτηκαν στον ξένο Τύπο με την ευκαιρία της περίφημης δήλωσής του ότι το πρόγραμμα διάσωσης για την Κύπρο θα αποτελέσει μοντέλο για την επίλυση παρόμοιων τραπεζικών προβλημάτων στην ευρωζώνη.

«Δεν έχει καμία προηγούμενη εμπειρία στα δημόσια οικονομικά. Σπούδασε αγροτική οικονομία», σημείωσε το BBC.

Ο νέος επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας είναι μέλος του ολλανδικού Εργατικού Κόμματος και ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών μόλις πριν από τέσσερις μήνες. Στην κεφαλή του Eurogroup έχει ακόμη μικρότερη εμπειρία, καθώς διαδέχθηκε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στα τέλη Ιανουαρίου, ο οποίος μάλιστα επέκρινε ήδη τον «διάδοχό» του για τους όρους της διάσωσης της Κύπρου.

Στο βιογραφικό που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών, ο Ντάισελμπλουμ δηλώνει ότι δεσμεύεται πως θα κάνει το παν προκειμένου «κάθε ευρωπαϊκή χώρα να βάλει τάξη στον προϋπολογισμό της και να ενισχύσει την οικονομία της. Η υποστήριξη πρέπει να πηγαίνει χέρι-χέρι με τις προσπάθειες που κάνει η κάθε χώρα για να λύσει τα προβλήματά της».

Ο Ντάισελμπλουμ γεννήθηκε στο Αϊντχόβεν πριν από 47 χρόνια (κλείνουν την Παρασκευή) και έχει δυο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, με τη σύντροφό του. Ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός ευρωβουλευτών του ολλανδικού Εργατικού Κόμματος (στις Βρυξέλλες) και στη συνέχεια Ολλανδών βουλευτών (στη Χάγη) προτού διατελέσει σύμβουλος του υπουργού Γεωργίας της Ολλανδίας.

Πρωτοεξελέγη βουλευτής το 2000 και, μέχρι να αναλάβει υπουργός Οικονομικών πρόσφατα, είχε εμπειρία μόνο από πολύ κατώτερες θέσεις, όπως του εκπροσώπου του Εργατικού Κόμματος για τη νεολαία και την παιδεία. Δεν κατείχε ποτέ άλλοτε στο παρελθόν υπουργική θέση, ούτε έχει ασχοληθεί με κάτι άλλο πέρα από την αγροτική οικονομία και την παιδεία.

Nέο σχέδιο νόμου στην Κομισιόν για φορολόγηση καταθέσεων

Νέο σχέδιο νόμου που θα προβλέπει ότι όσοι έχουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα πληρώνουν για να σώσουν τράπεζες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επεξεργάζεται η Κομισιόν, όπως αποκάλυψε χθες η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Μπαρνιέ.

«Στην πρόταση της Κομισιόν η οποία συζητείται δεν αποκλείεται καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να αποτελέσουν εργαλεία για διασώσεις» είπε η Σαντάλ Χιούζ.

Την ίδια ώρα ο Σουηδός ευρωβουλευτής Γκούναρ Χόκμαρ, ο οποίος ηγείται ομάδας που επεξεργάζεται προσχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση προβληματικών τραπεζών, τάχθηκε χθες υπέρ της επιβολής φορολογίας για καταθέτες με περισσότερα από 100.000 ευρώ, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, σύμφωνα με το Ασσοσιέιτεντ Πρες.

Καθησυχάζει η Αθήνα

«Ανοησίες» χαρακτηρίζει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών τις δηλώσεις της εκπροσώπου του Μπαρνιέ περί ενδεχόμενης συμμετοχής των μεγαλοκαταθετών στη διάσωση των τραπεζών, προσθέτοντας ότι μάλλον θα αναφέρονται στους μετόχους και τους ομολογιούχους.

«Δεν υπάρχει τέτοια κατεύθυνση» δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επέκταση του μοντέλου της Κύπρου και σε άλλες χώρες. «Η ευρωζώνη δεν είναι ανασφαλής» είπε ο κ. Στουρνάρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ