Η Κύπρος σε vertigo: Οι πολίτες σε πανικό - Η αγορά χωρίς ρευστό - iefimerida.gr

Η Κύπρος σε vertigo: Οι πολίτες σε πανικό - Η αγορά χωρίς ρευστό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Γεμάτη ανησυχία και αγωνία είναι η επόμενη ημέρα στην Κύπρο μετά τηv οδυνηρή συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup της Κυριακής και προβλέπει ένα πρόγραμμα σοκ για τον κυπριακό τραπεζικό τομέα και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Το βαθύ τραύμα στον τραπεζικό τομέα δεν θα κλείσει τόσο εύκολα και ήδη τα προβλήματα για τους Κύπριους διογκώνονται με μεγάλες ταχύτητες, ενώ παραμένει άγνωστο αν τα υποκαταστήματα της Λαϊκής και Τράπεζας Κύπρου θα ανοίξουν τελικά την Πέμπτη, όπως είχε ανακοινωθεί, ενώ ερωτήματα υπάρχουν και για το αν θα λειτουργήσουν αύριο τα καταστήματα των υπολοίπων ιδρυμάτων.

Η λέξη ρευστότητα έχει ήδη καταντήσει άγνωστη στην αγορά, η οποία έχει παγώσει πλήρως, με τα ΑΤΜ των δύο κυπριακών τραπεζών υπό εκκαθάριση να δίνουν μόλις 120 και 100 ευρώ ημερησίως με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική έλλειψη ρευστού στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Επιπλέον, σχεδόν κανένας επιχειρηματίας δεν δέχεται πιστωτικές κάρτες, ενώ για επιταγές ούτε κουβέντα.

Η εικόνα της αγοράς είναι τραγική ενώ ήδη έχουν αρχίσει να σημειώνονται ελλείψεις σε καταστήματα και φαρμακεία κάνοντας την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.

Παρά την πρόθεση να ανοίξουν οι τράπεζες άμεσα, δεν υπάρχουν ακόμη κατευθυντήριες γραμμές προς τα στελέχη για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους πελάτες - καταθέτες.

Κύπριοι βιομήχανοι: Δεν υπάρχουν χρήματα για μισθούς τον Μάρτιο

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Οργάνωση Εργοδοτών και Βιομηχάνων προειδοποιεί ότι στην παρούσα φάση δεν είναι εύκολο για τις επιχειρήσεις να καταβάλουν τους μισθούς του Μαρτίου ούτε να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

«Σίγουρα οι πληρωμές των επιχειρήσεων δεν μπορούν να γίνουν, ούτε βέβαια και οι πληρωμές στους εργαζόμενους και αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα στην κοινωνία και στην οικονομία» δήλωσε ο βοηθός Γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Κωνσταντίνος Χριστοφορίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι ακόμη και αν ανοίξουν οι τράπεζες δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσουν οι επιχειρηματίες να ανταπεξέλθουν,καθώς αρκετοί από αυτούς θα δουν τα κεφάλαιά τους εγκλωβισμένα στο «κακό» κομμάτι της Λαϊκής, ενώ είναι άγνωστο πότε θα απελευθερωθούν και τι ποσοστό από τα χρήματά τους θα χάσουν.

Παραιτήσεις και κόντρες

Εν τω μεταξύ το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Αρτέμη υπέβαλε την παραίτησή του διαμαρτυρόμενος για το διορισμό διαχειριστή για την Τράπεζα Κύπρου χωρίς να ενημερωθεί η διοίκηση, ενώ το ίδιο έπραξαν και τέσσερα ακόμη μέλη του ΔΣ, οι Βασίλης Ρογόλης, Κώστας Σεβέρη, Αννα Διογένους και Τάκης Αράπογλου, ωστόσο, αργά το απόγευμα η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι δεν τις κάνει δεκτές.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη, με δημοσιεύματα να θέλουν τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να είναι δυσαρεστημένος με τους χειρισμούς του.

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης τόνισε για το ζήτημα: «Οι θεσμοί, ιδιαίτερα σε τόσο δύσκολες ώρες, πρέπει να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο που έχουν σχέση με το κοινό καλό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σαφής και συγκεκριμένος σε ό,τι αφορά τις ξεχωριστές αρμοδιότητες».

Από την πλευρά του, πάντως, ο ίδιος ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί, ενώ για τη σημερινή κατάσταση επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση Χριστόφια.

Ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής χαρακτήρισε καταστροφικό το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από το ευρώ, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι εκτός συζήτησης.

Πάντως, οι περισσότεροι από τους θεσμικούς και τραπεζικούς παράγοντες εκτιμούν αναφέρονται όλο και πιο έντονα στο ελληνικό κούρεμα χρέους χαρακτηρίζοντάς το «το τελικό χτύπημα για την Κύπρο».

Σε «άγνωστα νερά» η ελληνική κυβέρνηση

Μετά τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις η ελληνική κυβέρνηση στρέφει το βάρος στη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος και τη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Είναι κοινός τόπος ότι από εδώ και πέρα πλέουμε σε «άγνωστα νερά» με τις συνέπειες του κυπριακού κουρέματος στην Ελλάδα να μην μπορούν να προβλεφθούν, ενώ είναι άγνωστη και η στάση που θα κρατήσουν οι Ελληνες καταθέτες μέσα σε αυτό το περιβάλλον.

Η ενεργοποίηση της συμφωνίας με την Τράπεζα Πειραιώς για την απόκτηση των κυπριακών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα δημιουργεί σε ένα πρώτο επίπεδο ένα αίσθημα ασφάλειας στους καταθέτες, ωστόσο, οι εξελίξεις στη Μεγαλόνησο αναμένεται να είναι καταιγιστικές τις επόμενες ημέρες.

Δεσμεύσεις αλλά και οργή

Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης Αναστασιάδη πως θα εντοπιστούν και θα τιμωρηθούν οι υπαίτιοι της κυπριακής τραγωδίας, ωστόσο, η οργή και αγανάκτηση των πολιτών μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναλαμβάνει δράση με τη σύσταση ομάδας διαχείρισης κρίσης, ενώ ξεκινάει και αγώνα δρόμου για επενδύσεις και υλοποίηση σχεδίων ανάπτυξης, ωστόσο, οι διαμαρτυρίες στην χώρα τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο.

Οι Κύπριοι καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες μέσε σε λίγες ημέρες με τις πορείες διαμαρτυρίας να πυκνώνουν σε βαθμό πρωτόγνωρο για το νησί και δεν αναμένεται να σταματήσουν στο άμεσο μέλλον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ