Τη λίστα με τις δέκα υποχρεώσεις -τρόπους καλής συμπεριφεράς- για το σερφάρισμα στο διαδίκτυο που θέτουν ως πρωταρχικούς οι ανήλικοι χρήστες αναδεικνύει πρόσφατα έρευνα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της Δράσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, το 73,2% των ανήλικων χρηστών του Ιντερνετ, δηλαδή η συντριπτική πλειονότητα, δείχνουν να θεωρούν πρωταρχικό δικαίωμα και υποχρέωση τον σεβασμό της ιδιωτικότητας, το σεβασμό, δηλαδή, των προσωπικών δεδομένων των άλλων χρηστών, όπως είναι οι φωτογραφίες και τη μη ανάρτησή τους χωρίς έγκριση.
Στη δεύτερη θέση συναντά κανείς την υποχρέωσή τους να κρατούν απόρρητους τους προσωπικούς τους κωδικούς στο Διαδίκτυο, ακόμη και από τους καλύτερούς τους φίλους, και να επιλέγουν δύσκολους κωδικούς (57,5%) και στην τρίτη θέση να μην παρενοχλούν άλλους στο Διαδίκτυο (52,9%).
Στην τέταρτη θέση τοποθετείται η υποχρέωση των νέων να αποφεύγουν αγνώστους και να αναφέρουν ύποπτες/επιβλαβείς ή παράνομες συμπεριφορές στο Διαδίκτυο (51,2%) ενώ στην 5η θέση κατατάσσεται η υποχρέωση σεβασμού της πνευματικής ιδιοκτησίας των άλλων στο Διαδίκτυο (48,6%).
Η υποχρέωση του να εκφράζονται οι ανήλικοι ελεύθερα στο Διαδίκτυο, αλλά πάντα με σεβασμό απέναντι στους άλλους (45%) καταλαμβάνει την 7η θέση (39,2%). Στην 8η και 9η θέση αντίστοιχα τοποθετούνται η υποχρέωσή τους να προστατεύουν την εικόνα τους στο Διαδίκτυο όπως και στον φυσικό κόσμο (37,6%) και να διασταυρώνουν την εγκυρότητα των πληροφοριών στο Διαδίκτυο (25,1%).
Τελευταία υποχρέωση στην κατάταξη με μόλις 21,1%: Να πλοηγούνται σε ιστοσελίδες που αρμόζουν στις ηλικίες τους, να σέβονται τους ηλικιακούς περιορισμούς που θέτουν οι δικτυακοί τόποι, και να γνωρίζουν τυχόν Όρους Χρήσης και Πολιτικές Απορρήτου.
Το γεγονός αυτό, επισημαίνουν οι ειδικοί του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, δείχνει πως οι ανήλικοι όχι μόνο δεν διαβάζουν τις Πολιτικές Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης αλλά δεν συνειδητοποιούν και τους κινδύνους που εγκυμονεί το ακατάλληλο για αυτούς περιεχόμενο.
Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός, ότι οι περισσότερες από τις παραπάνω υποχρεώσεις σε αντίθεση με τα δικαιώματα τέθηκαν σε τελείως διαφορετικές θέσεις από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, με εξαίρεση τις πρώτες δύο υποχρεώσεις, καταδεικνύοντας σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των τριών ομάδων «Ανήλικοι- Γονείς- Εκπαιδευτικοί».