Υστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυπριακής αντιπροσωπείας και της Τρόικα, οι δύο πλευρές κατάληξαν σε συμφωνία στο Eurogroup, η οποία επιβάλλει ακόμα οδυνηρότερα μέτρα στο Νησί.
Περίπου στις 3:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν το σχέδιο της ΕΕ και του ΔΝΤ για να δοθεί μια λύση στα προβλήματα του τραπεζικού τομέα της Κύπρου.
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε «ικανοποιημένος» από την κατάληξη της διαπραγμάτευσης με κορυφαία στελέχη της ΕΕ και του ΔΝΤ κατά την αποχώρησή του από την έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία
Οπως προβλέπεται στη συμφωνία, δεν πειράζονται οι καταθέσεις ως 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου. Ωστόσο, επιβάλλεται έκτακτη φορολόγηση για τις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ, το ύψος της οποίας θα κυμαίνεται περίπου στο 30% (σε εκκρεμότητα η ανακοίνωση για το τελικό ποσοστό του «κουρέματος»: θα οριστικοποιηθεί στις συζητήσεις τεχνοκρατικού επιπέδου).
Η Λαϊκή Τράπεζα θα αποτελέσει παρελθόν, καθώς ουσιαστικά οδηγείται σε εκκαθάριση. Διαχωρίζεται σε «καλή» και «κακή», με τις καταθέσεις κάτω των 100.000 να πηγαίνουν στην Τράπεζα Κύπρου. Οι καταθέσεις στη Λαϊκή άνω των 100.000 ευρώ θα «παγώσουν» και θα χρησιμοποηθούν για την εκκαθάριση των χρεών (άγνωστες οι ζημίες που θα έχουν οι καταθέτες).
Τα 9 δισ. ευρώ που είχε λάβει η Λαϊκή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (μέσω ELA) μεταφέρονται στην Τράπεζα Κύπρου.
Δεν θα επιβληθεί έκτακτη φορολογία στους καταθέτες άλλων τραπεζών.
Τελευταία πληροφόρηση ανέφερε ότι το σχέδιο ενδέχεται να μη χρειαστεί να περάσει από την Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής προς ψήφιση.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Ο επικεφαλής της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Γέροεν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι η συμφωνία επιτεύχθει στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κεκτημένου για την προστασία των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ και πρόσθεσε ότι με το πρόγραμμα, η Κύπρος θα αντιμετωπίσει τα προβλήματά της και θα αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρηματοοικονομικού της τομέα.
Ανέφερε ότι οι στόχοι της ευρωζώνης δεν έχουν αλλάξει από την αρχική απόφαση, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι το ύψος του «κουρέματος» στην Τράπεζα Κύπρου δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά ούτε και το αν θα ανοίξουν οι τράπεζες στην Κύπρο την Τρίτη.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Ολι Ρεν, έκανε λόγο για μια δύσκολη νύχτα και τόνισε ότι έρχονται δύσκολες στιγμές για την Κύπρο με την Κομισιόν να κάνει ότι μπορεί για να μετριάσει τις κοινωνικές επιπτώσεις από το πρόγραμμα.
Ανακοίνωσε, επίσης, τη δημιουργία task force για την Κύπρο σημειώνοντας«η Κύπρος και οι Κύπριοι έχουν περάσει δύσκολες στιγμές και στο παρελθόν, θα δουλέψουμε σκληρά μαζί, θα τις ξεπεράσουμε».
Η σκληρή των διαπραγματεύσεων, Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε το θάρρος των κυπριακών αρχών και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επίτευξη της συμφωνίας για τις δύο προβληματικές τράπεζες.
Σόιμπλε: Δεν χρειάζεται να περάσει από την κυπριακή Βουλή η συμφωνία αλλά ίσως περάσει από τη δική μας
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανακοίνωσε ότι η Τρόικα ενημέρωσε τη ρωσική κυβέρνηση για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων, ενώ πρόσθεσε ότι ίσως δεν πάει στην ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής προς έγκριση.
«Η Επιτροπή μας πληροφόρησε σήμερα ότι η απαραίτητη νομοθεσία για την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν έχει ήδη κυρωθεί. Πρόσθετη νομοθεσία θα ήταν αναγκαία μόνον εάν επιβαλλόταν φορολόγηση σε ανασφάλιστες καταθέσεις, αλλά όχι για την αναδιάρθρωση των εν λόγω τραπεζών», επισήμανε ο Σόιμπλε.
Ανέφερε, πάντως, ότι ενδέχεται η γερμανική κυβέρνηση να το φέρει στη δική της ολομέλεια εάν το ζητήσουν οι βουλευτές.
Ομήρου: «Επιτεύχθη συμφωνία»
Την προαναγγελία για την ολοκλήρωση των διαπραγματέυσεων έκανε (λίγο πριν τις 2:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας), ο πρόεδρος της βουλής Γιαννάκης Ομήρου (που ασκεί χρέη προέδρου της Δημοκρατίας κατά την απουσία του Νίκου Αναστασιάδη). Η συμφωνία επήλθε κατά τη διάρκεια του δείπνου, στο οποίο παρακάθισαν ο πρόεδρος της χώρας κ. Αναστασιάδης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι και την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο κ. Ομήρου είπε ότι νωρίτερα, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε από τις Βρυξέλλες για το περιεχόμενο της συμφωνίας τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι βρίσκονταν στο προεδρικό μέγαρο. Ο κ. Ομήρου απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με την προκαταρκτική συμφωνία, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες για αυτό.
«Πρέπει να περιμένουμε το τελικό κείμενο της συμφωνίας», το οποίο υπόκειται στην έγκριση του Eurogroup, επισήμανε ο κ. Ομήρου.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος της βουλής της Κύπρου εκτίμησε πως με τη συμφωνία αυτή θα σωθεί η Τράπεζα Κύπρου.
Αναστασιάδης: «Με αυτά που κάνετε με εξωθείτε σε παραίτηση»
Νωρίτερα, μέσα σε κλίμα αφόρητης πίεσης, φήμες ήθελαν τον πρόεδρο της κυπριακής δημοκρατίας να έχει απειλήσει με παραίτηση, λέγοντας στην κυρία Λαγκάρντ «με αυτά που κάνετε με εξωθείτε σε παραίτηση. Θα φύγω και θα το μετανιώσετε».
Ωστόσο πιο πρόσφατη ενημέρωση ανέφερε ότι ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δεν απείλησε ευθέως. Απλά, μιλώντας στην κυρία Λαγκάρντ, αναρωτήθηκε εάν οι χειρισμοί της στοχεύουν στο να τον εξωθήσουν σε παραίτηση και επιστροφή στην Κύπρο.
Δραματική η επόμενη ημέρα
Το σίγουρο είναι ότι για την Κύπρο ξημερώνει μια εντελώς διαφορετική εποχή με τον τραπεζικό της τομέα σχεδόν διαλυμένο και τους Κυπρίους να προσπαθούν να συμμαζέψουν τα κομμάτια της πάλαι ποτέ ατμομηχανής της οικονομίας τους.
Οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι βαρύτατες και θυμίζουν περισσότερο τιμωρία παρά πρόγραμμα στήριξης από την ευρωζώνη.