Χαοτική χαρακτηρίζει την προσπάθεια διαχείρισης της διάσωσης της Κύπρου το πρακτορείο Bloomberg το οποίο αναφέρει ότι Κύπρος, Ρωσία και ηγέτες της Ευρωζώνης παίζουν ένα παιχνίδι για το ποιος θα υποχωρήσει περισσότερο.
Μάλιστα το παρομοιάζει με το γνωστό chicken-game στο οποίο δύο οχήματα κατευθύνονται το ένα προς το άλλο σε τροχιά σύγκρουσης μέχρι κάποιος να «κόψει το τιμόνι» και να σωθεί.
Το αρχικό σχέδιο, σύμφωνα με το Bloomberg, ήταν φρικτό με αποτέλεσμα η κυπριακή Βουλή να το απορρίψει και η ΕΚΤ να δώσει προθεσμία στην Κύπρο μέχρι τις 25 Μαρτίου για την επίτευξη μιας συμφωνίας, διαφορετικά θα την οδηγήσει σε χρεοκοπία.
Το εντυπωσιακό σε όλο αυτό το φιάσκο είναι ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης είχαν ένα ολόκληρο χρόνο να σκεφθούν μία βιώσιμη λύση και να αποφύγουν το αδιέξοδο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους καθιστούσε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επιτακτική.
Η Ευρώπη, πλέον, αντιμετωπίζει δύο εξαιρετικά ανεπιθύμητα αποτελέσματα
- Αποτυχία συμφωνίας για την Κύπρο, τραπεζική κατάρρευση της χώρας και έξοδος από το ευρώ με άγνωστες απόρροιες και
- Δυναμική εμπλοκή της Ρωσίας, κάλυψη εκ μέρους της των δανειακών αναγκών της Κύπρου και ως αντάλλαγμα ένα μέρος των αποθεμάτων φυσικού αερίου και σημαντική επιρροή σε ένα κράτος - μέλος της Ευρωζώνης.
Σε περίπτωση κατάρρευσης των κυπριακών τραπεζών η χρηματοοικονομική «υγεία» όλης της ευρωζώνης θα τεθεί σε κίνδυνο, ενώ μια συμφωνία για το φυσικό αέριο με τη Ρωσία θα υπονόμευε εξαιρετικά την προσπάθεια της ΕΕ να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία.
Στο σημείο αυτό εμπλέκεται και η Τουρκία η οποία δεν δείχνει διατεθειμένη να μείνει εκτός νυμφώνος και απειλεί να αναλάβει δράση για να προστατεύσει τα συμφέροντα που θεωρεί ότι έχει.
Επιλέον, οι ηγέτες της Ευρωζώνης προσπαθούν να πείσουν εδώ και μήνες τους Ρώσους να παρέχουν βοήθεια μεγαλύτερη των 2,5 δισ. που έχουν ήδη δανείσει στην Κύπρο και, παρά την άρνησή τους, το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων αναμένεται να τους στερήσει από αυτά ακριβώς τα λεφτά που αρνούνται να δώσουν.
Σε περίπτωση χρεοκοπίας της Κύπρου η ρωσική οικονομία θα περνούσε μία σημαντική δοκιμασία, καθώς η Moody's εκτιμά πως στο νησί η Ρωσία κινεί περίπου 60 δισ. δολάρια, τα μισά από τα οποία είναι σε καταθέσεις, οι οποίες θα πάγωναν εις βάρος των ρωσικών εταιρειών.
«Η καλύτερη διαθέσιμη λύση παραμένει μια τραπεζική αναδιάρθρωση που επιφορτίζει με το μεγαλύτερο βάρος τους ανασφάλιστους -στην πλειονότητά τους Ρώσους- καταθέτες, οι οποίοι θα έχαναν 15%-20% του ισολογισμού τους. Ο καλύτερος τρόπος να προκύψει μια συμφωνία, θα ήταν να τη διαπραγματευτούν και οι τρεις πλευρές. Επίσης, θα είχε νόημα να εμπλακεί και η Τουρκία και το κατεχόμενο τμήμα στα βόρεια της Κύπρου. Και οι δύο έχουν οικονομικό ενδιαφέρον στο να προχωρήσουν προς την ενοποίηση, καθώς και στα αποθέματα αερίου γύρω από το νησί», τονίζει το Bloomberg.
Το βασικό μάθημα, καταλήγει το Bloomberg, είναι ότι Κύπρος και ευρωζώνη δεν θα είχαν βρεθεί σε αυτή τη θέση εάν δεν είχαν προνοήσει να δημιουργήσουν μια τραπεζική ένωση και διαφορετικούς μηχανισμούς για τη διόρθωση των εκ γενετής σφαλμάτων της νομισματικής ένωσης.