Την ώρα που στο εσωτερικό αναζητείται κυβέρνηση και πρωθυπουργός, στο εξωτερικό ετοιμάζονται να "ράψουν" το κοστούμι του νέου πακέτου που, όπως προκύπτει από τις νεότερες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, θα προβλέπει και συμμετοχή ιδιωτών παρά την προειδοποίηση των Οίκων Αξιολόγησης ότι θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα στη κατηγορία της "περιορισμένης χρεοκοπίας" (restrictive default).
Όπως μετέδωσε το REUTERS, ο Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι στο EUROGROUP της 19ης Ιουνίου, οι υπουργοί Οικονομικών σχεδιάζουν όχι απλώς να καταλήξουν σε λύση για την Ελλάδα αλλά σε συμφωνία για το πώς θα μοιραστούν τα βάρη οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων, συνιστώντας, μάλιστα, υπομονή για τις λεπτομέρειες!
Ακόμα κι αν δεν επαληθευθούν οι... ευσεβείς πόθοι του Β. Σόιμπλε για άμεση συμφωνία, το σίγουρο είναι ότι υπάρχει κινητικότητα. Όπως προκύπτει από δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης στο REUTERS, η δυστοκία των Ευρωπαίων να βρουν κοινή γραμμή για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόσφατο άτυπο EUROGROUP ενδεχομένως να καθυστερήσει τις τελικές αποφάσεις, αλλά δεν αναμένεται να υπάρξει άλλη αναβολή πέραν της 11ης Ιουλίου, οπότε συνεδριάζει για τελευταία φορά πριν τις καλοκαιρινές διακοπές το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών.
Τι σημαίνει, όμως, αυτό; Πολύ απλά ότι οι Ευρωπαίοι ετοιμάζουν το "μαξιλάρι" για την απορρόφηση των κραδασμών που θα προκαλέσει ένα τέτοιο πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι θα πρέπει να καλυφθούν οι απώλειες των ελληνικών και των ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως επίσης της ΕΚΤ. Σύμφωνα με ανάλυση της GOLDMAN SACHS για το ελληνικό ζήτημα, οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν το 17,9% του ελληνικού χρέους, άλλοι Έλληνες ιδιώτες (κυρίως ασφαλιστικά Ταμεία) το 6,9%, η Τράπεζα της Ελλάδας το 5,9%, οι τράπεζες της Ευρωζώνης το 17,1%, άλλοι ιδιώτες εκτός Ελλάδας το 16,2% και η ΕΚΤ το 17,6%. Όπως σημειώνει, δε, η Τράπεζα στην ανάλυσή της, από τη στιγμή που το ελληνικό κράτος και οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται αποκλειστικά από την ΕΚΤ για τη χρηματοδότησή τους, το "βάρος" της Κεντρικής Τράπεζας θα αυξάνεται όσο δεν αποκαθίστανται άλλες γραμμές χρηματοδότησης.
Όπως σημειώνει η GOLDMAN SACHS, με βάση αυτά τα δεδομένα, όπως επίσης λόγω του ότι μια οποιαδήποτε εμπλοκή ιδιωτών, όπως σχεδιάζεται, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στο εγγύς μέλλον για επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα, ως η πιο κατάλληλη λύση φαίνεται ότι αναδύεται η δυνατότητα επαναγοράς τίτλων από τη δευτερογενή αγορά, πρόταση που απορρίφθηκε στη Σύνοδο του Μαρτίου, αλλά πλέον αποκτά νέα δυναμική. Σύμφωνα με την Τράπεζα, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να πετύχει πολλούς στόχους, από τη στιγμή που τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται αυτήν τη στιγμή σε πολύ χαμηλά επίπεδα (κοντά στο 50- 60% της αξίας τους). Κατ' αρχήν η πώληση σε "εθελοντική" βάση τίτλων που λήγουν τα επόμενα χρόνια από τις τράπεζες θα ικανοποιούσε την απαίτηση για συμμετοχή των ιδιωτών στη λύση-πακέτο για την Ελλάδα. Στη συνέχεια, τα κεφάλαια που θα εξοικονομούνταν από αυτή τη κίνηση θα χρησιμοποιούνταν για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που θα πουλούσαν τα ομόλογα με "χασούρα", ενώ στην περίπτωση που συμμετέχει και η ΕΚΤ αναμφίβολα θα βελτιωνόταν η ποιότητα του χαρτοφυλακίου της.