Την ευθύνη αποκλειστικά στον πρωθυπουργό για το ναυάγιο στις μεταξύ τους συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας επέρριψε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας στο διάγγελμα Παπανδρέου.
Έκανε λόγο για στροφή του κ. Γιώργου Παπανδρέου στο θέμα του πρωθυπουργού κοινής αποδοχής, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα "γαντζωμένο στην εξουσία" και πρόσθεσε "η κυβερνητική πολιτική μετά τον ανασχηματισμό θα παραμείνει η ίδια, τη λύση πλέον μπορεί να δώσει μόνο ο λαός", ζητώντας για πρώτη φορά ανοιχτά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Τα τρία τηλεφωνήματα ανάμεσα σε Παπανδρέου-Σαμαρά:
1ο τηλεφώνημα Παπανδρέου σε Σαμαρά: πρόταση για κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας. Ο κ. Σαμαράς ζητά άλλον πρωθυπουργό και άλλη κυβέρνηση.
2ο τηλεφώνημα Σαμαρά σε Παπανδρέου: Ζητά νέο πρωθυπουργό, νέα κυβέρνηση και αμέσως μετά εκλογές.
3ο τηλεφώνημα Παπανδρέου προς Σαμαρά λίγο πριν το διάγγελμα: Ο κ. Παπανδρέου δηλώνει ότι δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί η πρόταση Σαμαρά.
Σύμφωνα με τα όσα διαμηνύει η Συγγρού, μπορεί να είναι η επαναδιαπραγμάτευση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του μνημονίου και η προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών αποφάσεων που συμφωνούν τα δύο μεγάλα κόμματα και ζητά επιτακτικά η Τρόικα.
«Γιώργο, απέτυχες στην κοινωνία, την οποία έχεις στρέψει εναντίον σου. Κάθε συζήτηση για μεταξύ μας συνεργασία μπορεί να γίνει στη βάση ότι θα συμφωνήσουμε σε έναν πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, και δεν μπορείς όπως καταλαβαίνεις να είσαι εσύ» φέρεται σύμφωνα με τη ΝΔ να είπε ο κ. Αντώνης Σαμαράς προς τον κ. Παπανδρέου, όταν δέχθηκε το πρωθυπουργικό τηλεφώνημα γύρω στις 2, χθες το μεσημέρι.
Επίσης, στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά σημείωναν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είπε στον πρωθυπουργό πως έχει χάσει την εμπιστοσύνη της αγοράς, και ότι η συμφωνία στήριξης ενός σχήματος συνεργασίας δεν μπορεί να βλέπει σε βάθος χρόνου, ότι δηλαδή δεν μπορεί να είναι μια κυβέρνηση υπερδιετούς προοπτικής, όπως αντιθέτως σημείωναν κυβερνητικά στελέχη.
Τόνιζαν, εξάλλου, ότι ο κ. Σαμαράς ευθύς εξαρχής απέκλεισε τη συμμετοχή στο εγχείρημα τόσο του κ. Γ. Καρατζαφέρη όσο και της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, περιορίζοντας τις συζητήσεις μόνο στα δύο μεγάλα κόμματα.