Ανασχηματισμός και ψήφος εμπιστοσύνης - iefimerida.gr

Ανασχηματισμός και ψήφος εμπιστοσύνης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ένα διάγγελμα (video) που διήρκησε περίπου τρία λεπτά, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει το έργο που έχει αναλάβει μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Δραματικές και ραγδαίες λοιπόν οι εξελίξεις στην πολιτική ζωή της χώρας, καθώς είναι προφανές πως εφόσον δεν πάρει ο πρωθυπουργός ψήφο εμπιστοσύνης η χώρα οδεύει σε εκλογές.

Ο κ.Παπανδρέου αρχικά δήλωσε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόθυμος να παραιτηθεί εφόσον συμφωνηθεί κυβέρνηση μακράς πνοής και κοινής αποδοχής η οποία να εφαρμόσει το Μεσοπρόθεσμο. Μια πρόταση την οποία αναίρεσε λίγες ώρες αργότερα, έπειτα από ισχυρές πιέσεις κορυφαίων υπουργών, ενώ δεν επήλθε συμφωνία με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο διάγγελμά του ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι ζήτησε και χθες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρει εθνικά χαρακτηριστικά η προσπάθεια που καταβάλει τους τελευταίους 20 μήνες για τη διάσωση της χώρας. «Επανήλθα με νέες προτάσεις προς τους αρχηγούς των κομμάτων προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία εθνική συνεννόηση. Αποσαφήνισα ότι δεν εξάρτησα ποτέ την ευθύνη μου από αξιώματα» τόνισε ο κ. Παπανδρέου, διατυπώνοντας και δημοσίως την ενόχλησή του για το χειρισμό της Νέας Δημοκρατίας. «Παρά τη δική μου στάση, η αξιωματική αντιπολίτευση διαχειρίστηκε την όλη αυτή προσπάθεια με επικοινωνιακούς όρους και όχι με όρους πολιτικής και εθνικής ευθύνης» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Πριν καν συζητηθεί και η ουσία, τέθηκαν δημοσίως όροι που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί, διότι κρατούν τη χώρα σε παρατεταμένη αστάθεια και εσωστρέφεια, ενώ το μείζον εθνικό θέμα είναι η αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους». Ο πρωθυπουργός ζήτησε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες των πράξεων τους απέναντι στη χώρα, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο του καθήκοντος μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη και τον ελληνικό λαό, ανακοινώνοντας τον σημερινό ανασχηματισμό και την πρόθεσή του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Η αναφορά του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ενίσχυσε την πεποίθηση σε κυβερνητικά στελέχη ότι ο πρωθυπουργός προτίθεται να τοποθετήσει κυρίως κοινοβουλευτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Στα κυβερνητικά στελέχη κυκλοφορούσαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών θα «σπάσει» στα δύο, με τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να εκπροσωπεί τη χώρα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και κάποιον εκ των κ.κ. Ανδρέα Λοβέρδου ή Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να ασχολείται με τα «εσωτερικά θέματα», ήτοι εφορίες, ΣΔΟΕ, έσοδα κ.λπ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Παπανδρέου ανακοινώνει σήμερα τη νέα κυβέρνηση και την Παρασκευή ορκίζονται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Την ίδια ημέρα ξεκινά στη Βουλή η τριήμερη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, η οποία καταλήγει την Κυριακή τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία. Εφόσον καταψηφιστεί, οι εκλογές θα διεξαχθούν μετά από 25 ημέρες ήτοι την Κυριακή 17 Ιουλίου.

Ωστόσο, προβληματικό στην όλη διαδικασία είναι το γεγονός ότι στη Βουλή εισήχθη από χθες στην αρμόδια επιτροπή το Μεσοπρόθεσμο. Ως εκ τούτου, αποτελεί ερωτηματικό ποιος θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση σήμερα εάν ανασχηματιστεί ο υπουργός Οικονομικών...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ