Οι απότομες αλλαγές σαν κι αυτές στην Κύπρο αποτελούν τραυματικές εμπειρίες για το άτομο και απαιτούν ειδική αντιμετώπιση, όπως γράφει η ψυχολόγος Χρυσάνθη Πασσά.
Με εκτενές της άρθρο στο rizopoulospost, αναφέρεται στη διαδικασία που ακολουθεί ο εγκέφαλος που αντιμετωπίζει τα νέα δεδομένα ως εχθρούς και προσπαθεί να τα πολεμήσει.
«Με αφορμή το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο πολλοί θα αναρωτηθούν για το τι συνέπειες μπορεί να έχουν στη ζωή μας οι απότομες αλλαγές. Πιο συγκεκριμένα, το ένα βράδυ οι καταθέτες ήταν ήρεμοι ότι τα λεφτά και ο προσωπικός τους μόχθος είναι διασφαλισμένος και το επόμενο πρωί ξαφνικά ενημερώνονταν γι' αρχική συμφωνία επιβολής φόρου 10% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και 7% κάτω του ποσού αυτού.
Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα κλίμα αβεβαιότητας για το αύριο και αρχίζουν όλοι να σκέφτονται την επόμενη μέρα, καθώς και πoιο θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα. Οι απρόσμενες αλλαγές γενικότερα δημιουργούν ένα συνονθύλευμα συναισθημάτων, σχεδόν πάντα αντικρουόμενων.
Οποιασδήποτε φύσεως και αν είναι οι αλλαγές που προκύπτουν δημιουργούν άγχος και ανασφάλεια μπροστά στα νέα δεδομένα. Αρκετοί ψυχολόγοι χαρακτηρίζουν τις απότομες αλλαγές ως τραυματικές εμπειρίες για το άτομο. Δικαιολογούν αυτή τους την άποψη υποστηρίζοντας ότι η αποδοχή της αλλαγής των νέων δεδομένων είναι κάτι πολύ δύσκολο για τον κοινό νου. Παράλληλα βέβαια, όσο περισσότερο αρνούμαστε να δεχθούμε τα γεγονότα, τόσο πιο δύσκολη κάνουμε τη ζωή και την καθημερινότητα μας. Ακόμα και ο εγκέφαλος, αντιμετωπίζει τα νέα δεδομένα σαν "εχθρούς" και προσπαθεί να τα πολεμήσει. Κάντε ό,τι χρειαστεί για να τα θεωρήσει "συμμάχους" και να τα αποδεχτεί.
Άλλωστε τι είναι η ζωή μας; Μια συνεχής αλλαγή. Αν εξετάσουμε αυτή την οπτική λοιπόν δεχόμαστε πολύ πιο εύκολα το ότι ορισμένες φορές δεν έχουμε δικαίωμα επιλογής, είναι "αναγκαίο κακό". Είτε μιλάμε γι' αλλαγές σε κοινωνικό ή σε προσωπικό επίπεδο, είτε στον επαγγελματικό τομέα, είτε στην οικογένεια, είτε ακόμα και γι αυτές που φέρνει μια απώλεια. Δείτε το λοιπόν σα μια ευκαιρία για να αλλάξετε το μέχρι τώρα τρόπο προσέγγισης των πραγμάτων και να αναθεωρήσετε για τις μέχρι τώρα επιλογές σας.
Γνωρίστε καλύτερα τον εαυτό σας μέσα από τα νέα δεδομένα. Προσπαθήστε να πάρετε τα θετικά στοιχεία από κάθε αλλαγή, καθώς αποτελεί την ευκαιρία σας γι' ανάπτυξη. Ακόμα και οι αρνητικές αλλαγές σας ωθούν στο να επαναπροσδιορίστε ποιοι είστε και τι πραγματικά θέλετε. Οπλιστείτε, λοιπόν, με πολλή δύναμη και χαμόγελο για να προσαρμοστείτε στη νέα πραγματικότητα με θετικές σκέψεις.»