Επιστήμονες προέβλεψαν ότι η νεκρή ζώνη χαμηλού οξυγόνου στο νερό στην βόρεια περιοχή στον Κόλπο του Μεξικού, θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία, και θα φτάνει περίπου το μέγεθος της λίμνης Έρι, που είναι από τις μεγαλύτερες λίμνες παγκοσμίως!
Κάθε χρόνο όταν το πλούσιο σε στοιχεία πόσιμο νερό που προέρχεται από τον Μισισιπή και τα παράπλευρα ποτάμια, χύνεται στον Κόλπο, φέρνει τεράστιες ποσότητες άλγης η οποία καταναλώνει το μεγαλύτερο μέρος οξυγόνου του νερού. Ψάρια, γαρίδες και πολλά άλλα είδη πρέπει να ξεφύγουν από την νεκρή ζώνη αλλιώς κινδυνεύουν με θανάτωση.
Ομοσπονδιακοί και πανεπιστημιακοί ερευνητές προέβλεψαν ότι η φετινή ζώνη θα φτάνει περίπου από 8.500 έως τα 9.400 τετραγωνικά μίλια. Το πραγματικό μέγεθος της νεκρής ζώνης θα μετρηθεί κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.
Η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη νεκρή ζώνη είχε βρεθεί το 2002 όταν 8.400 τετραγωνικά μίλια στην περιοχή του Κόλπου είχαν βρεθεί να μην έχουν αρκετό οξυγόνο για να υποστηρίξουν την ύπαρξη ζωής.
Ωκεανολόγοι δήλωσαν ότι η νεκρή ζώνη πρωτοεμφανίστηκε το 1970 και από τότε συνέχεια μεγαλώνει με το πέρασμα του χρόνου. Τα φυτοφάρμακα και τα χημικά που περιλαμβάνονται σε αυτά, καταλήγουν στον ποταμό Μισισιπή κάθε άνοιξη και μετά συνεχίζουν το ταξίδι τους στον Κόλπο του Μεξικού, επεκτείνοντας την μόλυνση και την καταστροφή του Κόλπου.
Η κυβέρνηση του κράτους προσπαθεί να μειώσει τις εκροές χημικών από τις φάρμες, τα κτήματα και τις πόλεις, χωρίς να έχει επιτύχει κάτι ουσιαστικό, μέχρι στιγμής.
Οι επιστήμονες επίσης εξέφρασαν τους φόβους τους για επιπλοκές στην ανάρρωση του Κόλπου μετά την περσινή καταστροφή από το πετρέλαιο που χύθηκε ύστερα από την έκρηξη της πετρελαϊκής πλατφόρμας της BP που έριξε 206 εκατομμύρια γαλλόνια πετρελαίου στις 20 Απριλίου του 2010.