Δραματική έκκληση για εκεχειρία απηύθυνε ο ηγέτης των Κούρδων ανταρτών, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, από το νησί – φυλακή του Ιμραλί ανήμερα της μεγαλύτερης γιορτής των Κούρδων.
Ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK είχε προαναγγείλει παρέμβασή του για τις 21 Μαρτίου, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για γενικευμένη ειρήνευση στην περιοχή, ενώ ήδη εδώ και αρκετούς μήνες διαπραγματεύεται με τις τουρκικές αρχές τους όρους μιας συνθήκης κατάπαυσης του πυρός.
Στο πεντασέλιδο μήνυμά του μεταξύ άλλων αναφέρει :
«Αφήστε κάτω τα όπλα, καταργήσετε τα εσωτερικά σύνορα. Ξεκίνησα μια νέα διαδικασία, μια διαδικασία ειρήνης. Από σήμερα αρχίζει μια νέα εποχή για την Τουρκία ώστε όλοι να γίνουμε αδέλφια.
Ας σιγήσουν τα όπλα και ας κυριαρχήσει η πολιτική. Έχουμε φτάσει στο στάδιο στο οποίο οι ένοπλες δυνάμεις μας πρέπει να αποσυρθούν πέρα από τα (τουρκικά) σύνορα... Δεν είναι το τέλος, είναι η αρχή μιας νέας εποχής.
Σήμερα ξυπνάμε αντιμέτωποι με μια νέα Μέση Ανατολή, μία νέα Τουρκία. Μια νέα εποχή αρχίζει σήμερα. Ανοίγει μια πόρτα από τον ένοπλο αγώνα στον δημοκρατικό αγώνα.
Αρχίζει μια νέα περίοδος δημοκρατικών δικαιωμάτων, ελευθερίας και ισότητας
Ας σιγήσουν τα όπλα μας. Η αιματοχυσία του τουρκικού και του κουρδικού λαού θα σταματήσει.
Καταθέστε τα όπλα σας και αποχωρείστε από το τουρκικό έδαφος. Στρεφόμαστε από την ένοπλη πάλη στις δημοκρατικές μάχες».
Το μήνυμά του διαβάστηκε από βουλευτή του κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, Περβίν Μπουλντάν, ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων κόσμου που είχαν κατακλείσει την πλατεία Νεβρόζ του Ντιγιάρμπακιρ
Η γιορτή του Νεβρόζ γιορτάζεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια από τους Κούρδους, ενώ στο παρελθόν έχει αποτελέσει έναυσμα για αιματηρές διαδηλώσεις με πολλά θύματα, ενώ , πλέον, επικρατεί η ελπίδα πως από εδώ και στο εξής θα σημάνει της ειρήνευση και αδελφοποίηση των δύο λαών.
Η ηγεσία του PKK καλείται να ακολουθήσει τα λόγια του ιστορικού ηγέτη, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται και τα ανταλλάγματα που θα λάβουν οι Κούρδοι από την κατάπαυση του πυρός.
Την έκκληση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν χαιρέτισε ο υπουργός Εσωτερικών της τουρκίας Μουαμέρ Γκιουλέρ δηλώνοντας:
«Η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι αυτή της ειρήνης. Περιμένουμε να δούμε τις συνέπειες στην πράξη. Προφανώς θα δούμε τι θα συμβεί στο εξής»