Το νησί της Αφροδίτης, μεγάλο υποτιθέμενο «πλυντήριο» του βρώμικου χρήματος Ρώσων ολιγαρχών, υποφέρει εξαιτίας του καθεστώτος φορολογικού παραδείσου, γράφει η έγκυρη γαλλική εφημερίδα Le Monde, σε ένα ιδιαίτερα σκληρό άρθρο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου.
Με τίτλο «Κύπρος: «Οι υπέρμετρες φιλοδοξίες της «μικρής Ελβετίας» της Μεσογείου» η εφημερίδα αναφέρει ότι ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου είναι 8 φορές μεγαλύτερος από το ΑΕΠ της χώρας και σε αυτό οφείλεται η κατάρρευσή του αλλά και η δυσφορία των εταίρων: Γιατί να σώσουν μια χώρα που φιλοξενεί χωρίς ενοχές δισ. δολάρια αμφίβολης προέλευσης;
Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του Αθανάσιου Βαμβακίδη, οικονομολόγου της Bank of America-Merrill Lynch ο οποίος αναφέρει ότι όλα άρχισαν πριν από 20 χρόνια, με την ενθάρρυνση της πολιτικής ηγεσίας όταν η Κύπρος, στο δρόμο μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, ονειρευόταν να γίνει οικονομικό κέντρο. «Η χώρα είχε πολλά πλεονεκτήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Ηταν πρώην βρετανική αποικία, οι κάτοικοι μιλούν αγγλικά, η οικονομία ήταν ευέλικτη και η «business friendly» (φιλική σε μπίζνες)».
Η αποκάλυψη το 2001 μυστικών λογαριασμών του πρώην δικτάτορα Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην Κύπρο επηρέασε αρνητικά το κλίμα. Μια έρευνα για ξέπλυμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Αλλά έπρεπε να καταρρεύσει η Κύπρος για να αποκαλυφθεί αυτός ο «φορολογικός παράδεισος»;
Ωστόσο, καταλήγει η εφημερίδα «αν το ερώτημα του ξεπλύματος χρήματος πρέπει να διαλευκανθεί, οι ρωσικές καταθέσεις δεν έχουν σχέση με το θέμα» σημειώνει ο οικονομολόγος Daniel Cohen ο οποίος τονίζει ότι τα προβλήματα της Κύπρου οφείλονται εν πολλοίς στις απώλειες που υπέστησαν οι κυπριακές τράπεζες από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.