Ναυτεμπορική: Συναγερμός στα εφοπλιστικά γραφεία Ελλάδας και Κύπρου - iefimerida.gr

Ναυτεμπορική: Συναγερμός στα εφοπλιστικά γραφεία Ελλάδας και Κύπρου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ακτή Μιαούλη και Λευκωσία αναζητούν εναγωνίως εναλλακτικές λύσεις για να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος από τη μη λειτουργία των τραπεζικών ιδρυμάτων στην Κύπρο και επεξεργάζονται σενάρια για την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής που υπογράφει ο Λάμπρος Καραγεώργος, η παγκοσμιοποιημένη δραστηριότητα των ναυτιλιακών εταιρείων, σημαίνει ότι εξαρτώνται άμεσα από τις τράπεζες ανά την γη. Ναυτιλιακοί παράγοντες δηλώνουν στη Ναυτεμπορική ότι ένα μεγάλο μέρος της ναυτιλιακής δραστηριότητας, όπως ναυπηγήσεις ή αγορές πλοίων, αλλά και ναυλώσεις, πραγματοποιείται μέσω διεθνών τραπεζών, και έτσι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυπριακή ναυτιλία, στην παρούσα φάση, έχει να κάνει με την καθημερινή της λειτουργία. Βέβαια, όπως και κάθε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, οι Κύπριοι και οι Ελληνες εφοπλιστές και οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες και στα υποκαταστήματά τους στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται και αυτοί από τη μη λειτουργία των τραπεζών.

Ο γενικός διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Θωμάς Καζάκος δηλώνει πως υπάρχει μεγάλη ανησυχία, όχι όμως πανικός, καθώς η ναυτιλία είναι συνηθισμένη στις κρίσεις. «Εμείς εργαζόμαστε όλες αυτές τις ημέρες προκειμένου να βρούμε λύσεις που θα διευκολύνουν τη λειτουργία των ναυτιλιακών εταιρειών και δεν αποκλείεται να έχουμε άμεσα κάποιες εναλλακτικές προτάσεις, προκειμένου να μειώσουμε στο ελάχιστο το πρόβλημα από τη μη λειτουργία των τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση, το κρίσιμο θέμα για την κυπριακή ναυτιλία είναι να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης μεταξύ του κυπριακού κράτους και όλων των εμπλεκομένων μερών, προκειμένου να εξευρεθεί μία λύση που θα λαμβάνει υπόψη και τα ιδιαίτερα συμφέροντα της κυπριακής ναυτιλίας και θα επαναφέρει την ηρεμία στο νησί», τονίζει ο κ. Καζάκος.

Το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι το φορολογικό πλαίσιο για την εγκατάσταση στην Κύπρο μιας ναυτιλιακής εταιρείας εγκρίθηκε το 2010, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θεωρείται ως ιδιαίτερα ανταγωνιστικό. Το κυπριακό νηολόγιο βρίσκεται στη 10η θέση του παγκόσμιου στόλου και στην τρίτη στην Ευρώπη, με εγγεγραμμένα περισσότερα από 1.650 πλοία ολικής χωρητικότητας που προσεγγίζει τους 20 εκατ. gt. Η κυπριακή ναυτιλία συνεισφέρει το 7% του κυπριακού ΑΕΠ και, ως εκ τούτου, ο ρόλος της είναι σημαντικός στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ