Bloomberg: Κακή ιδέα για την Κύπρο μια ρωσική βοήθεια - iefimerida.gr

Bloomberg: Κακή ιδέα για την Κύπρο μια ρωσική βοήθεια

Bloomberg: Κακή ιδέα για την Κύπρο μια ρωσική βοήθεια
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ανταποκρίτρια του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg Carol Matlack γράφει ότι το να υπολογίζει σε βοήθεια της Ρωσίας είναι κακή ιδέα για την Κύπρο –αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Και εξηγεί το γιατί.

«Δεν αποκλείεται η Ρωσία να γίνει ο σωτήρας της Κύπρου. Αφού τα σχέδια για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης κατέρρευσαν στις 19 Μαρτίου, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής πήρε το πρώτο αεροπλάνο για τη Μόσχα για να αναζητήσει την οικονομική σανίδα σωτηρίας που θα τραβήξει τη Μεγαλόνησο από το χείλος της χρεοκοπίας.

Με μια πρώτη ματιά, μοιάζει δίκαιο οι Ρώσοι να ρίξουν χρήμα στην Κύπρο. Άλλωστε, τα δεκάδες δισ. ευρώ που οι Ρώσοι έχουν «σταθμεύσει» σε κυπριακούς τραπεζικούς λογαριασμούς βοήθησαν να ξεκινήσει η χρηματοπιστωτική κρίση της χώρας. Και η Μόσχα διαμαρτυρήθηκε έντονα όταν ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλησαν να επιβάλλουν βαρβάτους φόρους στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Κύπρου, ένα σχέδιο που πλέον έχει ανατραπεί. Η Κύπρος χρειάζεται ακόμη να βρει σχεδόν 6 δισ. ευρώ για να μπορέσει να κλείσει συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές.

Το να υπολογίζει ωστόσο σε βοήθεια της Ρωσίας είναι κακή ιδέα για την Κύπρο –αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Κύπρος έχει λάβει ήδη δάνειο 2,5 δισ. ευρώ από τη Μόσχα και δεν μπορεί να δανειστεί περισσότερα χωρίς να αυξήσει σημαντικά το ανώτατο επιτρεπτό όριο του χρέους, κάτι που η τρόικα δεν θα επιτρέψει. Αντί να παραχωρήσει ένα δάνειο, η Ρωσία ενδέχεται να ζητήσει δικαιώματα εκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, νότια της Κύπρος. Η Ευρώπη εξαρτάται ήδη σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για το φυσικό αέριο για αυτό και επέκταση του ελέγχου της Ρωσίας στις μελλοντικές προμήθειες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ενισχύσει τις τιμές του φυσικού αερίου σε ολόκληρη την περιοχή, δήλωσε ο κ. Αθανάσιος Ορφανίδης, πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στην τηλεόραση του Bloomberg. «Θα ήταν ένα τεράστιο οικονομικό κόστος», προειδοποίησε.

Επιπλέον, η Κύπρος δεν έχει πολλή δύναμη για να ζητήσει ευνοϊκούς όρους από τη Μόσχα. Είναι αλήθεια ότι η Ρωσία έχει σημαντική οικονομική έκθεση στην Κύπρο. Οι ρωσικές καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες ανέρχονται συνολικά περίπου στα 31 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Επενδυτές της Moody's Investors Service (MCO) και οι ρωσικές τράπεζες έχουν δανείσει περί τα 40 δισ. δολάρια σε επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Κύπρο. Ωστόσο, η VTB Group της Μόσχας, η τράπεζα με τη μεγαλύτερη έκθεση στην Κύπρο, ανέφερε την Τετάρτη ότι οι πιθανές ζημιές είναι «ασήμαντες». Και ενώ οι Ρώσοι καταθέτες θα ζημιωθούν σημαντικά σε περίπτωση χρεοκοπίας, η Μόσχα θα μπορούσε τελικά να ωφεληθεί από την αύξηση των φορολογικών εσόδων εάν τα κεφάλαια που έχουν τοποθετηθεί στην Κύπρο επαναπατριστούν.

Επιπρόσθετα, η κατάρρευση του ρόλου της Κύπρου ως ενός offshore τραπεζικού παραδείσου θα μπορούσε να δώσει πάτημα στις φιλοδοξίες της Μόσχας να γίνει ένα παγκόσμιο οικονομικό κέντρο. Η κρίση της Κύπρου «έχει αλλάξει εντελώς την αντίληψη για την Μεγαλόνησο και αυτό είναι θετικό για τη Ρωσία», δήλωσε στο Bloomberg News στις 19 Μαρτίου ο Sergey Cheremin, επικεφαλής του τμήματος Οικονομικών και Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.

Το συμπέρασμα: «Οι Κύπριοι αξιωματούχοι έχουν πολύ αδύναμο χαρτί», σχολιάζει ο αναλυτής Alex White της JPMorgan Chase Bank (JPM) στο Λονδίνο. Αν η Ρωσία προτείνουν μια συμφωνία, η Κύπρος μπορεί να χρειαστεί να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα μια και καλή. «Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει στην πραγματικότητα μια πρόσκληση να εγκαταλείψει την ζώνη του ευρώ και να μπει δυναμικά στην τροχιά της Ρωσίας».

Όλα αυτά, την ώρα που οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες φέρουν σημαντική ευθύνη για το μπελά που βρήκε η Κύπρος.

Ο πρώην Κεντρικός Τραπεζίτης της Κύπρου, Αθ. Ορφανίδης –ανώτερος λέκτορας σήμερα στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Sloan του ΜΙΤ- λέει ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η χώρα θα ζητήσει βοήθεια από τη Ρωσία, με την οποία μοιράζεται μακροχρόνους θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. Προσθέτει ωστόσο πως «οι κυβερνήσεις των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής-Ένωσης οδηγούν την κυβέρνηση της Κύπρου να ζητήσει βοήθεια από τη Ρωσία. Αυτό είναι μια καταστροφή για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο τρόπος που οι Ευρωπαίοι ηγέτες χειρίζονται το ζήτημα της Κύπρου, δείχνει εάν το ευρωπαϊκό project και η Ευρωζώνη μπορούν να εξελιχθούν και να ευοδωθούν». Πηγή Capital.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ