Την αναβίωση μίας παμπάλαιας έχθρας θα είχε ως συνέπεια ένα ενδεχόμενο deal και μία ενδεχόμενη περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας - μία έχθρα η οποία χρονολογείται από το 1453 και την κατάληψη της πρωτεύουσας του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, της Κωνσταντινούπολης, από τον Οθωμανό σουλτάνο Μωάμεθ Β΄ τον Πορθητή, αναφέρει δημοσίευμα του Business Insider.
Εν συνεχεία ήρθε ο Κριμαϊκός πόλεμος (1853-1856), ο οποίος έφερε εκ νέου τη Ρωσία ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (αλλά και στους Γάλλους και Βρετανούς).
Στον 20ο αιώνα, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Τουρκία μετετράπη σε σύμμαχο των ΗΠΑ, ενώ προσφάτως οι σχέσεις μεταξύ των δύο είδαν κάποια σχετική βελτίωση, ειδικά υπό τον Πρόεδρο Μεντβέντεφ.
Ωστόσο, η σύγκρουση που «διχοτόμησε» την Κύπρο τη δεκαετία του '70 -με τους Τούρκους να εισβάλουν στο νησί- ουσιαστικά δεν τελείωσε ποτέ.
Εύκολα λοιπόν μπορεί να καταλάβει κανείς, καταλήγει το δημοσίευμα, γιατί μία επέκταση των δεσμών μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου (δημιουργία ναυτικής βάσης) δεν θα «καθόταν» καθόλου καλά στην Τουρκία.