Η Κύπρος είναι, όπως όλα δείχνουν, το νέο θύμα των γερμανικών καθυστερήσεων, από τις οποίες υποφέρει εδώ και περίπου 4 χρόνια η Ευρωζώνη και δεν είναι τυχαίο ότι πέρα από τις όποιες ενστάσεις έχουν εγείρει διεθνείς αναλυτές για το οικονομικό μοντέλο της Μεγαλονήσου, έχουν αναδείξει τη στενομυαλιά της Καγκελαρίας, που έχει μπει στο στόχαστρο ακόμα και εντός της Γερμανίας.
Όλα ξεκίνησαν στα τέλη του 2008, όταν δηλαδή ξεσπούσε η κρίση κι ενώ θα περίμενε κανείς από τους ισχυρούς της Ευρωζώνης να κινηθούν ταχέως και αποφασιστικά για την οικονομική ενοποίηση, που θα λειτουργούσε ως «ασπίδα» στο ξέσπασμα της κρίσης Χρέους, το Βερολίνο επέβαλε σχεδόν στον τότε Πρόεδρο της ΕΚΤ να συνεχίσει τη πολιτική του σκληρού ευρώ, ως... αντιστάθμισμα των πληθωριστικών πιέσεων!
Πέρασαν αρκετοί μήνες για να αντιληφθεί το Βερολίνο και ακολούθως ο Ζαν Κλοντ Τρισέ ότι ήταν μονόδρομος η ταχεία μείωση των επιτοκίων για να στηριχθεί η καταρρέουσα οικονομία της Ευρωζώνης, ενώ ακόμα περισσότερος χρόνος χρειάστηκε για να αντιληφθεί η Καγκελάριος Μέρκελ ότι η ΕΚΤ δεν είναι τοτέμ αλλά αναγκαίο «εργαλείο» για την απορρόφηση των κραδασμών από τα παιχνίδια των αγορών με τα ομόλογα της Περιφέρειας.
Το πρώτο θύμα- χωρίς να εξετάσει κανείς τις ενέργειες ή παραλείψεις της κυβέρνησης Παπανδρέου- ήταν η Ελλάδα, που πλήρωσε τη παντελή έλλειψη διορατικότητας των Γερμανών, οι οποίοι σαμποτάρισαν μεθοδικά κάθε πρωτοβουλία των Ευρωπαίων για τη δημιουργία και πολύ περισσότερο για την επαρκή χρηματοδότηση των Ευρωπαϊκών Ταμείων ήτοι του EFSF και του ESM, επιτρέποντας ουσιαστικά την επέκταση της «πυρκαγιάς» στον ευρωπαϊκό Νότο.
Αυτές οι παλινωδίες ευθύνονται και για τη καθυστέρηση στη τραπεζική ενοποίηση, που θα επέτρεπε την ομαλή επίλυση του κυπριακού προβλήματος, που απειλεί με νέες αναταράξεις την ήδη κλονισμένη Ευρωζώνη. Ποιος το υπονοεί αυτό; Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής: «Αν είχαμε προχωρήσει σε βήματα μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα, η ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών θα γινόταν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Αυτός όμως δεν έχει εγκριθεί ακόμα».