Στουρνάρας: Στην Ε.Ε. δεν υπάρχουν αδιέξοδα, θα βρεθεί λύση με την Κύπρο - iefimerida.gr

Στουρνάρας: Στην Ε.Ε. δεν υπάρχουν αδιέξοδα, θα βρεθεί λύση με την Κύπρο

Στουρνάρας: Στην Ε.Ε. δεν υπάρχουν αδιέξοδα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την επίλυση του γόρδιου δεσμού με την Κύπρο εμφανίστηκε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνοντας παράλληλα ότι στην Ε.Ε. δεν υπάρχουν αδιέξοδα, θα βρεθεί λύση αλλά χρειάζεται νηφαλιότητα. Τόνισε ακόμα ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κανένα απολύτως πρόβλημα γιατί είναι θωρακισμένη.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν υπάρχουν αδιέξοδα, στο τέλος πάντοτε βρίσκονται λύσεις υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας ενημερώνοντας την επιτροπή Οικονομικών για τις κρίσιμες εξελίξεις.

Συμπλήρωσε όμως ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες και χρειάζεται σύνεση και νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, από την πρώτη στιγμή η ελληνική πλευρά φρόντισε για την επίλυση του μοναδικού προβλήματος που είναι τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ανακοινώνοντας ότι υπάρχει λύση αλλά για να εφαρμοστεί θα πρέπει πρώτα να βρεθεί η λύση στο βασικό πρόβλημα.

Ο κ. Στουρνάρας έκανε μια γενικότερη ενημέρωση για την κρισιμότητα της κατάστασης και στη συνέχεια δέχεται ερωτήσεις από τους βουλευτές μέλη της επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων εξέφρασε την πρόθεση του κόμματός του να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του υπουργού για τη στάση του στο Eurogroup της Παρασκευής, που έλαβε την απόφαση για το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, ζητώντας παράλληλα τη «συνδρομή» του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς για το σκοπό αυτό απαιτούνται 50 υπογραφές.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αρνητική.

Το πλήρες κείμενο της αρχικής τοποθέτησης του κ., Στουρνάρα στη Βουλή είναι το εξής:

1) Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα με την Κύπρο;

Από το φθινόπωρο του 2011, συζητείται μεταξύ των Κυπριακών αρχών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η δυνατότητα παροχής βοήθειας στην Κύπρο, μέσω προγράμματος οικονομικής στήριξης.

Η ανάγκη για βοήθεια προκύπτει βασικά από τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου. Το πρόβλημα είναι διαφορετικό από της Ελλάδας και πιο κοντά στο πρόβλημα της Ιρλανδίας. Στην Ελλάδα είχαμε ένα πρόβλημα στο δημόσιο τομέα το οποίο μεταδόθηκε στις τράπεζες, ενώ στην Κύπρο και την Ιρλανδία ένα διαφορετικό πρόβλημα. Ξεκίνησε από τις τράπεζες και μεταδίδεται στο δημόσιο τομέα, ο οποίος καλείται να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες.

Η Κύπρος χρειάζεται 17 δισεκατομμύρια για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της και να αναχρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος της.

Το Εθνικό Προϊόν της Κύπρου είναι περίπου 18 δισ. ευρώ, δέκα φορές λιγότερο από της Ελλάδας. Επομένως χρειάζεται 100% πόρους ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών και αναχρηματοδότησης δημοσίου χρέους- λίγο λιγότερο απ΄ ότι χρειάστηκε η Ελλάδα. Εμείς πήραμε 230 δισ. ευρώ από τις δύο δανειακές συμβάσεις. Χονδρικά τα νούμερα είναι αναλογικά εάν λάβει κανείς υπόψη πόσο μικρότερο είναι το ΑΕΠ της Κύπρου από της Ελλάδας.

Το Eurogroup και το IMF συμφωνούν να συνεισφέρουν 10 δισ. ευρώ, με την προϋπόθεση το πρόγραμμα να εξασφαλίσει βιωσιμότητα χρέους.

Συνεπώς, η συμβολή της Κύπρου θα πρέπει να αντιστοιχεί σε 7 δισ. ευρώ περίπου.

2)Πώς θα μπορούσαν να βρεθούν τα 7 δισ. ευρώ;

Αυτό ήταν το βασικό πρόβλημα, που είχαμε να αντιμετωπίσουμε στο Eurogroup.

Στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής και μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, υπήρξε τελικά συναινετική πρόταση, στην οποία όλοι συμφωνήσαμε, για εύρεση των 5,8 δισ. ευρώ με «δασμό» στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ 6,75% και σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ 9,9%. Η λύση αυτή έγινε δεκτή και από την Κύπρο.

Για προηγούμενες προτάσεις, στις οποίες συμπεριλαμβανόταν και το αφορολόγητο για τις μέχρι 100.000 καταθέσεις δεν είχε βρεθεί συμφωνία και γι’ αυτό καταλήξαμε στην τελική συμβιβαστική πρόταση.

Η Ελλάδα στη συνάντηση αυτή, μίλησε για τους ιστορικούς δεσμούς της με την Κύπρο. Είπε, ότι παρά τα προβλήματά της, μπορεί να συμβάλλει στην απορρόφηση των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα από ελληνικές τράπεζες, με μόνο όρο να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Ηδη ελληνικές τράπεζες εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον.

Τονίζω ότι στην τελική απόφαση του Eurogroup, η Ελλάδα συντάχθηκε με την συμβιβαστική λύση, που προτάθηκε και έγινε δεκτή από την Κύπρο.

Και εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι σχετικά με το ζήτημα της εξεύρεσης πόρων των 7 δισ. ευρώ για το κυπριακό πρόγραμμα, η Ελλάδα τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της μέγιστης δυνατής ευελιξίας της Κύπρου, να αφήσουμε την Κύπρο να επιλέξει αυτή πώς θα βρει τα 7 δισ. ευρώ.

3)Στο Eurogroup, που συνήλθε με τηλεδιάσκεψη, την προηγούμενη Κυριακή, δόθηκε ευελιξία στην Κύπρο να θέσει τους δασμούς που αυτή επιθυμεί, και διατυπώθηκε η ευχή να αφήσει αδασμολόγητο το ποσό των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ.

4) Ποια είναι τα προβλήματα σήμερα;

Από όλες τις αναλύσεις προκύπτει ότι το χρέος της Κύπρου δεν είναι βιώσιμο, αν δανεισθεί πάνω από 10 δισ. Ευρώ. Επομένως τα 7 δισ. ευρώ που λείπουν, μέχρι να συμπληρωθεί το «πακέτο» των 17 δισ. ευρώ πρέπει να είναι μη δανειακοί πόροι. Αυτή η αριθμητική δίνει και το πλαίσιο της λύσης.

5) Υπάρχει άλλη λύση;

Αν είχαμε προχωρήσει σε βήματα μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα, η ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών θα γινόταν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Αυτός όμως δεν έχει εγκριθεί ακόμα.

Επίσης, όλες οι επιλογές προσπορισμού εσόδων, είτε από την πλευρά των δαπανών, είτε από την πλευρά της φορολογίας είναι περιορισμένες λόγω του μικρού μεγέθους της κυπριακής οικονομίας σε σχέση με το τραπεζικό της σύστημα. Γι΄ αυτό και μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν βρέθηκε άλλη λύση πέραν αυτής του δασμού πάνω στις καταθέσεις. Οι καταθέσεις στην Κύπρο είναι περίπου 68 δισ. και το Εθνικό Προϊόν της είναι 18 δισ. ευρώ.

6) Ποια είναι τα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά προβλήματα για την Ελλάδα αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση;

Η Ελλάδα είναι θωρακισμένη. Υπάρχει διαβεβαίωση και από την ΕΚΤ και από το Eurogroup.

Οσα προβλήματα υπάρχουν σχετίζονται με την παρουσία των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα και για όσο διάστημα δεν βρίσκεται λύση στην Κύπρο.

Η πλέον βιώσιμη λύση για την οποία υπήρξε συμφωνία της Κύπρου στο Eurogroup είναι να πωληθούν αυτά τα καταστήματα σε ελληνική τράπεζα ή τράπεζες.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Οι στιγμές είναι κρίσιμες και για την Κύπρο και για την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Απαιτείται από όλους σύνεση και νηφαλιότητα.

Η Ελλάδα συμπαρίσταται και συνδράμει με κάθε μέσο την δύσκολη κατάσταση, που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία και ο κυπριακός λαός.

Με αίσθημα ευθύνης και παρά τις δυσκολίες μας βοηθήσαμε και θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την Κύπρο.

Συμφωνούμε και στηρίζουμε τις προσπάθειες της Κύπρου για εξεύρεση κάθε δυνατής λύσης, που θα την βγάλει από το οικονομικό αδιέξοδο.

Προς αυτό το σκοπό, βρίσκομαι και εγώ από την πλευρά μου, όλες αυτές τις μέρες, σε συνεχείς τηλεφωνικές επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ώστε να εξεταστούν επιλογές, που θα διαφυλάξουν την σταθερότητα τόσο της κυπριακής οικονομίας όσο και της Ευρωζώνης.

Όπως με πληροφόρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από την Κυπριακή Δημοκρατία να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σενάριο, που θα εξασφαλίζει τα κριτήρια της βιωσιμότητας του χρέους και τα αντίστοιχα χρηματοδοτικά κριτήρια.

Επίσης, για όσο χρόνο χρειαστεί, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες.

Η Κύπρος είναι μέρος της Ευρωζώνης.

Η Ευρωζώνη έχει τους δικούς της κανόνες, που πρέπει να τηρούν όλα τα κράτη μέλη.

Τηρουμένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που περνάνε όλες οι χώρες του Νότου, είναι βαθιά μου αντίληψη ότι η εμβάθυνση της ΟΝΕ περνάει από την πολύ σημαντική προϋπόθεση να εξασφαλιστεί η απαραίτητη ισορροπία στον πλεονασματικό Βορρά και στον ελλειμματικό Νότο, αφού η Ευρώπη έχει θεσπίσει πρώτα ένα πλαίσιο αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών. Αυτό είναι και το βασικό πρόβλημα αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης.

Πολλοί θα αναρωτηθούν, υπάρχει σχέδιο B;

Σε αυτό το ερώτημα, χρειάστηκε πολλές φορές να απαντήσει στο παρελθόν η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και, τουλάχιστον από τη στατιστική, ανταποκρίθηκε πάντοτε με επιτυχία, γιατί στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Πάντοτε βρέθηκαν λύσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ