Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής δήλωσε ότι η Κύπρος και η Ρωσία δεν κατέληξαν σε μια απόφαση για δάνειο από τη Μόσχα, στη διάρκεια των συνομιλιών σήμερα το πρωί.
«Είχαμε μια πολύ ειλικρινή συζήτηση, έχουμε υπογραμμίσει πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση», δήλωσε ο Μ. Σαρρής αποχωρώντας μετά τις συνομιλίες με το Ρώσο υπουργό Anton Siluanov.
«Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας για να βρούμε τη λύση με την οποία ελπίζουμε ότι θα λάβουμε κάποια στήριξη. Δεν υπήρξαν προσφορές, τίποτα συγκεκριμένο. Είμαστε ικανοποιημένοι με την καλή έναρξη των συνομιλιών», τόνισε ο Μ. Σαρρής.
Ερωτηθείς για την παράταση του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που έχει ήδη λάβει η Κύπρος από τη Ρωσία (και που εκπνέει το 2016), δήλωσε ότι «οι συζητήσεις συνεχίστηκαν για πράγματα και πέρα από αυτό».
Σύμφωνα εξάλλου με το πρακτορείο Dow Jones Newswires, o Μ. Σαρρής τόνισε πως «θα παραμείνουμε στη Ρωσία μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία».
Η Κύπρος ζητάει νέο δάνειο και χαλάρωση όρων
Το πρακτορείο Reuters αναφέρει επίσης ότι ο Κύπριος υπουργός βρίσκεται στη Μόσχα για συζητήσεις με Ρώσους αξιωματούχους σχετικά με ένα δάνειο 5 δισ. ευρώ και τη χαλάρωση των όρων του υφιστάμενου δανείου.
Επίσης, η κυπριακή πρεσβεία ανακοίνωσε ότι η προγραμματισμένη για τις 12:00 ώρα Ελλάδος συνέντευξη Τύπου του Κύπριου υπουργού Οικονομικών, ακυρώθηκε. Η επίσημη εξήγηση είναι ότι οι διαβουλεύσεις θα τραβήξουν σε διάρκεια, ωστόσο το επιτελείο του Κύπριου υπουργού δεν εξήγησε γιατί δεν θα μπορούσε να υπάρξει ενημέρωση αργότερα εντός της ημέρας, αφού κατά τον υπάρχοντα προγραμματισμό ο Κύπριος υπουργός αναχωρεί αύριο για τη Λευκωσία.
Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτός της αναδιάρθρωσης του παλαιού ρωσικού δανείου των 2,5 δισ. ευρώ η συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών έχει συμπεριλάβει, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, παραχώρηση μεριδίων σε κυπριακές τράπεζες, καθώς και ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου.
Οι Ρώσοι ζητούν μερίδιο στο φυσικό αέριο
Πρόσβαση στο φυσικό αέριο της Κύπρου φέρεται να ζητάει η Μόσχα για να παραχωρήσει το δάνειο, το οποίο από το περασμένο καλοκαίρι έχει ζητήσει η Λευκωσία, σύμφωνα με το newsit Κύπρου. Στο δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται πληροφορίες, σημειώνεται πως η Ρωσία βάζει ως όρο για οικονομική βοήθεια, 20% στη διαχείριση του Φυσικού Αερίου.
Υπογραμμίζεται όμως πως το πιο σημαντικό είναι πως η Ρωσία ζητάει και ανεφοδιασμό των πολεμικών της πλοίων από το Μαρί και των πολεμικών της αεροπλάνων από το αεροδρόμιο της Πάφου «Ανδρέας Παπανδρέου».
Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο πάντα δημοσίευμα, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας σκοπεύει να συνδυάσει τη βοήθεια στην Κύπρο με την αποκάλυψη εκ μέρους των κυπριακών αρχών των στοιχείων των ιδιοκτητών ρωσικών εταιρειών που ιδρύθηκαν στο νησί, όπως ανάφερε σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Κommersant.
Ο Ρώσος βουλευτής και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής, Καινοτόμου Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας της Δούμα, Μιχαήλ Γεμελιάνοφ σε συνάντηση με τον Γιώργο Λιλλήκα εξήγησε ότι οι σχετικές αποφάσεις με τη χορήγηση δανείου λαμβάνονται από το υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια η υπόθεση πάει στην Κρατική Δούμα, η οποία αποφασίζει αν θα τις επικυρώσει ή όχι.
Ρωσικό δάνειο πιο ευνοϊκό από το ΔΝΤ
«Θα συμβάλουμε ώστε το δάνειο να είναι ρωσικό, γιατί είναι κατανοητό ότι το ρωσικό δάνειο είναι πιο ευνοϊκό από εκείνο του ΔΝΤ, γιατί δεν θέτουμε κάποιους οικονομικούς όρους για την παραχώρησή του, δεν ορίζουμε κάποια συγκεκριμένη πολιτική, όπως συμβαίνει τώρα με την Ελλάδα» είπε και πρόσθεσε πως το ΔΝΤ ακολουθεί εξαιρετικά μονομερή πολιτική έναντι της Ελλάδας.
Οι Ρώσοι αγόρασαν τη Λαϊκή Κύπρου;
Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega Kύπρου ρωσικά κεφάλαια παίρνουν τη Λαϊκή Τράπεζα και ταυτόχρονα αναλαμβάνουν την ανακεφαλαιοποίηση.
Πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό το κλίμα δείχνει πως έπεται και σύναψη συμφωνίας σε υψηλό επίπεδο μεταξύ των ηγεσιών Λευκωσίας και Μόσχας για το υπόλοιπο πακέτο διάσωσης. Τα ρώσικα κεφάλαια ενδιαφέρονται για την απόκτηση της κυπριακής τράπεζας και όχι των ελληνικών δραστηριοτήτων της.
Ρουμπινί: Οι Ρώσοι θέλουν να δημιουργήσουν ναυτική βάση στην Κύπρο
Με ένα tweet του ο Nουριέλ Ρουμπινί, ο διεθνής οικονομολόγος με τις δηλώσεις για την κρίση που παραπέμπουν στην Κασσάνδρα, αναφέρεται στις αξιώσεις που πιστεύει ότι έχει η Ρωσία από την Κύπρο.
Αναφέρει χαρακτηριστικά, πως εκτός από πρόσβαση στο φυσικό αέριο επιθυμεί να δημιουργήσει και μια στρατιωτική ναυτική βάση στο νησί.