Βαριά και ασήκωτη ήταν η σκιά της Κύπρου και στη σύσκεψη των τριών αρχηγών, όπου μόνο η επιστροφή της Τρόικας δεν συζητήθηκε, με δεδομένο ότι εάν η κατάσταση στη Μεγαλόνησο εκτροχιαστεί, τότε ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία αλλά και στο σύνολο της Ευρωζώνης.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εργάζονται, πάντως, πυρετωδώς, καθώς πέρα από το «αγκάθι» του Δημοσίου, που δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα, υπάρχει πάντα ο «πονοκέφαλος» της φορολογίας των ακινήτων αλλά και οι τελευταίες λεπτομέρειες για τις «δίδυμες» ρυθμίσεις οφειλών σε Ταμεία και εφορίες.
Ειδικά όσον αφορά στο φόρο ακινήτων, ήδη οι υπηρεσίες επεξεργάζονται σενάριο μειωμένων συντελεστών στο ΕΕΤΗΔΕ, προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για ελάφρυνση των ιδιοκτητών από το 2013 κιόλας, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο ο στόχος των 3,2 δισ ευρώ, καθώς όπως υποστηρίζουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα στον Προϋπολογισμό έχουν υποεκτιμηθεί, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα κι αν μειωθούν κάποιοι συντελεστές δεν θα υπάρξει «κενό». Ως εναλλακτική λύση στο ενδεχόμενο "κενού" εξετάζεται η αναπροσαρμογή κάποιων συντελεστών στον ΦΑΠ, που εφαρμόζεται σε ακίνητη περιουσία πάνω από 200.000 ευρώ.
Όσον αφορά, δε, στις ρυθμίσεις, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προβλεφθεί πάγια ρύθμιση, η οποία δεν θα ξεπερνά τις 12 δόσεις (έως 24 δόσεις για εξαιρετικές περιπτώσεις), ενώ θα δοθεί μια ακόμα «τελευταία ευκαιρία» που θα εξαντλείται στις 36 δόσεις, φτάνοντας ενδεχομένως στις 48 δόσεις για εξαιρετικές περιπτώσεις.