Το δεύτερο όχι της Κύπρου, μετά το «σχέδιο Ανάν» -Ψάχνουν στη Μόσχα για την... τρίτη λύση - iefimerida.gr

Το δεύτερο όχι της Κύπρου, μετά το «σχέδιο Ανάν» -Ψάχνουν στη Μόσχα για την... τρίτη λύση

Το δεύτερο όχι της Κύπρου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο άνθρωπος που πριν λίγα χρόνια είχε ταχθεί υπέρ του «σχεδίου Ανάν» και έχασε πανηγυρικά στο σχετικό δημοψήφισμα από τις δυνάμεις που ψήφισαν όχι, με πρωτεργάτη τον τότε πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, θα είναι όπως όλα δείχνουν ο άνθρωπος που τελικά θα πει και το δεύτερο μεγάλο όχι, κάτω από την ασφυκτική πίεση του κυπριακού λαού.

Ο πρόεδρος της Κύπρου που επέστρεψε από τη σύνοδο κορυφής έχοντας κατ' αρχήν συμφωνήσει με την απαίτηση των Γερμανών για κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες κατάλαβε γρήγορα ότι δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε μια ώρα στο νησί ακόμη κι αν τελικά είχε την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να περάσει το σχετικό νο0μοσχέδιο.

Ετσι, τώρα μετά από επίπονες διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις υπό τις έντονες λαϊκές αντιδράσεις και ο ίδιος έκανε στροφή 180 μοιρών στέλνοντας στους Γερμανούς το μήνυμα ότι «δεν περνάει το κούρεμα».

Για τις πέντε το απόγευμα έχει οριστεί η σύσκεψη των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων που μετέχουν στην Κυπριακή Βουλή προκειμένου να αποφασιστεί αν θα τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία το θέμα του κουρέματος, με προφανές όμως το αποτέλεσμα. Το «όχι» θα είναι εκκωφαντικό καθώς οι Κύπριοι φαίνονται αποφασισμένοι να τα παίξουν όλα για όλα.

Ακόμη όμως κι αν δεν πραγματοποιηθεί σήμερα η ψηφοφορία και προηγηθεί αύριο το πρωί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας πάλι το αποτέλεσμα δεν μοιάζει να είναι διαφορετικό.

Το εναλλακτικό σχέδιο που αφορά το δάνειο των 5,8 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων φαντάζει πλέον ως μια εφικτή λύση.

Την ίδια ώρα, παρά την αυστηρή προειδοποίηση της καγκελαρίου Μέρκελ να μην διαπραγματευτεί η Κύπρος με κανέναν άλλο εκτός από την Τρόικα, η Κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να αποστείλει εσπευσμένα στη Μόσχα τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, προκειμένου να συναντηθεί αύριο νωρίς το πρωί με τον Ρώσο ομόλογό του Αντόν Ζιλουάνοφ προκειμένου να αναζητηθεί μια άλλη τρίτη λύση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ